The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Vernisaj la ICR Bruxelles: Președintele ICR, Liliana Țuroiu, despre lucrările artistului Ioan Nemțoi - „Universul fascinant al creativității și al frumuseții pure”

Article / 25 Sep 2018 /
  • Vernisaj la ICR Bruxelles: Președintele ICR, Liliana Țuroiu, despre lucrările artistului Ioan Nemțoi - „Universul fascinant al creativității și al frumuseții pure”
  • Vernisaj la ICR Bruxelles: Președintele ICR, Liliana Țuroiu, despre lucrările artistului Ioan Nemțoi - „Universul fascinant al creativității și al frumuseții pure”
  • Vernisaj la ICR Bruxelles: Președintele ICR, Liliana Țuroiu, despre lucrările artistului Ioan Nemțoi - „Universul fascinant al creativității și al frumuseții pure”
1/3
Artist uimitor. Prin lucrările sale, Ioan Nemțoi ne spune o poveste. O poveste despre patria sa, dulcea Bucovină, una dintre cele mai frumoase și binecuvântate regiuni din România, locul care a dat lumii mari personalități precum Mihai Eminescu, George Enescu și mulți alții”, a declarat, la Bruxelles, doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Roman, cu ocazia vernisajului expoziției „Sculptură în sticlă” a artistului român Ioan Nemțoi.

Institutul Cultural Român Bruxelles și Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană au vernisat expoziția la sfârșitul săptămânii trecute, în prezența artistului Ioan Nemțoi și a curatoarei expoziției, Mariana Nemțoi.

ES doamna Ambasador Luminița Odobescu, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, și doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, au elogiat personalitatea lui Ioan Nemțoi, un artist complet, de talie internațională, adesea supranumit „Brancuși al sticlei”.

Știu că faima și adevărata valoare a operei de artă înseamnă pasiune, dedicare și sacrificiu personal. Asta văd și simt atunci când admir sculpturile în sticlă ale lui Ioan Nemțoi. Văd universul fascinant al creativității și al frumuseții pure (...)”, a mărturisit artistul și profesorul Liliana Turoiu, președintele ICR.

Ioan Nemțoi a condus publicul spre universul fragil al unei materii spectaculoase, sticla, și a confruntat legile echilibrului, invitând participanții să atingă lucrările și să le privească de aproape, fără teamă. Proximitatea artist-obiect-vizitator a urmărit conectarea fiecărui participant cu opera de artă printr-un raport firesc, menit să articuleze memoriile vizuală, tactilă și auditivă spre eternizarea conștiinței față de constituirea lumii, asemenea nisipului transformat în sticlă.Inspirat de geneză, pătruns de spiritualitate, Ioan Nemțoi îndrăznește să rupă granițele dintre artă, decor și sculptură și țintește dimensiuni impunătoare, neobișnuite pentru arta în sticlă, producând lucrări monumentale care măsoară peste doi metri. Artistul își descrie pasiunea pentru sticlă „prin nebunia de a se juca cu focul, căci sticla se topește la temperaturi foarte ridicate, prin provocarea de a invoca în proces aerul și apa pentru a obține culorile strălucitoare și frumusețe pură și, în final, prin spontaneitatea de a lucra totul foarte rapid, căci sticla nu te așteaptă, din contră, trebuie să o alergi, să o tai, să o supui”.

Expoziția „Sculptură în sticlă” este găzduită de Reprezentanța Permanentă a României până la sfârșitul lunii octombrie 2018. Proiectul include un turneu internațional derulat de Ioan Nemțoi în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Premierea expoziției a avut loc la Paris, în august 2018, iar turneul integral, Paris-Bruxelles-Berlin, se înscrie în seria de manifestări culturale și de diplomație publică dedicate de Institutul Cultural Român CENTENARULUI Marii Uniri.

Lucrări ale artistului Ioan Nemțoi vor fi admirate în acest an la Bienala Internațională de Artă pe Sticlă, organizată în perioada 1-9 decembrie, la centrul cultural comunitar Den Breughel din Haacht (Belgia), unde Ioan Nemțoi va expune pentru a doua oară consecutiv, la invitația directorilor artistici Maurice Van der Speeten și Danielle Van Belle, prieteni și iubitori ai artei contemporane românești. Printre artiștii români invitați cu regularitate la această bienală se numără și sticlarii Mihai Țopescu și Edward Leibovitz. 

Mai multe amănunte aici.