The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Prezențe internaționale la RDW2020: Adam Štěch

Articol / 23 Apr 2020 / The Institute
  •  Prezențe internaționale la RDW2020: Adam ŠtěchFondatori OKOLO: Adam Štěch, Matěj Činčera, Jan Kloss
1/1
„Nu știu cu ce schimbări ne vom confrunta după această perioadă, dar cu siguranță este un moment propice pentru a ne reevalua și redefini modul de a fi”

Alături de Qreator by IQOS, urma să lansăm o nouă categorie de evenimente în cadrul ediției de anul acesta a Romanian Design Week. Este vorba despre DESIGN FLAGS, o serie de șapte expoziții care documentează evoluția designului din perspective culturale internaționale, care ar fi fost găzduite de spațiul Qreator by IQOS.

Pentru că, în prezent, cel mai sigur pentru noi toți este să #stămacasă, dar și pentru că ne-am gândit să împărtășim cu voi conținutul acestor expoziții, am decis să expunem online aceste proiecte internaționale, aici, dar și să pornim o serie de interviuri cu echipele din spatele lor. Astfel, avem ocazia să descoperim împreună ideile și insighturile de la care a pornit fiecare dintre proiecte.

Cele șapte expoziții, realizate alături de Ambasada Spaniei la București, Institutul Maghiar din București, Centrul Ceh, Designmuseum Danmark, CHART, Next Nature și KWY.studio, investighează noi abordări și preocupări în design, prezintă idei inovatoare și produse ce reușesc să redefinească sfera din care fac parte.

În acest interviu am vorbit cu Adam Štěch, fondator OKOLO, care, la invitația Centrului Ceh, ar fi trebuit să susțină o conferință în cadrul programului DESIGN FLAGS.

Născut în Děčín în 1986, Adam și-a desfășurat activitatea în design, arhitectură, design vestimentar și arte grafice în calitate de teoretician, jurnalist și curator. Este editor al unei reviste de design din Praga, Dolce Vita, și colaborator pentru publicații internaționale precum Wallpaper, Cool Hunting, Damn, A10, Mark și Frame. În prezent predă la Scholastika, în Praga.

1. Cum a apărut OKOLO și cum l-ai descrie într-o singură propoziție?
OKOLO este o agenție/un studio creativ versatil, concentrat pe curatorierea, publicarea și colaborarea unor proiecte de design, arhitectură și artă. Am început în 2009 ca un grup de prieteni pasionați de proiecte axate pe lucruri și povești pe care le iubim și admirăm.

2. Care este proiectul de care ești cel mai mândru până acum?
Sunt mai multe proiecte la care mă gândesc, dar îmi place foarte mult un proiect pe care l-am făcut la început de drum, dedicat lui Carlo Mollino. OKOLO Mollino este o carte despre legendarul designer italian. I-am creat astfel un homepage cu pasaje decupate din carte, astfel încât creațiile și poveștile lui să poată fi reasamblate.

3. Cum te adaptezi la situația curentă și ce ai recomanda unui designer în aceste zile, în materie de activități/resurse/idei/articole/cărți?
Nu mai lucrăm de la studio, ci de acasă. Fac aproape aceleași lucruri ca și până acum. Scriu articole și pregătesc o serie de expoziții care vor avea loc în curând. De asemenea, predau. Toate cursurile mele s-au mutat online. Mă bucur că ne putem folosi de tehnologie pentru a ne continua activitatea.
Întotdeauna există multe resurse de citit și explorat, în funcție de pasiunile și interesele fiecărei persoane și nu doar în timpuri de criză.

4. Cum te aștepti să afecteze această criză lumea designului și ce crezi (sau speri) să se schimbe pe termen lung?
Nu sunt sigur cum se va schimba, dar observ multe inițiative online, ceea ce este bine. Există multe talk-uri, discuții și așa mai departe, mai ales pe Instagram Live, unde deja am participat la câteva.

5. Tema Romanian Design Week 2020 este SCHIMBAREA. Ce crezi/speri că va însemna pentru noi SCHIMBAREA când această perioadă va trece?
Nu știu cu ce schimbări ne vom confrunta după această perioadă, dar cu siguranță este un moment propice pentru a ne reevalua și redefini modul de a fi.

6. Ce pregătește OKOLO în aceste zile și ce planuri de viitor aveți? Unde vă putem urmări?
Urmăriți-ne pe Instagram @okoloweb, unde public cercetăriile mele continue asupra designului și arhitecturii din secolul XX. Am finalizat de asemenea cartea pentru Prestel (Publishing), unde arătăm aproape 900 de clădiri ale secolului XX, din cinci continente, pe care le-am vizitat și documentat personal. Am lucrat foarte mult la această carte și într-un final a ajuns în print. Colegii mei de la OKOLO s-au ocupat de designul grafic al cărții. În această perioadă lucrăm, de asemenea, la o expoziție ce reprezintă o imensă retrospectivă a designerului Jiří Pelcl.

Îl puteți urmări:
http://www.okolo.cz/
https://www.instagram.com/okoloweb/

Seria de expoziții internaționale Design Flags este susținută de Qreator by IQOS.

Qreator by IQOS – Home of Creativity este unul dintre cei mai activi promotori și facilitatori de creativitate din zona culturală bucureșteană. Prin evenimentele pe care le organizează sau le găzduiește, Qreator by IQOS conectează comunitățile creative ale Bucureștiului cu toți cei pasionați de creativitate, în toate formele ei. Qreator by IQOS pune la dispoziţie un spaţiu în care aceștia se pot exprima și pot colabora, dar și resursele tehnologice necesare pentru a-și pune în practică ideile și proiectele. Mai multe informații pe www.qreator.ro și www.facebook.com/qreator.