The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

B:MAD 2.0: Art Deco & Bulevardele Centrale a lansat primul traseu virtual Art Deco din București

Articol / 07 Iun 2019 / The Institute
  • B:MAD 2.0: Art Deco & Bulevardele Centrale a lansat primul traseu virtual Art Deco din BucureștiB:MAD @RDW2019
  • B:MAD 2.0: Art Deco & Bulevardele Centrale a lansat primul traseu virtual Art Deco din BucureștiB:MAD @RDW2019
  • B:MAD 2.0: Art Deco & Bulevardele Centrale a lansat primul traseu virtual Art Deco din BucureștiB:MAD
  • B:MAD 2.0: Art Deco & Bulevardele Centrale a lansat primul traseu virtual Art Deco din BucureștiB:MAD
  • B:MAD 2.0: Art Deco & Bulevardele Centrale a lansat primul traseu virtual Art Deco din BucureștiB:MAD @RDW2019
  • B:MAD 2.0: Art Deco & Bulevardele Centrale a lansat primul traseu virtual Art Deco din BucureștiB:MAD
1/6
B:MAD 2.0, un proiect al Asociației Igloo Habitat și Arhitectură, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), a prezentat expoziția Art Deco & Bulevardele Centrale, între 17 – 26 mai, în cadrul ediției cu numărul șapte a Romanian Design Week, cea mai amplă până în prezent.

Peste 30.000 de vizitatori au trecut pragul expoziției centrale Romanian Design Week, amenajată în clădirea BCR din Piața Universității, unde s-a aflat și expoziția capsulă B:MAD 2.0. În cadrul acesteia a fost lansat primul traseu virtual Art Deco cu audioghid în limba română și engleză, „București: Art Deco și Bulevardele Centrale”, disponibil prin aplicația de mobil izi.TRAVEL. Acest traseu, primul dintr-o serie ce va fi dezvoltată în etapele ulterioare ale proiectului cultural B:MAD, are ca scop activarea turistică și valorificarea impresionantului patrimoniu deco-modernist din zona bulevardelor centrale ale Bucureștiului.

Peste 2000 de accesări ale traseului au fost înregistrate pe durata celor zece zile ale expoziției și un număr de peste 5000 de hărți imprimate ale traseului au fost oferite vizitatorilor. În continuare, traseul este disponibil gratuit pe platfirma izi.TRAVEL și oferă utilizatorilor o nouă experiență de vizitare a uneia dintre cele mai importante selecții de arhitectură Art Deco din București, care contribuie la imaginea modernă a bulevardelor Magheru, Bălcescu și Carol I, cât și a zonelor istorice adiacente acestora. În perioada interbelică, în contextul unei febrile activități constructive, arhitectura Art Deco s-a bucurat de o mare popularitate, fiind adoptată de societatea bucureșteană ca varianta mai cordială și temperată a modernismului. Traseul „București: Art Deco și Bulevardele Centrale” urmărește, astfel, configurarea unui cadru urban nou pentru o societate modernă a anilor 1920-1940, prezentând 13 dintre cele mai reprezentative clădiri pentru estetica Art Deco a Capitalei, aflate pe bulevardele centrale ale acesteia.

Contextul larg al acestui traseu a fost prezentat în cadrul expoziției din perspectiva a trei fotografi, doi contemporani care au oferit imaginea actuală a patrimoniului construit – Arthur Țințu și Dragoș Dogaru, acesta din urmă fiind și inițiatorul și Directorul Creativ al proiectului B:MAD – și unul care a oferit contextul istoric al clădirilor – Willy Pragher, ale cărui fotografii au redat efervescența în dezvoltarea culturală și arhitecturală a Bucureștiului din perioada interbelică.

„Acest prim traseu turistic Art Deco al Bucureștiului ne oferă o perspectivă. Pe de o parte este dimensiunea istorică, pe care o regăsim și în cadrele surprinse de Willy Pragher – cea a unei generații de arhitecți care au modelat imaginea arhitectural-urbană a Bucureștiului în perioada interbelică, și care ne transmit acel savoire-faire a là française în materie de urbanism și cultură arhitecturală atât în integrarea dezvoltărilor rezidențiale, cât și în statura edificiilor publice, limbajului arhitectural și multiplelor surse de inspirație, metafore ale progresului și simbolisticii specifice Modernismului Art Deco. Cealaltă dimensiune este una contemporană, a potențialului de valorificare a acestui patrimoniu de scară mondială și de transpunere într-o lumină nouă a percepției noastre asupra unui București ca depozitar al unor valori inestimabile în materie de fond construit”, spune Dragoș Dogaru.

În cadrul expoziției B:MAD 2.0: Art Deco & Bulevardele Centrale a avut loc și conferinţa B:MAD / BUCUREȘTIUL ART DECO – VARIAȚIUNI STILISTICE, susținută de Conf. dr. arh. Mihaela Criticos, duminică, 26 mai. Un public de 50 de persoane a asistat la expunerea multiplelor ipostaze în care se manifestă Art Deco-ul bucureștean, de la eclectismul târziu al începuturilor la stilul pachebot și la interferențele cu Stilul Internațional sau cu clasicismul modern.
______________________________________________________________________

B:MAD – București: Modernism Art Deco își consolidează misiunea de a celebra și de a promova patrimoniul modernist Art Deco din București prin etapa „B:MAD 2.0: Art Deco & Bulevardele Centrale”. B:MAD 2.0 conectează, explorează şi surprinde realitatea orașului dintr-o perspectivă modernist Art Deco, printr-o campanie integrată cu trasee ghidate, expoziție multimedia și o aplicație interactivă pentru mobil.

Proiectul cultural B:MAD are la bază obiectivul de a-i apropia pe locuitori de propriul oraș, iar pe vizitatori de atmosfera locului pe care îl descoperă prin conștientizarea la nivel național și internațional a valorii patrimoniului deco-modernist din Capitală. În prezent, acesta este periclitat de lipsa de recunoaștere din partea publicului și a autorităților locale, de interese imobiliare și intervenții necontrolate. Pe termen lung, B:MAD își propune să redefinească percepția identității culturale a Bucureștiului ca oraș depozitar al unui remarcabil patrimoniu arhitectural european, reprezentat prin multitudinea de manifestări și expresii stilistice ale deco-modernismului, contribuind astfel la înscrierea capitalei României în rândul marilor metropole turistice ale lumii.

Echipa B:MAD 2.0: Manager de proiect: Arh. Adrian Ciocăzanu; Director creativ: Ing. Dipl. Dragoș Dogaru; Consultant științific: Conf. Dr. Arh. Mihaela Criticos; Consultant de proiect: Conf. Dr. Arh. Françoise Pamfil; Coordonator PR: Elena Ştefan; Text şi documentare: Dr. Arh. Diana Mihnea; Traducere: Anca Rotar; Documentare arhivă foto: Lucian Dobrovicescu; DTP: Cristian David; Fotografii: Arh. Arthur Țințu, Dragoş Dogaru, Willy Pragher (Landesarchiv Baden-Württemberg- Staatsarchiv Freiburg - Colombistr. 4, 79098 Freiburg); Producţie: Arh. Ovidiu Niculică, DBF
______________________________________________________________________

B:MAD 2.0: Art Deco & Bulevardele Centrale este un proiect cultural igloo & platforma București: Modernism Art Deco, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Parteneri principali: Primăria Municipiului București, Expo Arte

Parteneri: CBRE, Forte Partners

Parteneri instituționali: Institutul Național al Patrimoniului, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, Uniunea Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Națională de Arte București, Muzeul Național al Țăranului Român

Parteneri media: Modernism.ro, Revista Banchiza Urbană, FEEDER.ro, Designist, Dizainăr, The Institute, Revista Zeppelin, Cărturești, Vânătoarea de comori arhitecturale, De-a arhitectura, Revista Arhitext, AGERPRES, Spatiulconstruit.ro

Plăcut de: Radio Guerrilla

Pentru mai multe informații urmăriți platforma proiectului, pagina evenimentului, Facebook & Instagram Izi.TRAVEL B:MAD

#BMADproject
#ArtDecoBucharest