The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

ROMANIAN DESIGN WEEK #PLACEMAKING

Articol / 08 Mai 2020 /
  • ROMANIAN DESIGN WEEK #PLACEMAKING
1/1
Un tur virtual prin fișierele ce compun expoziția tematică RDW – Change, cu propunerea de a participa și tu la căutarea actuală și viitoare a unor moduri în care designul poate contribui la redesenarea unei lumi mai bune.

Capitolul 4 - #placemaking
O colecție de proiecte de arhitectură, urbanism participativ și arhitectură de interior, care vorbesc despre îmbunătățirea vieții de zi cu zi, despre transformarea unor spații de utilitate publică și despre importanța proceselor participative în dezvoltarea urbană, despre orașe și despre comunități, despre inițiative care au schimbat cartiere, scări de bloc, mentalități și spații.

Exclamation marks
Caietele de Bune Practici Constructive
Un ghid de informare specific pentru zonele construite protejate ale Bucureștiului, caietele au rolul de a favoriza întreținerea și ameliorarea fondului construit vulnerabil din aceste zone, crescând valoarea proprietăților în armonie cu spiritul locului și în dialog cu specialiștii necesari. Ele au fost produse de ARCEN în colaborare cu specialiști în patrimoniu, în cadrul proiectului „Catalog București”.



substandardPlus
Gest de recunoaştere şi responsabilizare, proiectul doreşte să aducă în discuţia despre design şi cultură urbană fenomenul marginal al oamenilor fără adăpost. El arată şi chestionează sistemul de ajutor de stat prin amenajarea unui spaţiu public de limită, ca prilej de a adăuga infrastructurii centralizate îmbunătăţiri ce vin din partea societăţii civile.



Bloculmeu.ro
Echipa Manopera a demarat proiectul bloculmeu.ro care caută să valorifice o rezervă de spațiu și o resursă de dezvoltare care așteaptă o regenerare urbană și reabilitare arhitecturală, propunând să dezvolte mai multe scenarii de acțiune și intervenție asupra ansamblurilor de blocuri socialiste, care să poată fi refolosite sau adaptate.



Stările orașului
În cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu, biroul Mânadelucru a propus și conceput o instalație de arhitectură care atrage atenția asupra potențialului neexplorat al unor zone urbane, care ar putea avea un caracter public și ar putea face ca unele locuri ascunse să devină vizibile.



Uranus Acum
Echipa Zeppelin & Ideilagram propun un proiect care vorbește despre schimbările brutale din trecut și din prezent, dar și despre cum se poate construi un mod mai sensibil și mai inteligent de a schimba orașul. Proiectul include și deschiderea și transformarea posibile și extrem de necesare ale zonei din jurul Palatului Parlamentului, astăzi un adevărat oraș interzis în mijlocul Bucureștiului.



Noul teatru Recul
Recul este un teatru independent care produce improvizație de formă lungă, schiță și dramă. Noul Teatru Recul, dezvoltat sub coordonarea Calup, transformă fosta hală de ajutaj din Industria Bumbacului într-un hub creativ de 830 mp, care găzduiește o sală de teatru de 140 de locuri, precum și spații flexibile pentru ateliere, cursuri, evenimente și un café-bar.



Recycling makes you beautiful
Think it

Workshopul „Think it!” și-a dorit să dea startul unei conversații despre un subiect specific al modularității în arhitectură și design folosind plasticul reciclat. Scopul a fost crearea unui design de sistem mai mult decât a unei structuri individuale cu scopuri precise.



Beautiful everydays
Dragoș Vodă 17

În contextul unei străzi tipic bucureștene, cu parcele înguste și lungi spre interiorul țesutului, cei de la ADNBA propun un imobil dezvoltat în adâncime, dar care iese din tiparul de amplasare a locuinței vagon, accesul făcându-se direct dinspre stradă. Fațadele laterale sunt eliberate și lasă loc pentru grădini private pe ambele laturi.



Clinica Medeuropa Constanța
Arhitectura contează, cred cu tărie cei de la JB ARHITECTURA. „E timpul pentru o schimbare: arhitectura clinicilor nu este un factor neglijabil, dimpotrivă. Vizităm aceste clădiri în momente foarte sensibile și dificile din viața noastră și e important să putem simți speranță, confort și ocrotire când pășim pragul lor.”

Figures
În contextul industriei târgurilor, proiectul, câștigător al concursului „Crossing Borders” pentru amenajarea standului național al Marii Britanii - țară invitat de onoare - în cadrul Bookfest 2019, ridică problema consumului enorm și nesustenabil al acestor spații cu valabilitate redusă și pune accent pe post-utilizare, folosind materiale complet reciclabile.

Centru cultural și aulă, Universitatea Politehnică București
Noua clădire este un obiect autonom, un poliedru aşezat într un spaţiu public. Ieşirea din alinieri şi reducerea perimetrului sugerează posibilitatea de a te plimba în jurul lui, precum şi o legătură mai dinamică şi mai puternică între esplanadă şi partea dinspre vest a campusului. Proiectul integrează diferite spaţii şi suprafeţe şi creează un peisaj public.

Cabinetul de istorie, Colegiul Național I.L. Caragiale
Proiectul Ioka Studio propune reabilitarea unei săli de clasă din cadrul Colegiului Național I.L. Caragiale din București și a venit din inițiativa directorului de a porni un program de amenajare treptată a tuturor laboratoarelor din cadrul liceului.

Going Out
Beat45

Este un boutique fitness studio premium situat în București, ce are la bază conceptul High Intensity Interval Training. Conceptul acestei amenajări a fost construit în jurul a trei elemente în antiteză: minimalism, lux și spectacol.

Raionul Floreasca – Piața de pește
Schimbarea pe care proiectul o aduce pornește chiar de la concept, redefinind și amestecând conceptul de piață cu cel de restaurant, rezultatul fiind un hibrid contemporan.

Jess restaurant
Conceptul proiectului urmează un contrast de culori strălucitoare și dramatice și are un puternic simbol geometric care continuă să se repete în spațiu, prin diferite materiale, forme, culori și obiecte. Semicercul, prezent în logo-ul restaurantului și în spațiul interior, este simbolul Studioului BIANCOEBIANCA. Modele simple și materiale minimaliste sunt combinate pentru a crea un spațiu deosebit.

Lucrativ
Spațiul în care se află, o casă negustorească veche de 101 ani, este seducător prin personalitatea puternică pe care o exprimă prin fiecare detaliu arhitectural ce a rămas învingător în lupta cu timpul și cu capriciile fiecărui chiriaș, care a încercat să îl remodeleze după propriile interese. S-a dorit să fie amenajat cât mai versatil, atât pentru organizarea de evenimente, dar și folosit ca boutique de co-working.



Casa Popeea Boutique Hotel
Manea Kella a ales o abordare pragmatică a proiectului și a contextului, lucrându-se împreună cu clădirea existentă și nu împotriva ei. Caldă, spațioasă, expresivă și bogată în detalii, Casa Popeea este evident contemporană și totuși ancorată în propria temporalitate și în propriul spațiu, onorându-și contextul pentru a crea confort, personalitate și farmec.

Expoziția CHANGE este inspirată de UniCredit Bank și realizată în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin de ExpoArte.