Pentru că nu doar premiem inteligența digitală, ci o și căutăm în fiecare zi în feed-uri, newslettere, abonamente și tot ce mai oferă marele internet, ne-am gândit să vă arătăm noutățile care ne-au rămas în minte de la o lună la alta. Poate nu le știați, poate vă plac, poate ne mai trimiteți și voi altele.
1. În urma scandalului Cambridge Analytica apărut la mijlocul lunii martie, Mark Zuckerberg a fost chemat în audieri în fața Congresului american în luna aprilie pentru a oferi explicații. A fost o situație fără precedent care cu siguranță va schimba modul în care sunt colectate și prelucrate datele utilizatorilor în online.
După două zile de audieri, reprezentantul Facebook și-a cerut scuze oficial și a promis că vor fi implementate măsuri suplimentare pentru protecția datelor, acces utilizatorilor la datele colectate despre ei pe platformă, descurajarea fake news și multe altele. După dezbateri, Facebook și-a cerut scuze și printr-un video oficial:
Cele mai importante concluzii în urma audierilor:
- utilizatorii își pot accesa istoricul informațiilor colectate pe platformă, iar dacă vrei să îți ștergi contul, datele vor fi șterse în aprox. 90 de zile
- se va acorda atenție mult mai mare identității companiilor care promovează anunțuri electorale cu scopul de a diminua pericolul manipulării publice a utilizatorilor
- va fi implementat un nou algoritm pentru a diminua hate speech-ul și contentul abuziv
- nu, telefoanele nu ne sunt ascultate de Facebook cu scopul targetării. Sau cel puțin asta a declarat Zuckerberg
- datele userilor nu sunt share-uite cu third parties
- zeci de mii de conturi false au fost deja șterse de pe platformă
2. Changes are coming! După toate discuțiile despre felul în care sunt colectate și protejate datele personale, Instagram a anunțat că le va permite userilor să își downloadeze datele uploadate pe platformă, începând cu 25 mai.
3. Victoria & Albert Museum din Londra anunță că va deschide expoziția Video Games: Design/Play/Disrupt la finalul acestui an. Dacă sunteți în trecere prin Londra, expoziția se anunță un must see. Detalii aici.
4. Ați auzit de Turo? Este un fel de Airbnb, dar pentru mașini, despre care se spune că va revoluționa sistemul de car rental. Business Insider a testat serviciul și a scris o recenzie detaliată.
5. Despacito, cel mai vizualizat clip de pe YouTube, a fost șters de hackeri într-un atac care a afectat mai multe conturi din portofoliul Vevo, printre care și Shakira, Selena Gomez, Taylor Swift sau Drake. Video-urile au fost urcate din nou pe platformă în scurt timp. Mai multe aici.
6. Books + AI= talk to books. Un nou produs Google care permite userilor să răsfoiască prin 100.000 de cărți (peste 600 de milioane de fraze) pentru a găsi cele mai naturale răspunsuri care ar urma într-o conversație. Reprezentanții echipei declară că scopul principal al acestui nou produs este să antreneze AI-ul astfel încat să se adapteze mai ușor la limbajul obișunit al oamenilor. Talk to books here.
7. Unul dintre momentele noastre preferate din an a fost în aprilie: s-au anunțat câștigătorii Webby Awards, honoring the best of the internet! Lista completă aici.
8. T-Mobile și Sprint au anunțat că își vor uni puterile. Este a treia încercare de merge dintre cele 2 companii, de această dată încheiată cu succes. Noua companie va păstra numele de T-Mobile și compania urcă pe locul 3 în top companii de telecom din State și reprezintă un pas în plus pentru dezvoltarea noilor rețele 5G.
9. Snapchat lansează pe piață Spectacles V2, o variantă upgraded în materie de design și funcționalități. Deși nu aduc nimic revoluționar, recenziile spun că este o variantă care se va bucura de succes în zona de mainstream. Mai multe info.
10. Vești triste din .ro. Site-ul computergames.ro, unul dintre cele mai importante platforme din istoria gaming-ului din România s-a închis. Mai multe detalii aici.
11. Bucharest Technology Week și-a anunțat ediția din 2018. Business Summits au loc între 14 și 18 mai, la Athenee Palace Hilton, iar expoziția are loc în perioada 18-20 mai, în Piața Universității. Programul complet aici.