The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

DeltaCraft

News / 10 Sep 2015 / Maria Neneciu
  • DeltaCraft
  • DeltaCraft
  • DeltaCraft
  • DeltaCraft
  • DeltaCraft
  • DeltaCraft
  • DeltaCraft
  • DeltaCraft
1/8
10 meșteșugari talentați din Deltă, împreună cu designerii Ana Botezatu, Ciprian Manda, Pop Emese și curatorii Marlene Stanciu și Mihai Sibianu au realizat colecția ”DeltaCraft”, un proiect Ecopolis, Kraftmade și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea, prin care s-a dorit aducerea meșteșugurilor deltaice în designul de obiect contemporan, dar și găsirea unor soluții sustenabile pentru integrarea pe piață a unor meșteșugari din această regiune.
 
Cercetarea inițială pentru inventarierea meșteșugarilor activi și a păstrătorilor de înțelepciune, precum și a tehnicilor și a resurselor utilizate de aceștia a fost realizată de ICEM Tulcea și a demonstrat urgența creării unui mecanism sustenabil de promovare și reinventare a meșteșugurilor.
 
Colecția este și un manifest al practicilor și discursurilor celor 12 grupuri etnice care împart aceste tărâmuri. Ea vorbește despre puterea mâinilor transmisă din generație în generație într-un ținut al pescarilor și sirenelor, al papurii și misticismului. 
 
Prin participarea la acest proiect, 10 meșteșugari și-au exprimat înțelepciunea, cunoștințele, răbdarea și simțul estetic, realizând ansambluri conceptuale și utilitare meticulos construite. Designerii și meșteșugarii au lucrat împreună, influențând procesul de devenire al obiectului și influențându-se unii pe ceilalți, experimentând cu materiale pe care nu le-au mai folosit niciodată.
 
Obiectele colecției sunt ilustrative pentru tehnicile meșteșugărești uzuale. Acestea sunt lucrate din resurse naturale locale – pământ (masă), piatră (filtru de apă), lemn (bancă), piele (scaun) și papură (paravan). Ele invocă un stil de viață sustenabil – procurarea hranei (instalația plasă de pescuit), puterea comunitară (instalația ciucuri de cai) și explorează memoria locului (lada de zestre din Deltă, șosete brodate). 
 
Colecția exprimă conceptul de trecere, de tranziție prin aplicarea tehnicilor meșteșugărești tradiționale cu o preocupare pentru utilitatea contemporană, evoluând într-o estetică comună ce rezonează atât cu înțelepciunea străveche, cât și cu probematica stilului de viață actual.
 
Colecția conține 10 obiecte de design contemporan și va fi lansată în cadrul Vienna Design Week de anul acesta. Până la momentul lansării oficiale vă prezentăm un filmuleț care redă drumul lung din spatele acestui proiect: