The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Make 4 Romania, proiectul inițiat de Nod makerspace, face parte din expoziția Antifragile din cadrul Romanian Design Week

Article / 07 Aug 2020 / The Institute
  • Make 4 Romania, proiectul inițiat de Nod makerspace, face parte din expoziția Antifragile din cadrul Romanian Design WeekMake 4 Romania - Nod makerspace
1/1
Make 4 Romania conectează oamenii care vor să facă cu cei care vor să-i sprijine.

Dintre inițiativele apărute ca reacție la situația actuală cauzată de pandemie, Make 4 Romania esteprimul nod de colaborare și de sprijin între creatori, cauze, producători, distribuitori, companii și oameni care vor să facă parte din proiecte inovatoare, cu impact. Proiectul își propune să conecteze oamenii cu idei cu cei care au resurse și să clădească astfel prima comunitate online de makeri din România.

Make 4 Romania facilitează interacțiunea dintre comunitățile de makeri din întreaga țară, printr-o platformă intuitivă care devine totodată instrument de producție pentru o varietate de proiecte, la diferite scări de complexitate. Oricine își dorește să creeze un produs sau să dezvolte un proiect o va putea face mai simplu de acum, fiind deja conectat la întreaga comunitate de makeri din țară și având acces la consultanță și resurse.

Platforma îi va sprijini totodată pe toți cei care activează în industria producătorilor din România și careau fost nevoiți să reconfigureze traseul activității, pentru a se adapta contextului generat de criza pandemică. Împreună vor identifica soluții relevantela provocările actuale și se vor putea reinventadupă aceste vremuri incerte.

Cu instruirea și informațiile corecte, makerii pot ajuta activ comunitatea și lumea din jur, cu atât mai mult acum, când e atât de mare nevoie de acest lucru. Proiectul are totodată un scop educațional, promovând învățarea „hands-on”. Această componentă de studiu va fi susținută prin diverse cursuri, workshopuri și seminarii care, la început, se vor desfășura în mediul online.

1. Cum s-a născut ideea Make 4 Romania? Care este echipa căreia i se datorează?
În 2016, Nod makerspace a avut ideea de a uni în același loc, într-o bază de date, toate atelierele, makerii, makerspace-urile și oamenii care meșteresc cu scopul de a face schimb de idei, pentru a se sfătui, pentru a colabora, pentru a găsi parteneri sau sponsori și pentru a putea să ne aducem ideile la realitate.
Apoi, odată cu proiectul Viziere.ro, ni s-a întârit încă o dată ideea că a uni comunitatea de makeri și ateliere este un lucru extrem de valoros și util. Echipa și comunitatea Nod makerspace împreună cu echipa Viziere.ro a decis să pună bazele Make 4 Romania.



2. Platforma își propune, în primul rând, să facă legătura între cauze și susținători. Care sunt obiectivele secundare?
Primul obiectiv este de a ajuta împreună spitalele și personalul din prima linie în lupta cu COVID-19. Deocamdată pe platformă avem oameni care fac viziere, costume de protecție, cutii de intubare, roboți de dezinfecție. Puteți vedea mai multe despre ceea ce facem în această perioada aici.
Iar ca obiectiv secundar, dar nu mai puțin important, este să ne concentrăm și pe proiecte care țin de COVID-19.

3. În ce etapă a ajuns proiectul? Care este pasul următor?
Lucrăm la modul de înscriere pe platformă, la strângerea de resurse și parteneri. Vrem să strângem cât mai mulți oameni în jurul nostru.
De asemenea, lucrăm și la primul proiect care nu ține de COVID-19, ci va ajuta cu materiale și echipamente un ONG.



4. Care sunt așteptările voastre legate de proiect pe termen scurt? Dar pe termen lung?
Pe termen scurt, dorim ca cei înscriși pe platformă cu proiecte legate de COVID-19 să primească sprijin: ori financiar, ori resurse umane ori ce au nevoie. Dat fiind contextul actual, dorim să-i ajutăm, ca la rândul lor să poată ajuta cadrele medicale.
Pe termen lung, dorim un loc unde makerii și atelierele să colaboreze, să facă schimb de know-how, să ajungă rapid la companiile care îi pot sprijini. Să știe că aici pot găsi ceea ceau nevoie. Apoi, să ajungem împreună la cei ce ai nevoie de ceea ce fac makerii.

5. Cum vă imaginați că va arăta lumea peste 5 ani? Cât de mult vom fi învățat din această criză?
Sperăm că oamenii au înțeles puterea comunității. Sperăm că toată lumea știe că poate ajuta și se poate implica. Fie că ești maker sau reprezinți o companie sau poate poți să ajuți cu sfaturi care țin de profesia ta, poți face diferența.

Proiectul face parte din expoziția Antifragile, care va avea loc la Galeria Sector 1 (Combinatul Fondului Plastic) în perioada 11-20 septembrie și va fi dezvoltată în parteneriat cu Zeppelin Design - Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea. Aceasta va prezenta noi preocupări din lumea designului, prin inițiative și proiecte care au contribuit pozitiv la situația actuală cauzată de pandemie.

Romanian Design Week 2020, un eveniment prezentat de The Institute și UniCredit Bank, va dezvolta anul acesta o ediție specială, menită să evidențieze rolul esențial al designului în proiectarea unui viitor mai bun, într-o perioadă în care creativitatea a devenit mai importantă ca niciodată. Festivalul abordează SCHIMBAREA, temă anunțată încă de la începutul anului, actualizându-și discursul și proiectele prezentate în acord cu transformările și contribuțiile aduse de industriile creative în perioada pandemiei, sub titulatura CHANGE 2.0.