The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Top proiecte preferate RDW 2019: Annalisa Rosso

Article / 06 Mai 2019 / The Institute
  • Top proiecte preferate RDW 2019: Annalisa RossoAnnalisa Rosso
1/1
O abordarea dezinhibată este întotdeauna o premiză optimistă pentru un design reuşit

Cu ocazia celei de-a șaptea ediţii Romanian Design Week, am rugat specialiști ai industriilor creative să realizeze un top al lucrărilor preferate incluse în expoziția centrală a festivalului.

Începem cu Annalisa Rosso, redactor-şef al revistei Icon Design Magazine, parte a grupului editorial Mondadori, şi co-fondator Mr. Lawrence. Aceasta are o vastă experienţă editorială, cu reviste precum Casa Vogue Brasil, Elle Decor Italia, Icon Design, WOTH şi Cartography.

Este consultant pentru branduri, galerii, colecţionari şi agenţii creative, iar activitatea sa de anul acesta include curatoriatul primului solo show Vito Nesta în cadrul Milano Design Week, intitulat Musica da viaggio. În cadrul aceluiaşi festival a fost curator invitat pentru 5VIE district, care a inclus expoziţia Human Code semnată de Robert Sironi. Aceeaşi lucrare a fost inclusă şi în târgul internațional de artă modernă și contemporană MiArt.

În anul 2018 a fost lector invitat la Design Canberra Festival 2018, în cadrul Facultăţii de Arhitectură a Università Degli Studi di Genova şi a ţinut un discurs în cadrul TEDxSanGiovanniInPersiceto. A curatoriat a șaptea ediţie Operae, târg independent de design din Turin şi design-ul unor expoziţii precum Zona Ventura Lambrate, Spazio Rossana Orlandi, Pitti Immagine. Totodată, a făcut parte din juriul Design Parade din Hyères şi The Design Prize în cadrul Salone del Mobile din Milano.

Pentru noi a ales 5 lucrări favorite din secţiunea Design de Produs.

„Am selectat următoarele cinci proiecte pentru originalitatea și abordările lor bine inspirate: par să depășească limitele design-ului, nu doar prin forma obiectului pe care îl reprezintă, ci și prin procesul elaborat de gândire pe care îl au în spate. Mai mult decât atât, am apreciat mai ales aspecte fundamentale precum sustenabilitatea, cunoașterea materialelor și evitarea risipirii lor”, ne-a dezvăluit Annalisa Rosso.

GeOmy Set by BIANCOEBIANCA
Îmi place folosirea originală a culorilor și formelor, care demonstrează lipsa oricărei temeri. Asemenea Gruppo Memphis, designerii își folosesc propriile coduri în mod liber. Am apreciat și flexibilitatea obiectelor, care le permite utilizatorilor să le reinventeze funcțiile cu ușurință. Nu în ultimul rând, o abordarea dezinhibată este întotdeauna o premisă optimistă pentru un design reușit.



MADE IN THE SHADE by Study/o
O soluție de-a dreptul extraordinară: îmbinarea – principiu fundamental în sfera design-ului de obiect, fie că este vorba de un pod sau de o piesă de mobilier – este semnătura unei colecții care subliniază relevanța structurii. Frumusețe și funcționalitate puse laolaltă. Puritatea liniilor mixată cu extravaganța proporțiilor este un alt punct bonus.




Delta Pendant Lamp by DeltaCraft
Simplu şi totuşi fascinant, acest proiect foloseşte o tehnică tradiţională din Delta Dunării, reinterpretând materiale vechi, resurse culturale şi tehnici tipice într-un limbaj contemporan. Un obiect care satisfice gusturile actuale, aducând totodată un omagiu locului prin imaginarea unui viitor pentru acesta.



Tola by De Ceramică - Mădălina Teler
Lutul este unul dintre cele mai interesante materiale ale momentului, cu un uriaș potențial conectat la tradiții. Pentru mine, atractivitatea acestui proiect derivă din punerea în balanță a unei stări noi, exprimate puternic, cu referințe din trecut. Fără exces, o documentare minunată a formelor și culorilor pentru suprafețe, un alt subiect de design al prezentului.



Weave Cabinet by Ştefan Păvăluţă
Mixul dintre tehnicile tradiționale și stilul contemporan, împreună cu documentarea asupra materialelor naturale, sunt cu adevărat remarcabile. Apreciez, de asemenea, conceptul care își propune să se potrivească mai multor țări – în final, este adevărat că design-ul descoperă diferite obiceiuri și identități. Mai mult decât orice, îmi place ideea elementelor tactile și olfactive care fac parte din acest proiect. O nouă formă de a lucru cu lemnul.



Lucrările alese de Annalisa Rosso pot fi văzute în cadrul expoziţiei centrale a Romanian Design Week, în perioada 17-26 mai 2019, Clădirea BCR din Piaţa Universităţii.