The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

BETA 2016@Timisoara

Articol / 12 Iul 2016 / INSTITUTE.RO
  • BETA 2016@Timisoara
  • BETA 2016@Timisoara
1/2
Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, organizează în această perioadă cel mai mare concurs-expoziție de arhitectură din euroregiune, cu 16 secțiuni la care se pot înscrie persoane din diferite domenii de activitate, pentru fiecare secțiune premiul fiind în valoare de 1000 de euro. Evenimentul face parte din cadrul bienalei timișorene de arhitectură - BETA 2016, o platformă de comunicare ce își propune să genereze un dialog responsabil privind educația de arhitectură, formarea și practica profesională. De asemenea, BETA 2016 încearcă să stimuleze implicarea și profesionalizarea metodelor de dialog și colaborare între administrație, corpul profesional al arhitecților și societatea civilă.
 
Concursul se desfășoară în euroregiunea DKMT, reunind Banatul istoric, cu regiunile din România, Serbia și Ungaria. Pot participa atât arhitecți și conductori arhitecți, cât și urbaniști, critici de artă, psihologi și sociologi, artiști, istorici și filozofi, dar și alte profesii implicate în construirea și analizarea orașului. Secțiunile concursului, detaliile despre criteriile de participare și regulamentul le găsiți aici.
 
„Bazinul avut în vedere de Bienala de Arhitectură 2016 este cel al Euroregiunii Banat – DKMT. Timișoara este un oraș tipic central-european, iar a-l privi presupune și comparația cu surorile sale apropiate. Este de dorit a avea la îndemână și priveliștile altor orașe precum Arad, Szeged, Novi-Sad, neexcluzând și colaborări mai extinse cum ar fi cele cu Budapesta sau Belgrad”, a spus Vlad Gaivoronschi, președintele OAR Timiș.
 
Expoziția-concurs BETA susține și promovează arhitectura de calitate în toate formele și manifestările sale și reprezintă evenimentul central al bienalei timișorene de arhitectură. Proiectele înscrise trebuie să fi fost construite în ultimii doi ani – concursul va oferi deci o radiografie a celor mai bune locuințe individuale sau colective, clădiri de birouri, servicii sau comerț, instituții publice sau cu caracter cultural, restaurări ale unor clădiri de patrimoniu, amenajări interioare, spații publice sau spații pentru infrastructură, planuri de dezvoltare urbană sau rurală, amplasări de artă în spațiul public, dar și lucrări de licență realizate în școli de arhitectură din Ungaria, Serbia sau România, texte despre arhitectură sau viziuni arhitecturale.
 
“Vom folosi acest concurs ca pe un instrument de apropiere a profesiei de arhitect de alte categorii de grupuri profesionale și de orientare a noastră, ca profesioniști înspre nevoile comunității. Ne dorim să construim o punte de comunicare între noi și comunitate, să expunem ideile și caracteristicile profesiei noastre pentru a genera o cultură a educației în arhitectură, să observăm și să preluăm nevoi și probleme pentru care să propunem soluții care să facă din mediul pe care-l locuim împreună unul plăcut, accesibil, armonios”, a mai adăugat Gaivoronschi.
 
Lucrările mai pot fi înscrise până în 28 iulie 2016. 
Întrebările legate de concurs și condițiile de participare, precum și informații suplimentare despre activitățile și programul BETA 2016 pot fi solicitate la adresa de email contact@betacity.eu.
 
Tema bienalei este Privește Orașul și este o invitație către locuitorii orașului să-l privească din perspective diferite, să intre în dialog cu profesioniști precum arhitecțiii, dar și cu administrația, cu scopul ca toate aceste grupuri să colaboreze pentru  un mediu urban sănătos.
 
Organizatorul bienalei timișorene de arhitectură BETA este Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România, organizație profesională care își propune să comunice societății că arhitectura reprezintă un act de cultură de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice, având ca obiective promovarea arhitecturii de calitate în toate formele și manifestările sale, crearea și susținerea unui mediu de interacțiune (între corpul profesional, administrație, societate civilă și diverși stakeholderi), adaptarea educaţiei de arhitectură la tendinţele mediului socio-economic şi cultural, precum și promovarea identităţii culturale euroregionale în context național și internațional.