The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Creative Est II

News / 22 Sep 2016 / INSTITUTE.RO
  • Creative Est II
  • Creative Est II
1/2
Între 10 și 16 octombrie 2016, Bucureștiul devine capitala regională a industriilor creative din Europa de Est. Aflat la a doua ediție, festivalul Creative Est propune o săptămână de workshopuri, seminarii și expoziții gândite sub forma unui spațiu de învățare și inspirație pentru designerii, artiștii și artizanii din regiune dar și pentru publicul dornic să susțină creativitatea locală.

Creative Est  #2  aduce în discuție impactul pe care comunitățile și proiectele creative îl au în dezvoltarea orașelor și felul în care designul, arta, tehnologia, moda și gastronomia generează noi modele de conviețuire în peisajul urban. Tema care inspiră programul festivalului din acest an se sincronizează cu finalul procesului de selecție a capitalei Europene a Culturii 2021, un proces care a impulsionat orașele din România să gândească strategii ample pentru a pune cultura în slujba orașelor prietenoase cu cetățenii.
 
Evenimentul central al festivalului, primul market ce aduce la un loc produse de design, artă, tehnologie și gastronomie din România și Europa de Est va avea loc pe 15 și 16 octombrie la Industria Bumbacului București, într-o hală care va fi deschisă pentru prima oară publicului cu ocazia festivalului. Conceptul de festival Creative Est readuce în prezent patrimoniul industrial al unor hale ce au funcționat în perioada comunistă ca ateliere de filatură, centrale termice, birouri sau spații de depozitare. Un obiectiv valoros prin poziționarea pe malul Dâmboviței dar și prin mărimea generoasă a spațiilor pe care le deține, Industria Bumbacului a fost descoperită de tinerii antreprenori care în ultimii ani au pus aici bazele unui ansamblu de industrii creative, de atunci în continuă creștere.
 
Creative Est și complexul Industria Bumbacului sunt în sine studii de caz pentru cum industriile creative pot readuce la viață spații periferice ieșite din circuitul urban. Ansambul industrial de pe Splaiul Unirii a devenit, de-a lungul ultimilor trei ani, unul dintre cele mai prolifice huburi alternative ale orașului, găzduind Nod Makerspace, primul centru comunitar creativ de dimensiuni mari din România ce are ca obiectiv democratizarea designului, a ingineriei, a fabricației și a educației creative.
Gastronomia locală este un alt subiect care ocupă un loc important în programul festivalului Creative Est. Cei pasionați sau interesați de domeniu au ocazia să descopere noile mișcări gastronomice artizanale, curentul street-food și comunitatea antreprenorilor motivați să pună meșteșugul în centrul proceselor de producție. Pe toată durata marketului Creative Est publicul va face cunoștință cu „revoluția” gastronomiei artizanale românești în toate formele ei. 
 
Creative Est, o inițiativă a Asociației ORICUM, pornește de la convingerea că orașul București poate deveni centrul regional al industriilor creative – în prezent, economia creativă este puternic concentrată în capitală, astfel că 12, 5% din firmele bucureștene au un profil specific industriilor creative. Mai mult, 5,3% din PIB-ul României este reprezentat de industrii creative iar acestea angajează 4,48% din forța de muncă, cifre în continuă creștere în ultimii trei ani.