The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Expoziția itinerantă B:MAD 3.0 - București - Oraș Art Deco, Cluj-Napoca, 1-9 august

Articol / 27 Iul 2020 / The Institute
  • Expoziția itinerantă B:MAD 3.0 - București - Oraș Art Deco, Cluj-Napoca, 1-9 augustBMAD 3.0 Bucuresti _CC: Dragos Dogaru
  • Expoziția itinerantă B:MAD 3.0 - București - Oraș Art Deco, Cluj-Napoca, 1-9 august
1/2
Expoziția multimedia B:MAD 3.0 „București - Oraș Art Deco - redescoperire, contextualizare, dezbatere” propune o incursiune vizuală inedită în dimensiunea amplă, mai puțin cunoscută sau explorată a patrimoniului deco-modernist din București. Demersul de comunicare arhitecturală - expoziţie şi conferinţe - oferă specialiştilor și comunității de creatori din România ocazia dezbaterii şi problematizării aspectelor relevante. Expoziția itinerantă este organizată de Asociația Igloo - Habitat și Arhitectură, cu susținerea Ordinului Arhitecților din România, și va putea fi vizitată în perioada 1-9 august, orele 11.00-19.00, la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

În perioada interbelică, arhitectura Art Deco a avut un rol major în modelarea imaginii Bucureștiului iar contextul istoric, urban și cultural al anilor 1920 - 1945 este prezentat în expoziție din două perspective: istorică și contemporană.

Bucureștiul interbelic, „un oraș în devenire care trăiește o metamorfoză în salturi”, este imaginea documentată de Willy Pragher, fotoreporter liber profesionist la Berlin care și-a petrecut tinerețea în Germania și România, devenind în 1939 fotograf și grafician al Societății Românești de Distribuire a Combustibilului. Contrastele frapante între Bucureștiul modernist și contextul social surprinse de Pragher, laolaltă cu relatări ale fotoreporterilor din presa internațională a timpului, ne dau imaginea acelui București al bulevardelor largi și clădirilor înalte.

Cadrele contemporane sunt realizate de trei fotografi, Arthur Țințu, Vlad Pătru și Dragoș Dogaru, și ne oferă imaginea programelor arhitecturale, variantelor stilistice și elementelor de limbaj Art Deco care ne dau scara și detaliul acestui București interbelic modern.

«„Bucureşti - Oraş Art Deco” este un proiect cultural care vizează îmbunătățirea percepției și valorizarea arhitecturii Moderniste Art Deco din Capitală urmărind extinderea cazului pilot şi în alte oraşe. Acest demers se poate realiza printr-un efort comun al specialiștilor în arhitectură și patrimoniu construit, al educatorilor – universități și instituții de învățământ – și al asociațiilor profesionale care doresc să prezinte: decidenților, comunității specialiștilor alcătuite din urbaniști, arhitecți, designeri de interior, constructori etc., dar și publicului larg, un proiect cultural consecvent, menit să pună în valoare patrimoniul arhitectural modernist art-deco, reîmprietenind locuitorii și turiștii capitalei cu spațiul urban.

Astfel prin itinerarea expoziției B:MAD 3.0 „București - Oraș Art Deco - redescoperire, contextualizare, dezbatere” extindem atenţia şi deschidem discuția despre arhitectura Modernistă Art Deco și în alte orașe din țară. Continuăm susţinut obiectivul de valorizare, vizibilitate și vizitare la nivel național a acestui patrimoniu de o surprinzătoare valoare.

Credem că expoziția itinerantă „Bucureşti - Oraş Art Deco” are un mare potențial de a deveni un instrument de comunicare profesională, de educare, de implicare și, desigur, de delectare, și poate fi punctul de plecare către o platformă extinsă #artdecoromania» - arh. Adrian Ciocăzanu, co-fondator Igloo și platforma B:MAD

„Oraşele României dețin un bogat patrimoniu arhitectural deco-modernist din perioada interbelică, etapă istorică a unei spectaculoase dezvoltări arhitectural-urbane şi culturale. Dezideratul final al itinerării expoziției este RO:MAD, un proiect mai amplu, care presupune o inventariere la nivel naţional a celor mai reprezentative exemple de arhitectură deco-modernistă şi catalogarea lor într-o publicaţie cu rolul de popularizare şi salvgardare a acestui surprinzător şi divers patrimoniu.

Dorim să invităm contributorii care vor să participe la documentarea la nivel naţional şi la viitoarea publicaţie pe acest subiect să folosească hashtagul #artdecoromania pentru indexarea @artdecoromania pe contul de instagram şi facebook al acestei iniţiative.
Pentru documentare, platforma www.artdecobucharest.ro (facebook, instagram, youtube, izi.travel artdecobucharest) vă stă la dispoziţie ca un exemplu de bune practici, cu o hartă extinsă la nivelul capitalei, numeroase articole pe această tematică cât şi o secţiune de limbaj arhitectural, care traduce şi explică cum identificăm elementele care definesc un imobil Modernist Art Deco” - Dragoș Dogaru, co-fondator și director creativ al platformei Bucharest: Modernism Art Deco.

Expoziția itinerantă B:MAD 3.0 „București - Oraș Art Deco - redescoperire, contextualizare, dezbatere” va prilejui și conferințe tematice și proiecții de film documentar. Astfel, în data de 6 august, de la ora 19.00, la Casa Tranzit, publicul clujean pasionat de arhitectură și patrimoniu este invitat să ia parte la:

- conferința „Dedans et dehors art deco”, susținută de dr. arh. Françoise Pamfil, conferențiar universitar în cadrul UAUIM, redactor-șef revista igloo și consilier științific B:MAD
- lansarea la nivel naţional a temei de documentare pentru fotografie de arhitectură #artdecoromania de către arhitectul Adrian Ciocăzanu şi designerul Dragoş Dogaru, co-fondatorii platformei Bucureşti: Modernism Art Deco - managerul de proiect, co-fondator igloo respectiv directorul creativ şi iniţiatorul proiectului B:MAD
- conferința susținută de arh. Miklós Péterffy despre reabilitarea clădirii moderniste PJ House din Cluj-Napoca de către Peterffy+Dory Architects
- proiecția documentarului experimental “Villa Empain”, în regia Katharinei Kastner, ce va fi prezentată cu sprijinul Forumului Cultural Austriac București

Va fi anunțată ulterior disponibilitatea vizionării online pentru publicul larg.

Expoziția și evenimentele conexe se adresează publicului larg interesat de patrimoniu și expoziții multimedia și deopotrivă publicului specializat - arhitecți, urbaniști, designeri, artiști și oameni de cultură, cât și studenți din domeniu.

Vizitarea spațiului expozițional se va face cu respectarea normelor sanitare în vigoare, conform indicațiilor personalului expoziției. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe durata vizitei, cât și în cadrul evenimentelor. Este obligatorie respectarea distanței minime de 1,5 m între persoanele care nu fac parte din același grup, respectiv 2 m între scaune. Organizatorul își rezervă dreptul de a limita accesul persoanelor la evenimente şi de a interzice prezenţa persoanelor care nu se conformează acestor reguli.

Înscrierea la evenimentul din 6 august se face prin RSVP la contact@artdecobucharest.ro, în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe informații, urmăriți www.artdecobucharest.ro și pagina de Facebook a proiectului.

Expoziția multimedia B:MAD 3.0 „București - Oraș Art Deco - redescoperire, contextualizare, dezbatere” itinerată la Cluj-Napoca este un proiect cultural Igloo și al platformei București: Modernism Art Deco, susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

#BMADproject #ArtDecoBucharest #BMADitinerant #igloo