The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Heritage First!, prima bienală dedicată patrimoniului cultural din România reunește la Băile Herculane expoziții, conferințe, rezidențe artistice și concursuri de arhitectură

Articol / 12 Iul 2023 / Andra Mihai
  • Heritage First!, prima bienală dedicată patrimoniului cultural din România reunește la Băile Herculane expoziții, conferințe, rezidențe artistice și concursuri de arhitectură
1/1
Heritage First!, prima bienală dedicată exclusiv patrimoniului cultural din România se va deschide la Băile Herculane pe 1 septembrie 2023, fiind un eveniment co-organizat de către Asociația Locus, Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică și Asociația de la 4. În această primă ediție pilot, programul cultural conectează Băile Herculane cu Timișoara - Capitală Culturală Europeană prin intermediul unui satelit ce propune o rezidență artistică mobilă și ateliere de lucru. 

Programul cultural aduce în fața publicului 4 conferințe tematice, o masă rotundă cu autorități locale și centrale unde se vor discuta soluțiile necesare salvării Băilor Neptun, rezidențe artistice, concursuri, expoziții, concerte și jocuri pentru copii având scopul de a genera dezvoltare culturală durabilă și de a transforma Băile Herculane într-un spațiu al creației și al experimentului.

Ne bucurăm să putem organiza un astfel de eveniment la Băile Herculane, un eveniment care a pornit de la ideea de a transforma stațiunea într-o adevărată scenă de expunere a bunelor practici din domeniul restaurării, a coagula idei și soluții sub forma unui pachet de rezoluții tematice, cât și de a căuta diverse modalități de interpretare a felului în care relaționăm cu patrimoniul cultural. Considerăm că poziția strategică, capacitatea de cazare, cât și fundalul cultural European al stațiunii sunt argumente incontestabile pentru a pune Băile Herculane pe harta bienalelor europene așa cum este spre exemplu Venezia. Această primă ediție este în sine un experiment și o noutate pentru Herculane, însă ne dorim să activăm cât mai multe spații publice, să cooperăm cu cât mai multe instituții, organizații și specialiști și să creăm un spațiu al sprijinirii voluntariatului în domeniul salvgardării patrimoniului, a declarat Oana Chirilă președintele Asociației Locus.

Evenimentele culturale vor avea loc între 1 și 17 septembrie, în centrul istoric al Băilor Herculane, activând o serie de spații publice precum terasa Cazinoului, Piața Hercules sau Foișorul Fanfarei și coagulând arhitecți, ingineri, influenceri, organizații neguvernamentale din domeniu, artiști și reprezentanți ai unor instituții culturale de prestigiu precum Institutul Național al Patrimoniului, ICOMOS sau Ordinul Arhitecților din România. Programul cultural continuă până la finalul anului 2024, perioadă în care se vor organiza concursuri și expoziții în stațiunea de pe Valea Cernei și se vor dezvolta o serie de rezoluții pentru patrimoniul cultural al Băilor Herculane: un pachet de recomandări și soluții pentru dezvoltarea patrimoniului ce va fi creat de către un grup multidisciplinar de specialiști și care va fi lansat în anul 2024.

O premieră este organizarea unui eveniment - satelit al bienalei în Timișoara, ce conectează Băile Herculane și orașul de pe Bega printr-o rezidență artistică mobilă, cât și prin abordări colaborative de specialitate definit de activități precum ateliere de lucru și conferințe de arhitectură. Cele două orașe sunt legate de o istorie comună Europeană, anul acesta beneficiind de o recunoaștere Europeană concomitentă - Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023 și Băile Herculane - inclus în Rețeaua Orașelor Termale Istorice din Europa și în Traseul European al Orașelor Termale Istorice, fiind singurul oraș termal din România în aceste liste.

Băile Herculane este stațiunea balneară cu cea mai lungă istorie din România și cu cel mai valoros patrimoniu arhitectural balnear. Datorită situației juridice a majorității clădirilor din centrul istoric intervenția pentru restaurarea și punerea in valoare a majorității acestora nu poate fi făcută până la clarificarea proceselor în justiție în care aceste clădiri se află de mulți ani. Sechestrele asupra acestor valori patrimoniale inestimabile împiedică autoritățile și proprietarii să le pună în valoare.

Dar iată că, în ultimii ani apar și raze de speranță pentru că în 2019 Hotelul Versay a fost restaurat, Podul de Piatră se află în fazele finale de restaurare, iar anul acesta sala de evenimente  Casino Herculane by Sungarden a fost readusă la adevărata sa valoare ți pusă în circuitul organizării de evenimente la Băile Herculane. Totodată, din luna mai anul acesta, stațiunea Băile Herculane a devenit membră a Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa.

Aceasta ne arată că se poate, că dacă atragem atenția asupra valorii acestor clădiri putem sensibiliza publicul, că dacă situația lor patrimonială se rezolvă, investitori dornici să-și aducă aportul la refacerea acestora există.

Organizarea bienalei de arhitectura Heritage First! în septembrie 2023 la Băile Herculane va aduce aici evenimente și personalități importante, dar și tineri arhitecți, adică exact ce este nevoie pentru a atrage încă o dată atenția asupra valorii patrimoniului arhitectural din Băile Herculane. Orașul Băile Herculane este deci onorat sa fie gardă a acestui eveniment, spune primarul Cristian Miclău.

Heritage First reunește peste 19 parteneri instituționali și media, fiind co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național și parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” , finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Programul este un exemplu de succes în ceea ce privește sprijinirea parteneriatului public - privat, cooperarea interdisciplinară și  susținerea dialogului cultural național întrucât coagulează atât profesii și specializari diverse cu scopul de a crea o serie de documente, creații și produse culturale. Conferințele abordează 5 teme diferite, rezidențele artistice coagulează 3 viziuni creative sub o singură viziune curatorială, iar expozițiile reunesc 4 abordări diferite de interacțiune cu patrimoniul. Reunind actori implicați în proiecte, instituții și inițiative relevante pentru aceste subiecte, Heritage First! propune participanților să discute și să emită idei asupra modului în care ei gestionează și interacționează cu patrimoniul cultural național.

* * * 

Heritage First! este un proiect dezvoltat de către Asociația Locus, co-organizat împreună cu Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică și Asociația de la 4, fiind co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național având ca partener principal Primăria Băile Herculane și ca parteneri strategici Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului și ICOMOS. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Asociația Locus este o organizație neguvernamentală care își propune să salveze și să promoveze patrimoniul cultural, arhitectural, urban și natural al României. Proiectul principal al organizației este HerculaneProject, o platformă de reactivare a Băilor Herculane, România. Asociația Locus este membră a organizației europene „EUROPA NOSTRA”.