The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Meet the architect

Interviu / 29 Iun 2016 / Maria Neneciu
  • Meet the architect
  • Meet the architect
  • Meet the architect
1/3
Pe 1 iulie, Republic of Architects va susţine prima sesiune "Meet the Architect": «Construirea sau renovarea imobilelor din zonele protejate. Câteva aspecte juridice». Cu această ocazie, aceștia propun un dialog despre necesitatea şi statutul zonelor protejate, precum şi despre potenţialul pe care aceste zone îl au pentru locuirea bucureşteană şi dezvoltarea oraşului.
 
Prin intermediul acestor întâlniri, RoA încearcă crearea unei legături complexe între comunitatea creativă, cea tehnică și cea a vecinătății imediate biroului (Piaţa Kogălniceanu, Schitu Măgureanu, Ştirbei Vodă, Calea Plevnei, Splaiul Independenţei).
 
Am vrut să stăm de vorbă cu cei de la RoA, pentru a afla mai multe despre acest demers, dar și pentru a încuraja astfel de inițiative în vecini…
 
Cum s-a născut ideea acestei serii de întâlniri- meet the architect- și ce vor însemna ele?
"Meet the architect" a apărut ca o inițiativă a biroului Republic of Architects de a genera discuții în spațiul public, prin care să promovăm arhitectura ca industrie creativă. Experiența de proiectare de până acum ne-a făcut să simțim nevoia de a genera discursuri publice direcționate către publicul larg pe subiectul arhitectură, nu doar prin proiectele pe care le-am realizat. Conform studiilor publice de piață în media locală, vizibilitatea arhitecturii față de alte industrii creative este foarte slabă (primele locuri fiind ocupate de film/ video/ fotografie, apoi muzică/ arte vizuale/  artele performative). Această poziționare determină și înțelegerea slabă a arhitecturii de către publicul larg, iar acest lucru se vede - cel putin în cazul nostru - în modul în care interacționăm cu clienții. Întâlnirile "Meet the Architect" își propun abordări specifice și pragmatice pentru practica meseriei dar și pentru nevoile întâlnite des din partea clienților. 
 
De unde această nevoie de coagulare a comunității și ce sperați să se întâmple în urma acestor întâlniri?
Din partea noastră, ar fi o pretenție mult prea mare să ne așteptăm că putem coagula vreun tip de comunitate; tocmai de aceea, prin aceste evenimente ne așteptăm la niște interacțiuni cât mai bogate dintre mediile strict tehnice, cele creative, precum și cele ale vecinătății imediate biroului nostru. Pentru noi conceptul de vecinatate este important, eminamente urban, fiindcă beneficiază de avantajul unei localizări în spațiul geografic fără a închide canalele de comunicare și interacțiune cu un exterior, oricât de îndepărtat.
 
Cum ați ales temele și cum se vor desfășura propriu-zis?  
Primul set de conferințe se leagă de problematica zonelor protejate, nu atât prin filtrul oarecum static al ideii de patrimoniu (muzeificat), ci mai ales prin potențialul pe care acestea îl oferă calității vieții în București. În ultima vreme, am avut mai multe proiecte de reconversie și consolidare a unor imobile interbelice și, pe lângă plăcerea de a răspunde unor asemenea provocări tehnice și estetice deopotrivă, am realizat că există multă lume care nu sesizează oportunitățile reale ale unor  imobile afectate de trecerea timpului și de modificarea standardelor de confort pe care societatea le impune mediului construit. Cu toate acestea, ele oferă mai mult decât parfumul unor epoci apuse, o bogăție spațială și semnificații greu de reconfigurat de monotonia lumii moderne.
 
Cine poate participa la aceste întâlniri și cine ar trebui să fie prezent/interesat direct de ele? Care este profilul sau publicul pe care îl vizați?
Ne dorim participarea publicului larg, în acest sens promovăm evenimentele către vecinătatea imediată biroului. Subiectul zonelor tradiționale din București al primei serii de întâlniri ne face să avem așteptarea de a trezi interesul pentru cei ce dețin proprietăți în astfel de zone. Altfel, sperăm ca evenimentul să fie interesant pentru comunități creative diverse, dar si cea tehnică și ne dorim ca astfel să se creeze modalități de comunicare directă.
 
Crezi că arhitecții ar trebui să comunice mai eficient sau să se implice mai mult în formarea opiniilor sau luare deciziilor publice? Și dacă da, care ar fi instrumentele necesare ca aceast lucru să se întâmple? Ce lipsește din acest punct de vedere în această breaslă, din punctul tău de vedere?
Ce încercăm noi să facem acum este un experiment de comunicare către publicul larg, sperăm să fie eficient măcar la scara de comunicare pe care ne-am propus-o. Nu considerăm că avem rețeta de comunicare pentru formare de opinii sau luare de decizii publice. Încercăm acum să comunicam altfel decât prin proiecte (care oricum apar în special în reviste sau web-site-uri de specialitate cu public specific) și să creem un discurs public față de subiecte legate de arhitectură și oraș. 
 
Întâlniri viitoare
 
vineri, 22 iulie 2016, 17.00-19.00
«Soluţii de consolidare a structurii de rezistenţă pentru imobilele interbelice» 
 
vineri, 12 august 2016, 17.00-19.00
«Mansardarea şi utilizarea podului pentru extinderea locuinţei» 
 
vineri, 02 septembrie 2016, 17.00-19.00
«Locuirea minimală - alternative concrete»