The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Primul festival dedicat școlilor de arhitectură din România începe curând, la Timișoara

Articol / 01 Noi 2023 / Andra Mihai
  • Primul festival dedicat școlilor de arhitectură din România începe curând, la Timișoara
1/1
Din 1 până în 5 noiembrie 2023, Timișoara devine și capitala arhitecților consacrați sau a celor în devenire, prin seria de întâlniri din cadrul evenimentului FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow. Vor fi 5 zile pline: 5 școli de arhitectură din țară, peste 20 de vorbitori invitați din diverse colțuri ale lumii și activități diverse – dezbateri, expoziții, prelegeri, activări și workshop-uri desfășurate în mai multe spații din Timișoara – Palatul Culturii, Campusul UPT, Cinema Timiș, ARCha, Institutul Francez Timișoara, Cazarma U, Pepiniera, Hala cu Roboți, Clubul Facultății de Arhitectură. 

FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow conectează și mobilizează cele 5 centre de arhitectură din țară – Timișoara, Cluj, Oradea, Iași și București – și extinde rețeaua de cooperare la nivel regional și internațional prin invitații conferințelor și dezbaterilor din program, dar și prin anvergura susținătorilor.

FAST Festival of Architecture Schools of Tomorrow se bucură de patronajul Parlamentului European și de susținerea Congresului Mondial UIA 2023.

Evenimentul este gândit în trei secțiuni principale: #TALKS, #ACTIVATIONS #EXHIBITIONS, care gravitează în jurul temei Sustainable Futures, Leave No One Behind. Acesta se adresează atât studenților, cât și comunității de arhitecți în ansamblu și abordează aspecte legate de dezvoltarea durabilă și incluziunea socială în arhitectură, preluând problematicile discutate în cadrul Congresului Uniunii Internaționale a Arhitecților din acest an. 

Secțiunea #TALKS este o oportunitate de învățare prin întâlnire și își propune să trateze diferențele dintre nevoile actuale ale profesiei - la nivel local, regional și internațional -  și modul în care arhitectura este predată și învățată în școlile din România. Printre invitații acesteia se numără profesori și practicieni renumiți ai arhitecturii mondiale precum: Quintus Miller, Walter Angonese - directorul Academiei de Arhitectură din Mendrisio, Lyndon Neri, Natalie Mossin - directorul Institutului Academiei Regale din Copenhaga  și președinta Congresului Mondial al Arhitecților UIA 2023, Gilles Delalex, Reinier de Graaf (arhitect, teoretician și scriitor revoluționar al domeniului), Christian Benimana (arhitect dedicat formării următoarei generații de designeri africani cu orientare socială).

Sub mottoul Parteneriate pentru schimbare, #ACTIVATIONS înglobează acțiuni comune de build-up, workshop-uri și masterclass-uri cu scopul de a întări legăturile directe dintre studenții și tutorii celor cinci școli participante. Contribuție a UPT Campus Creativ la programul general al festivalului, această secțiune pune accent pe valorile de patrimoniu ce au conturat identitatea primilor 100 de ani de campus politehnic timișorean. În acest sens, experiența spațială a parcului Campusului Politehnic a fost deja îmbogățită prin construcția celor cinci pavilioane ale școlilor de arhitectură din România, proiect implementat de-a lungul a două ateliere derulate în perioada verii. Pavilioanele și centrul ARChA vor fi alături de Clubul Facultății de Arhitectură și Hala cu Roboți a UPT punctele de coagulare a activităților și evenimentelor festivalului. Printre acestea amintim intervenția din ARChA a artistului Dan Perjovschi, dar și instalația artistică și conferința sculptorului britanic Steve Messam.

#EXHIBITIONS aduce mai aproape de cei interesați expoziții dedicate producției școlilor participante. Dintre acestea menționăm: Sustainable Futures x 5 (prima expoziție colectivă a școlilor din București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Timișoara) în spațiul Centrului ARChA, Expoziția Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara FAUT (50) +3 în Cazarma U și Hala cu Roboți, expoziția Facultății de Arhitectură din Debrecen din Pepiniera OAR, expoziția retrospectivă a concursului CASA în parcul UPT sau cea dedicată secțiunii de diplome selectate în cadrul Bienalei de Arhitectură 2023.

Conferința academică Cohesion va pune față în față arhitecți tutori și pedagogiile lor, într-o serie de prezentări și discuții panel ce vor avea loc timp de două zile în sala seminar a centrului ARChA. 

La finalul acestei ediții, FAST va merge mai departe într-un alt centru academic din România și va pune în discuție teme noi, relevante local și regional pentru viitorul profesiei de arhitect.

FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow este  dezvoltat de Ordinul Arhitecților din România, finanțat prin timbrul arhitecturii, găzduit și co-organizat în 2023 prin proiectul UPT Campus Creativ.

***

UPT Campus Creativ este un proiect inițiat de Universitatea Politehnica Timișoara, parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sponsori: Respo DEEE, BCR, CEMACON, KUXA, KONE, HOLVER, Makita, Cramele Recas, Hotel Timișoara, ICDL, Imperium

Parteneri media: RFI România, Zeppelin, Cărturești, Igloo, West City Radio, Zile și Nopți, Spotmedia, Iscoada, Iqads, Capital Cultural, Munteanu, Radio România Cultural.

Parteneri instituționali: Ordinul Arhitecților Filiala Timiș, Ambasada Elveției în România, Institutul Francez Timișoara, Uniunea Arhitecților din România