The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

PROIECTUL CULTURAL ŞI CREATIV „BAUHAUS 2023”

Articol / 04 Mai 2023 / Andra Mihai
  • PROIECTUL CULTURAL ŞI CREATIV „BAUHAUS 2023”
1/1
Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.) împreună cu The Institute, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, Muzeul Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Biblioteca Metropolitană București, EfdeN şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul cultural „Bauhaus 2023”, eveniment realizat şi dedicat Romanian Design Week, Noului Bauhaus European, Zilelor Europei, Nopții Muzeelor, Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Zilei Diversităţii Culturale.

În cadrul Romanian Design Week, ediția a XI-a, proiectul expozițional, educațional și creativ “BAUHAUS 2023” se va desfasura la sediul Muzeului National Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” şi Biblioteca Metropolitana București, în perioada 12 – 28 mai 2023.
 
Vernisajul expoziţiei „Bauhaus 2023” va avea loc în data de 12 mai 2023, ora 18:30, la Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida” din Str. Candiano Popescu nr. 2, Bucureşti, sector 4 si la Biblioteca Metropolitana București Sediul Central "Mihail Sadoveanu" în data de 16 mai 2023, ora 15:00.
 
Sunt incluse o serie de conferințe și workshopuri tematice inițiate de către Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual alături de partenerii săi. În cadrul acestor activități interactive, sunt abordate teme precum creativitatea în artă, design, arhitectură sustenabilă și audiovizual, menite să încurajeze dialogul multidisciplinar și să apropie publicul de creațiile realizate de tinerii talentați.
 
Evenimentul „BAUHAUS 2023" prezintă publicului larg și comunității culturale internaționale explorarea patrimoniului creativ Bauhaus prin tehnicile desenelor realizate de către tinerii implicati in proiect.
 
Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida” si Biblioteca Metropolitană Bucureşti prezintă, în perioada 12- 28 mai 2023, în cadrul Romanian Design Week conceptul expozițional: „Bauhaus 2023” al concursului internaţional de creativitate, prin prezentarea expoziţiei-experiment de artă şi arhitectură, care reunește cele mai reuşite lucrări intrate în concurs, amintind de impactul multidisciplinarității și al mișcării Bauhaus asupra societății moderne.
 
Expoziția face parte dintr-un program cultural şi educaţional C.A.M.M.A. - Cultură, Artă, Arhitectură, Muzică, Audiovizual, realizat şi dezvoltat de Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.), în parteneriat cu The Institute, Academia Română – Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Biblioteca Metropolitană București, Ministerul Culturii şi Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, sub semnul Noului Bauhaus European. Proiectul „Bauhaus 2023” aduce o dimensiune culturală și creativă, alăturându-se proiectelor culturale din prima ediție a Festivalului Noului Bauhaus European organizată de Comisia Europeană.
 
Programul expoziţional „Bauhaus 2023” de la Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida” din Bucureşti si de la Biblioteca Metropolitană București va fi completat în această lună de o serie de alte proiecte ce vor contura o hartă a spațiilor și a evenimentelor care împărtășesc valorile Noului European la nivelul Bucureștiului prin Romanian Design Week.
 
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România. Ediția 2023 își propune să identifice și să analizeze procesele care generează inovație și proiecte cu adevărat remarcabile, să creeze contextele și pretextele necesare încurajării și promovării lor, gravitând în jurul preocupărilor legate de comunități creative și rolul lor în dezvoltarea orașelor, cu focus pe multidisciplinaritate, colaborare și dialog.
 
Proiectul cultural şi creativ „Bauhaus 2023” împărtăşeşte valorile Noului Bauhaus European, având la bază promovarea şi mediatizarea creativităţii studenţilor şi elevilor din universităţile şi liceele vocaţionale de: artă, muzică, arhitectură, media, fotografie, film.

Concursul internaţional de creativitate „BAUHAUS 2023”

Chiar dacă nu ați auzit niciodată de mișcarea Bauhaus, probabil că ați văzut influența ei în jurul vostru. De la semne de circulație la mobilier de birou, legendara școală de design a schimbat modul în care arată și funcționează lumea noastră.
 
La peste o sută de ani de la începutul mișcării în Germania, suntem încă înconjurați de ideile Bauhaus despre artă, creativitate și măiestrie. - Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.)
 
Prin Concursul international de creativitate „BAUHAUS 2023”, Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.) aduce în fața publicului larg lucrări ale elevilor și studenţilor, printr-un eveniment dedicat arhitecturii, artelor şi audiovizualului, având următoarele secțiuni de concurs: Pictură, Grafică, Compoziţie, Afiş, Design, Arhitectură, Media, Fotografie, Sculptură, Muzică.
 
Mai multe detalii din ediția precedentă „BAUHAUS 2022” și din cadrul workshopurilor de arhitectură și design de la sediul filialei - Expohub OAR București:
https://www.youtube.com/watch?v=7PScAJtkcQw
https://mnlr.ro/proiectul-cultural-si-creativ-bauhaus-2022/
https://www.oar-bucuresti.ro/anunturi/2022/11/07/a/
https://www.oar-bucuresti.ro/anunturi/2022/11/22/b/

The Institute și Baza. Deschidem orașul în cadrul ,,BAUHAUS 2023”
 
The Institute împreună cu cei de la Baza. Deschidem orașul vor prezenta vizitatorilor Muzeului National Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, în cadrul Proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „BAUHAUS 2023”, o machetă „ gigant " după celebrul „Scaun Roșu și Albastru" proiectat de Gerrit Rietveld în anul 1917, care a marcat o schimbare radicală în teoria arhitecturii și designului modern. Scaunul „Roșu și Albastru” a fost mărit de trei ori și în felul acesta a devenit aproape o mică lucrare de arhitectură pe care se pot cățăra mai multe persoane în același timp - un pretext pentru joacă și explorare colectivă a unui obiect desprins din specializarea care l-a consacrat.
 
 
Experimetru ART în cadrul „BAUHAUS 2023”
Experimetru ART vor prezenta vizitatorilor Muzeului National Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, în cadrul Proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „BAUHAUS 2023” lucrări de artă contemporană, experimente elaborate în afara perimetrului cotidian de către trei figuri contemporane din domeniul arhitecturii, al restaurării şi al artelor plastice: Matei Luca STOIAN, Graziella STOIAN şi Nicolae STOIAN.
Mai multe detalii: www.ceaaa.ro
EFdeN Sustainable City„BAUHAUS 2023”
Se alătură și anul acesta proiectului „BAUHAUS 2023” EFdeN Sustainable City cu prezentări și vizite ghidate organizate împreună cu Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual.
Mai multe detalii aici.  
 
Despre Noul Bauhaus European
 
Noul Bauhaus European este o inițiativă strategică a Comisiei Europene, un proiect care combină viziunea Pactului Verde european cu o schimbare concretă în comunitate. Un proiect transdisciplinar, Noul Bauhaus European își dorește să stimuleze colaborarea și să genereze noi scenarii și moduri de a trăi și lucra împreună.
 
Noul Bauhaus European duce mai departe tradițiile și valorile Școlii Bauhaus, fondate în 1919, de Walter Gropius în Weimar, atunci capitală a Germaniei de după Primul Război Mondial. Mișcarea combina meșteșugurile și artele plastice, devenind faimoasă pentru încercarea de a unifica principiile producției de masă cu viziunea artistică individuală. Punând folosirea inteligentă a resurselor și creativitatea în prim-plan, Școala Bauhaus vorbește despre importanța dialogului artistic multidisciplinar și transdisciplinar și despre puterea adaptabilității mediului artistic.
 
Misiunea C.E.A.A.A.
Inițiem și organizăm evenimente culturale, construim o comunitate ce reunește profesioniști, dar și publicul creativ și cultural din România. Prin tot ceea ce facem ne-am propus să contribuim la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, creșterea și diversificarea audienței atelierelor, designerilor, micilor afaceri, promovarea întreprinzătorilor și profesioniștilor creativi pe plan național și internațional. Centrul de Excelentă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii creative din România în dialogul cu instituţiile statului şi cu organizațiile internaţionale. Acţionăm pentru crearea unui mediu propice dezvoltării comunității creative din România. Una dintre prioritățile noastre din utimii ani a fost inițierea unor proiectele de dezvoltare artistică şi arhitecturală prin coagularea comunităților creative în jurul unor spații şi proiecte ce pot aduce în lumină Bucureștiul și România pe harta culturală europeană. Portofoliul nostru include organizarea de activități cu scopul interacțiunii pe plan național și internațional, programe de perfecţionare profesională, expoziţii, lansări de carte, workshop-uri artistice, seminarii şi dezbateri.

***
 
Inițiator proiect: Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.)
Partener principal: The Institute, Romanian Design Week, Noul Bauhaus European, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Biblioteca Metropolitană București, EfdeN.
Proiect cultural şi educaţional realizat în parteneriat cu: Academia Română – Secţia Arte, Arhitectură şi Audiovizual, Ministerul Culturii, Muzeul Național al Țăranului Român, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Centrul Expozițional Documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Uniunea Arhitecţilor din România, Igloo Media, Uniunea Artistilor Plastici din România, Institute of Social Study of Gender, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Uniunea Democrată Tătară (UDT), Catena, Allbim Net, Selino Concept, Elecrica Serv, Lucas & Partners Arhitectura Studio, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice „I. N. Socolescu”, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Liceul „Dimitrie Paciurea”, Colegiul Tehnic „Media” Bucureşti, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” București, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”.
Parteneri media strategici: National TV, Radio România Cultural
Parteneri media: Igloo, Modernism, Molecule-F , Revista Atelierul, IQads, Zeppelin, Zile & Nopți, Revista Arta, Propagarta, Spot Media, World Architecture Community
Partener de monitorizare: C.E.A.A.A.
Echipa de creație: C.E.A.A.A.
Coordonator al proiectului: dr.arh. Luca Matei Stoian
Curator al proiectului: prof.art.vizual Nicolae Stoian - Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing Dimitrie Leonida”
Curator al proiectului: prof.art.vizual Gratiela Stoian - Biblioteca Metropolitană București
Pentru programul complet al proiectului „Bauhaus 2023” Romanian Design Week, accesați pagina de Facebook a C.E.A.A.A. și www.ceaaa.ro.