The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

SHiLa | Sacred Spaces

Articol / 15 Mai 2023 / Andra Mihai
  • SHiLa | Sacred Spaces
1/1
Fundația Archaeus este încântată să lanseze SKY HILL LAND ART - SHiLA 2023, un program bianual de land art, de cinci ediții, 2023 -2033. SHiLA este un eveniment internațional de land art în care echipe multidisciplinare alcătuite din artiști, arhitecți și muzicieni sunt invitate să realizeze o intervenție în natură, bazată pe un subiect specific. Proiectul își propune să exploreze multidisciplinaritatea și interconectivitatea celor trei forme de artă și să ofere spre dezbatere subiectul rolului artelor vizuale în intervențiile contemporane.

Ediția din acest an avansează ca punct de pornire al discuției dubla interpretare JUNGIANĂ a SPAȚIULUI SACRU, atât ca TEMENOS, cât și ca CERC MAGIC. TEMENOS poartă sensul grec de spațiu închis, protejat, care pentru Jung descrie atât un spațiu personal, cât și starea de intimitate care înconjoară o relație analitică. Pe de altă parte, Jung vede CERCUL MAGIC (pe care îl derivă din desene, cum ar fi mandalele hinduse) ca pe un simbol protector în obiectificarea imaginilor inconștiente. Aceste două abordări, împreună, constituie în psihologia jungiană noțiunea de teren sigur pe care se poate accesa inconștientul și se poate trăi transformarea interioară. Alături de Jung, artiștii sunt invitați să discute și să-și expună ideile în relație cu conceptele lui G. I. Gurdjieff despre SACRU ca spațiu simbolic și formal pentru trezirea Spiritului Adormit.

Curator / Cristian Frias
Artiști / Sergiu Cătană, Kund Kopacz, Anke Mellin, Marius Miclăuș, Alpar Peter, Alin Stoianovici, Marius Vasile, Miki Nicolae Velciov, Eliza Yokina, Kai Zimmer

În ultimele trei zile ale rezidenței, situl natural își va deschide porțile pentru oaspeți și iubitori de artă care doresc să se plimbe printre proiectele colaborative de land art. Expoziția retrospectivă se va deschide în toamna anului 2023, la Timișoara. 

Procesul și rezultatele experienței vor fi prezentate publicului printr-o serie de evenimente culturale: expoziții, publicații și producții audiovizuale desfășurate în timpul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. 

Pentru vizitarea expoziției la fața locului, este nevoie de trimiterea unui email de înregistrare până la data de 21 iunie 2023 la adresa archaeus.foundation@gmail.com

Perioada proiectului / Rezidență 16 – 25 iunie 2023 / Expoziție in situ  23 – 25 iunie 2023 / Expoziție finală – tba, Timișoara

Adresă / Rezervația Naturală Cheile Nerei – Beușnița (sat Bârz, comuna Dalboșeț)


Echipă / Team
Coordonator proiect / Project coordinator / Marius Miclăuș
Asistent proiect / Project Assistant / Maria Poruțiu
Consilieri comunicare / Communications team / Germina Ion, Marius Stan
Identitate vizuală / Graphic Design / Irina Giuglea

Oragnizator / Organizer / Archaeus Foundation
Finanțator / Financier / Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură
Cu sprijinul / With the support of / Centrul Cultural German Timișoara și Goethe Institut, Archaeus S.R.L., EEtim
Parteneri strategici / Strategic partners / Fundația Art Encounters, OAR - Filiala Timiș, Bienala de Arhitectură Beta Timișoara, Faber.community, Universitatea de Arte și Design – Universitatea de Vest din Timișoara, Institute of Fine Arts and Art Theory from Eger (HU), Avantpost, Asociația PRO-ATHOS
Parteneri Media / Media partners /  The Institute, Revista Zeppelin, Scena 9

*Proiectul este finanțat  de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură.

Detalii despre proiect sunt disponibile pe: Facebook și Instagram.