The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Activitățile de vară ale Departamentului Arte textile – Design textil din cadrul UNArte

Articol / 13 Aug 2021 / Luiza Popescu
  • Activitățile de vară ale Departamentului Arte textile – Design textil din cadrul UNArtePatrimoniu – interpretări artistice contemporane în mediu textil
1/1
Pe parcursul acestei veri, profesorii și studenții Departamentului Arte textile – Design textil din cadrul Universității Naționale de Arte din București au organizat două ample evenimente expoziționale.

Aceste prezentări și-au propus să evidențieze o parte dintre direcțiile de existență ale învățământului superior artistic: mentoratul – rolul formator pe care încă îl joacă coordonatorul de lucrări; diseminarea – abilitatea, capacitatea îndrumătorului de a sintetiza și prelucra în materiale de specialitate / articole de cercetare artistică rezultatele obținute; conectarea cu lumea – orientarea către legătura cu instituțiile de prestigiu recunoscute, pentru a promova domeniul de specialitate.

Primul eveniment intitulat „Predarea fibrei, între artă și design” a avut loc la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Galeria Cuhnie, în perioada 3 iulie- 3 august, 2021. Conceptul proiectului expozițional a fost semnat de conf. univ. dr. Dorina Horătău, Director al Departamentului Arte Textile- Design Textil al Facultății de Arte Decorative și Design din cadrul Universității Naționale de Arte, București. A fost propusă o organizare spațială de tip instalație, alcătuită dintr-o selecție de țesături, imprimeuri, tapiserii, mostre textile, schițe, pagini de temă, printuri digitale realizate de studenți sub îndrumarea sa în ultimii 10 ani de activitate. Prezentarea expozițională a cuprins lucrări realizate pe parcursul anilor de studii de: Dana Dincă, Ioana Stoica, Sorina Şerban, Alina Nicoleta Ioan, Miruna Pria, Delia Ciubotaru, Claudia Davidescu, Laura Eftimie, Anamaria Paloșanu, Mihaela Sîrbu.

Parcursul expozițional a urmărit un traseu grupat pe secțiuni și teme distincte, punându-se accentul pe metodele de lucru, pe etapele de studiu, precum și pe rezultatele finale obținute. Toate acestea, împreună, au transformat locul și, în același timp, au prezentat un discurs la vedere care a evidențiat parcursul, devenirea unei lucrări, de la sursa de inspirație la finalitatea practică a obiectului artistic sau a obiectului de design textil.

Metoda de predare pe care o propun se bazează pe o dezvoltare liniară și sistematică, progresivă, ce are ca rezultat înțelegerea profundă și responsabilă a subiectului de studiu, aliniat cu tendințele actuale în domeniu. Materialul documentar, după o atentă observare și interogare a (re)surselor sale, cunoaște o etapă de stilizare, adică o detașare de „corporalitatea” brută și o redirijare spre ceea ce fiecare student consideră că este esențial.
Acest „simț interior” descoperit este apoi transformat într-o propunere artistică, discutată pe larg, care nu contrazice datele naturale și simbolice ale obiectului-sursă, pe de o parte, și nici, pe de altă parte, viitoarea „materie primitoare”. Munca eficientă, în etapa următoare, reprezintă o adaptare permanentă la calitățile și la defectele materialului, corectate de improvizație și de soluția tehnică. Finalizarea, care consacră în cele din urmă morfologia proaspăt propusă, arată, de fapt, gradul până la pe care fiecare student înțelege oferta extraordinară conținută în procesarea materialului căruia i-a dat o viață nouă
” (Dorina Horătău, extras din rezumatul capitolului „Teaching about „Fibre”, between Art and Contemporary Design”, vol. Handloom Sustainability and Culture, publicată de Springer Nature Singapore Pte Ltd., 2021.)

Al doilea eveniment expozițional intitulat „Patrimoniu – interpretări artistice contemporane în mediu textil” are loc la Muzeul de Artă din Piatra Neamț, în perioada 20 Iulie – 30 August 2021 și este organizată în colaborare cu Complexul Muzeal Național Neamț.

Expoziția este curatoriată de Silvia Trăistariu, muzeograf (Muzeul de Artă din Piatra Neamț), iar coordonarea proiectului expozițional este semnată de conf. univ. dr. Dorina Horătău și lect. univ. dr. Otilia Boeru.

Expoziția „Patrimoniu – interpretări artistice contemporane în mediu textil” cuprinde o selecție a lucrărilor de licență realizate de absolvenții acestui an ai Departamentului Arte textile – Design textil din Universitatea Națională de Arte din București.

Prin lucrarea de licență, tânărul artist exersează competențele dobândite în programul de studiu parcurs, se dedică unui subiect ales și îl exprimă vizual urmând un proces de creație personal. De cele mai multe ori, acest demers individual este susținut de referințe culturale ce evidențiază forme estetice sau practici creative din trecut. Documentarea necesară presupune consultarea cărților, arhivelor si patrimoniului muzeal, iar informațiile culese, puse în relație cu universul perceptiv și imaginativ al autorului, sunt reformulate inovator la timpul prezent, devenind relevante pentru gustul și cultura omului contemporan.

În realizarea lucrărilor lor, tinerele absolvente de licență Antonia Avrămescu, Emilia Boșoi, Delia Ciubotaru, Claudia Davidescu, Laura Eftimie, Anamaria Paloșanu, Mihaela Sîrbu, Maria-Magdalena Stănică au beneficiat de îndrumarea conf. univ. dr. Dorina Horătău și a lect. univ. dr. Otilia Boeru.

Colaboratori / asociați: asist. univ. dr. Iulia Toma, lect. univ. dr. Georgina Andreescu

Colaboratori / tehnicieni: Rodica Marin, Drăgana Răbâncă, Elena Haut