Amzei Market Makers găzduiește deschiderea celei de-a VII-a ediții a proiectului Arte în București, precum și o expoziție și alte evenimente din program.
Arte în București 2016_Orașul In-Variabil, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, are loc în perioada 13 septembrie - 10 octombrie 2016. Deschiderea va avea loc în data de 13 septembrie, orele 18.00, la Amzei Market Makers, o inițiativă The Institute și ING Bank.
Ediția de anul acesta stă sub semnul generic In – variabil și își centrează resursele de creativitate pe explorarea micro-teritoriilor urbane, rezultate din fragmentarea structurală a orașului în care trăim. Curatorul general este Mădălina Mirea.
Premisa generală a acestui proiect este aceea că Bucureștiul este un spațiu cultural segregat și haotic, cu un țesut urban eterogen, în care lipsa unei infrastructuri funcționale (mijloace de transport în comun, locuri de parcare) limitează accesul la cultură publicului situat în zonele limitrofe.
Pe de altă parte, există comunități considerabile numeric, puternic amprentate cultural, care ar fi dispuse să acceseze un produs cultural de calitate, dacă acesta s-ar desfășura în proximitatea locuinței. Iată de ce, cu ediția din acest an, pe lângă expoziții în galeriile centrale, Arte în București propune mai multe intervenții urbane, de tip flashmob, performance și group creativity în Parcul Drumul Taberei (Moghioroș), Mall-ul Sun Plaza, Combinatul Fondului Plastic. Astfel, Orașul In – vizibil se va contura treptat, din toate zonele ce-l compun, fiecare cu particularitățile sale.
Pentru o direcţionare a abordării, au fost alese trei linii discursive în care să se încadreze lucrările trimise de artiști la apelul de proiecte lansat în luna iunie: Memoria oraşului – reţele, Oglinzi retrovizoare – clipuri, Oraşul ascuns – impulsuri.
Proiectul are două mize importante, cea de intervenție socială și cea educativă, ediția din acest an ţintind să fie un reper în dezvoltarea direcțiilor viitoare de acțiune culturală. Anul acesta, evenimentul aduce în plus și o nouă relaționare cu vizitatorul căruia i se oferă prin intermediul platformei de story telling izi.TRAVEL accesul on line la toate lucrările expuse în galeriile participante, precum și audioghidaje pentru fiecare dintre ele. Accesul la aceste ghidaje se face scanând cu telefonul inteligent codul QR de pe pliant, de pe afișul evenimentului sau direct din galerie. De asemenea, aplicația se poate descărca din AppStore, GooglePlay și Microsoft.
Arte în Bucureşti, ediţia a VII-a, este un proiect finanţat de către ARCUB în programul București Oraşul In-Vizibil. Proiectul este totodată finanţat de Uniunea Artiştilor din România.
Partenerii proiectului sunt: Universitatea Națională de Arte – București, Cbre RealL Estate - Sun Plaza, Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia Corporeanima, Primăria Sectorului 6 prin Centrul Cultural European Sector 6, Liceul "Dimitrie Paciurea", Combinart, Asociația Istoria Artei, The Institute, Muzeul Municipiului București, izi.TRAVEL.