The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Apel deschis pentru artiști din toată lumea, în cadrul proiectului Share, Tag or Dye

Articol / 14 Iul 2022 / Andra Mihai
  • Apel deschis pentru artiști din toată lumea, în cadrul proiectului Share, Tag or Dye
1/1
Pe 22 iulie se dă startul apelul deschis pentru artiștii din toată lumea care își doresc să se alăture proiectului Share, Tag or Dye, organizat de Asociația Fotografică Allkimik.

Apelul se va desfășura până pe 15 august, participarea este gratuită și își propune să colecteze o bază de minimum 200 imagini provenite din social media, care vor fi incluse integral, fără selecție, în limita locurilor disponibile, într-o instalație finală în locația-gazdă - VAGon - spațiu in(ter)disciplinat, din cadrul Atelierelor Malmaison, ce va avea vernisajul la începutul lunii septembrie. Înscrierea lucrărilor este gratuită iar detalii despre apel se găsesc pe pagina de Facebook Allkimik.

Share, Tag or Dye este un proiect cultural de promovare a artiștilor români, alături de artiști internaționali, prin intermediul unui dialog transparent, extins și colaborativ. Proiectul se va finaliza într-o instalație înrădăcinată în mediul online și materializată prin medii de imprimare fotografică sustenabile, chestionând mediile de diseminare a artei atât pe filieră digitală, cât și participativă, colaborativă și expozițională.

Prin acest demers, Share, Tag or Dye își propune să democratizeze ideea de open call prin absența unui proces de selecție, în care o proporție majoră a candidaților înscriși sunt, în mod obișnuit, refuzați din motive care nu întotdeauna țin de calitatea propunerilor înscrise. Astfel, se pune în discuție social media ca mediu de consum pentru obiectele artistice - în ce măsură poate micul ecran contemporan să redea complexitatea unei lucrări de artă?

Artiștii interesați să participe la apel e necesar să trimită un link în care și-au autopromovat munca sau lucrările pe rețelele de socializare și trimit linkul completând acest formular, disponibil online până pe 15 august.

Pe lângă open call, proiectul mai constă într-o serie de evenimente diverse menite să adreseze problemele enunțate mai sus și să cristalizeze comunitatea de fotografi și artiști interesați din București și restul țării. O parte dintre lucrările “digitally native” sau digitalizate colectate în urma call-ului vor fi transpuse într-o instalație realizată cu ajutorul participanților la un workshop de antotipie, fiind astfel aduse din online în plan material, prin intermediul unei tehnici tehnici sustenabile bazate pe materiale naturale și eco-friendly, cu aproape 200 de ani de istorie (antotipia este una dintre primele tehnici fotografice, bazată de decolorare prin intermediul soarelui a unor emulsii pigmentate, realizate din plante, fructe ori legume). 

Workshop-ul va avea loc pe 6 august iar pe 20 august, de Ziua Internațională a Antotipiei un rezumat video va fi transmis pe canalele de social media Allkimik și ale partenerului principal (Alternative Photography). Alte evenimente integrate includ artist talks și tur public ghidat al expoziției, în cadrul DoiJoi.

Mai multe informații despre call și despre proiectul Share, Tag or Dye sunt disponibile  pe pagina de Facebook Allkimik.

 ***

Share, Tag or Dye este un proiect finantat de Ministerul Culturii prin programul Acces 2022.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Internațional, București FM, Zile și Nopți, Curatorial, Igloo, The Institute, Zeppelin, IQads, LIFE.ro, Spotmedia, Observator Cultural, Propagarta, Revista Atelierul, PRwave, Munteanu, SMARK.

Pornit inițial ca proiect antreprenorial de nișă, co-fondat de Ștefan Dinu și Alex Spineanu (fotografi și antreprenori), Allkimik și-a propus încă de la începuturi, în urmă cu peste 10 ani, să susțină comunitatea pasionaților și practicienilor (atât amatori, cât și profesioniști) de fotografie analog, alternativă și experimentală, prin cursuri și workshopuri, developare și print analog & alternativ, studio de ambrotipie și, mai ales, prin deschiderea unui spațiu creativ accesibil oricărei persoane interesate de acest domeniu tehnico-artistic – FotoHub (2009-2017). Începând cu 2020, echipei i s-a alăturat Sabina Suru (artist vizual și manager cultural), iar organizația s-a restructurat în Asociația Fotografică Allkimik, pornind împreună o suită de proiecte care își propun implicarea comunității artistice și a celei tehnico-fotografice, într-o rețea colaborativă, sustenabilă și transparentă.