The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Asociatia Developing Art deschide sezonul de toamna cu doua ateliere la intersectia dintre miscare, storytelling si cinema, conduse de artiste din Serbia si Croatia

Articol / 18 Sep 2024 / Andra Mihai
  • Asociatia Developing Art deschide sezonul de toamna cu doua ateliere la intersectia dintre miscare, storytelling si cinema, conduse de artiste din Serbia si Croatia
1/1
Cladind pe baza unei experiente indelungate in proiecte artistice interdisciplinare, Asociatia Developing Art anunta startul proiectului coregrafic AtTention. Complicities of Moving Bodies, prin intermediul caruia studiaza intersectia dintre atentie (aspectul selectiv al gandirii, transpus in miscarea corpului) si artele performative (dans, teatru, film), aplecandu-se si asupra artelor vizuale. Proiectul propune un format cadru de practici si produse artistice (plimbari performative, ateliere, prezentari, performance-uri), care impreuna problematizeaza teme actuale legate de corp, stimuleaza colaborarea dintre artisti si mediaza o intelegere interdisciplinara a subiectului. 

Primul eveniment in cadrul proiectului este Safe Space, un atelier de miscare si storytelling condus de artista si activista sarba Gordana Vukov Ciganjik, care se va desfasura in spatiul Sandwich din cadrul Atelierelor Malmaison, intre 18 si 20 septembrie, incepand de la orele 16:00. Atelierul va dura patru ore in prima zi si aproximativ cate doua ore in zilele urmatoare si este construit in jurul conceptului de spatiu sigur, investigandu-i coordonatele: Care sunt granitele dintre indivizii implicati intr-un grup? Cate euri sunt intr-o persoana? Cum se reflecta eul in sine? Dar in grup? Cum se reflecta grupul in persoana? Cum se adapteaza fiinta la grup si invers, care sunt mecanismele de protectie care se desfasoara intr-un astfel de context? Folosind miscarea, vocea, exercitii specifice actoriei si storytelling-ului, scrierea de poezii si metoda dramatica in timpul programului de trei zile, atelierul va construi un grup in cadrul caruia va fi explorat un spatiu sigur. Astfel, va fi facilitata cunoasterea de sine si oglindirea in celalalt si ducand la crearea de continut care se poate constitui intr-o baza pentru evolutie si imbogatire in vietile participantilor. Doritorii se pot inscrie folosind acest formular. Participarea la atelier costa 100 de lei.

Gordana Vukov Ciganjik s-a nascut in 1984 in Subotica, Serbia si a absolvit Facultatea de Arte Dramatice din Cetinje (Muntenegru), Departamentul de Actorie. A lucrat in Fundatia pentru Cultura a orasului, a jucat in spectacole de teatru si a creat si condus ateliere de teatru pentru diferite grupe de varsta. Concepe si implementeaza diverse proiecte artistice si culturale. In activitatea ei, este interesata in mod deosebit de cercetarea potentialului si dinamicii grupurilor si de a conecta actori din diferite domenii (urban-rural; tanar-batran; diferite limbi, etnie, medii socio-economice etc.).

Cel de-al doilea atelier din cadrul proiectului AtTention este The Stories Our Bodies Tell, condus de artista croata Ana Marija Marinov, gazduit tot de spatiul Sandwich, intre 19 si 21 septembrie, incepand de la orele 18:15 in primele doua zile, respectiv 16:00 in cea de-a treia zi, astfel incat doritorii sa poata participa la ambele workshop-uri. Acest atelier invita la o investigare a mesajelor pe care le transmite corpul, eliberate de filtrul constiintei si ratiunii. Este vorba de ascultarea si exprimarea povestilor pe care corpul trebuie sa le spuna, cele care nu mai pot astepta, cele care izbucnesc din celule, ducand uneori la senzatii inexplicabile si viscerale. Care sunt modurile in care corpul stocheaza astfel de povesti? Cum pot fi ele scoase in lume sau intr-o conversatie intima cu sinele, intr-un spatiu dat? O diferentiere clara intre multiplele roluri pe care le intrupeaza o persoana de la un moment la altul este aproape imposibil de urmarit, insa corpul pastreaza aceste experiente, povesti si subiecte intr-o memorie somatica. Acest atelier este o poarta inspre aceasta memorie. Doritorii se pot inscrie folosind acest formular. Tariful pentru intreg atelierul este de 100 de lei.

Ana Marinov (nascuta in 1992 la Šibenik) si-a finalizat studiile de licenta in jurnalism si studiile postuniversitare in stiinte politice la Facultatea de stiinte Politice din Zagreb. Dupa aceea, s-a mutat in Germania, unde a primit o bursa pentru a studia filmul experimental la MET, pe care a finalizat-o in 2018 la Berlin. Acolo, ea a participat pentru prima data la o expozitie de grup, “Exist”, la galeria Mainoeuvre. in 2020, s-a intors in Croatia unde a lucrat la un film documentar, a condus ateliere de film pentru tineri si s-a angajat in arta video. Din 2022, ea si-a continuat educatia in lucrul cu corpul, ceea ce a determinat-o sa locuiasca din nou intre Croatia si Berlin.

Iar intre 26 - 29 septembrie, la Modul Carturesti (str. Academiei nr. 18 - 20), vor avea loc o serie de evenimente derulate de echipa Developing Art ca parte a proiectului, astfel: un lecture performativ pe tema varstei si a corpului, sustinut de Andreea Novac, un workshop si un performance sustinute de Irina Marinescu si o plimbare performativa si o sesiune de lectura, facilitate de Alina Usurelu.

Proiectul AtTention. Complicities of Moving Bodies este conceput sub forma unui eveniment de 5 zile, multiplicat si prezentat succesiv in luna septembrie la Bucuresti, in luna octombrie la Zlarin (Croatia) si la inceputul lunii noiembrie la Subotica (Serbia). Proiectul implica comunitati locale de artisti, incurajeaza dialogul de idei si faciliteaza intalnirea dintre artisti si public pe coordonate practice si conceptuale, la nivel national si international. Mai multe informatii despre proiect si evenimentele din cadrul sau se gasesc pe pagina de Facebook a Asociatiei Developing Art.

***

AtTention. Complicities of Moving Bodies este un proiect al Asociatiei Developing Art, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.

Parteneri institutionali: Sandwich, Klara I Rosa, Tatavaka, Centar Koralja Zlarin, Carturesti.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.