The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Asociația LaPătrat² și White Cuib lansează proiectul expozițional „Ceva frumos de pus pe perete”

Articol / 27 Iul 2023 / Andra Mihai
  • Asociația LaPătrat² și White Cuib lansează proiectul expozițional „Ceva frumos de pus pe perete”
1/1
Asociația LaPătrat² dă startul proiectului „Ceva frumos de pus pe perete”, în parteneriat cu White Cuib și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Printr-o serie de expoziții, care vor avea loc în spațiul de artă White Cuib, Str. Roosevelt 2/1, Cluj-Napoca, publicul este invitat să iasă din zona de confort și să chestioneze rolul artei în societatea noastră mereu în schimbare.

„Arta nu trebuie să fie expusă doar pe pereți cu rame grele, aurite sau pe piedestale sub sticlă groasă de muzeu. «Ceva frumos de pus pe perete» încearcă să amintească publicului că arta poate fi radicală, puternică și poate să ne conecteze emoțional și rațional la lumea din jur într-un mod autentic și profund.” - a menționat Alina Andrei, curatoarea proiectului.

Joi, 27 iulie, de la 19:00, are loc deschiderea primei expoziții din această serie „Pălăvrăgeală sau ideologia tacâmului” („Small Talk or The Ideology of Cutlery”), eveniment care reunește grupul artistic Aproximativ 28 (~28) pentru prima dată după 20 de ani într-o expunere publică, grup actualmente format din Ana Bănică, Cuzina, Alina Paina, Oana Marinică, Mihaela Moldovan, Alina Șerban și Dora Tishmann.

Expoziția va putea fi vizitată apoi în perioada 27 Iulie - 9 august 2023, luni - sâmbătă, între orele 17:00 - 20:00.


„Pălăvrăgeală sau ideologia tacâmului” („Small Talk or The Ideology of Cutlery”)

O femeie își petrece în medie 2 ani și jumătate din viața sa adultă în bucătărie, aproximativ 9 ore de gătit pe durata unei săptămâni și reușește teoretic să-și dedice sieși în fiecare zi în jur de 1 oră și 7 minute. Loc central al narațiunilor domestice al căror principal protagonist rămâne femeia, bucătăria este un teritoriu al contrastelor unde sunt negociate, confruntate, abolite sau subminate diferite moduri de coabitare ale feminității cu rutina cotidiană. Zilnic micile gesturi repetitive și banale ilustrează, dincolo de povestea personală a fiecărei femei, un tipar de supraviețuire într-o societate în care cadrele de reprezentare ale femeii sunt direcționate către perfecționism, dependența de aprecierea celorlalți, către sacrificiul pentru familie. Privind acest „loc comun” asociat cu munca casnică, cu intimitatea, dar și cu sentimentul de inechitate și anulare a propriilor interese și dorințe, acțiunea grupului Aproximativ 28 (~28) pornește de la nevoia de a împărtăși cu ceilalți experiențe de viață personală, de a discuta liber și fără inhibiții gândurile, temerile și stoicismul de care dau dovadă femeile pe parcursul întregii lor vieți chiar și atunci când propriilor proiecte ajung să hiberneze sau să fie abandonate în totalitate. Astfel, teritoriul bucătăriei este recontextualizat și transformat într-un spațiul artistic autonom unde experiența artei se împletește cu experiența vieții domestice, unde masa bucătăriei devine scenă a plăcerilor olfactive și gustative, unde pălăvrăgeală se suprapune cu zgomotul de fundal al tacâmurilor și oalelor la foc, acțiunea propusă alcătuind un fin și nepretențios autoportret al grupului reunit pentru prima dată după 20 de ani într-o expunere publică.

Grupul Aproximativ 28 este fondat în 2002 la București de un colectiv de artiste, cercetătoare și artiste-pedagog din dorința de a discuta convențiile acceptate și narațiunile proiectate asupra universului feminin, de a urmări problematicile care vizează în mod direct discursul de gen și de a-și prezenta propriile povești cu privire la felul în care sunt negociate în societatea actuală raporturile dintre identitatea personală și identitatea artistică. Proiectele colectivului stau sub semnul acțiunilor site-specific, ironice și auto-ironice, critice și entuziaste, provocatoare și directe, concepute în medii diferite de la performance, instalație la fotografia înscenată.

Concept expoziție: ~28
Text: Alina Șerban
Identitate vizuală: Oana Marinică
Sunet: Gigi Catrina

***

„Ceva frumos de pus pe perete” este un proiect Asociația LaPătrat² în parteneriat cu White Cuib.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

EVENIMENT FACEBOOK