The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Bucharest Art Film Festival

News / 06 Sep 2016 / INSTITUTE.RO
  • Bucharest Art Film Festival
  • Bucharest Art Film Festival
  • Bucharest Art Film Festival
1/3
Bucharest Art Film Festival, festivalul celebrării artei, anunţă 4 zile cu proiecţii, dezbateri  şi o expoziţie dedicate cunoscătorilor, iubitorilor şi amatorilor fenomenului artistic cinematografic, în perioada 8 – 11 septembrie la Muzeul Ţăranului Român şi Institutul Cultural Român.
Festival de film de(spre) artă, BAFF îşi inaugurează prima ediţie joi, 8 septembrie, prin gala de deschidere de la Institutul Cultural Român, de la ora 19:00. La gală va fi proiectată producţia de film mut „Brancusi Filmé”, ale cărei imagini de arhivă vor fi acompaniate de interpretarea la pian a muzicianului Mircea Tiberian. 
 
Festivalul continuă la Cinema Muzeul Țăranului - Sala Horia Bernea cu proiecții de film dedicate lui Constantin Brâncuși, filme în premieră în România, dar și cu dezbateri care adună nume importante din domeniile creative, artistice și de cercetare.  
Vineri, de la ora 16:00 are loc dezbaterea „Arta publicitară: campaniile și endorserii de cultura” sau „Oamenii de cultură în arta publicitară”, care reunește profesioniști din agențiile de publicitate și nu numai. Sorin Psatta (Grafitti BBDO), Bogdan Naumovici (23 Communication Ideas), Lucian Georgescu (GAV) , Roxana Memetea (DDB / The Group),  Robert Tiederle (Papaya Advertising) și Mirela Matyas (Blue Masters Marketing) sunt cei care vin să vorbească despre implicațiile integrării personalităților culturale în campaniile de advertising. Evenimentul continuă cu 3 proiecții de film, prima din listă aparținându-i regizorului Jean Pradinas, scenariul lui Marin Sorescu, „Brâncuși sau scoala de a privi” (1972). Aceasta este urmată de „Coloana sau lecția despre infinit” (R. Laurentiu Damian; 2002), iar cea care închide seara reprezintă o premieră în București: „În căutarea tatălui pierdut” în regia lui Ionuț Teianu, și ilustrează povestea fiului nerecunoscut al lui Brâncuși. Ultimele două filme sunt însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu realizatorii. 
 
Ziua de sâmbătă debutează cu o nouă dezbatere de la ora 16:00: „Arta de a ne iubi patrimoniul”. Invitați sunt Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO, Iulian Olteanu, restaurator și expert în piatră, Pavel Șușară, istoric și critic de artă și Sorana Georgescu Gorjan, cercetător și brâncușolog, oameni care vor vorbi despre conservarea, restaurarea și revitalizarea patrimoniului. La finalul dezbaterii se dă startul unei noi serii de filme dedicate sculptorului. „Sculpture: Brancusi” (2013), în regia lui Alain Fleischer, va fi proiectat în premieră în țară, ca și producția ce îl urmează, „Sculpture: Bourdelle” (R. Jean Baptiste Mathieu; 2013). Seara continuă cu o nouă premieră marca BBC, „Tony Cragg on Constantin Brancusi” (R. Cristopher Swayne; 1992) și se termină cu creația cinematografică a lui Manase Radnev și Constantin Chelba de la ora 20:00, „Cumințenia Pământului” (1991). La această ultimă proiecție regizorul Chelba va fi prezent în sală pentru discuții cu spectatorii. 
 
Ultima zi a Bucharest Art Film Festival 2016 pregătește un seminar: „Brâncuși pentru începători”, în care criticul de artă Pavel Șușară ține alături de participanți (ora 16.00) o lecție introductivă în opera și viața artistului național. De la 18:30 începe ultima serie de proiecții cu producția lui Alexandru Maftei, „La un pas de eternitate” (2016). De la 19:00, Cornel Mihalache ni-l arată pe „Brâncuși” (1996), iar evenimentul se încheie cu o altă premieră de film francez, „Regele Rodin” (R. Alain Fleischer, 2013). Alexandru Maftei și Cornel Mihalache vor sta de vorbă cu cinefilii prezenți după proiecții. 
În cadrul festivalulului va fi prezentă artista Alina Gurguță cu o expoziție de costum inspirată de operele lui Brâncuși. „Endless Dress” pleacă de la „Coloana fără sfârșit”, „Rochia nesfârșită” fiind rezultatul mai multor încercări de transpunere a elementelor caracteristice din opera sculptorului în costumul neconvențional.
 
Bucharest Art Film Festival este un festival internațional de(spre) artă, al cărui debut are loc în această săptămână. Evenimentul este organizat de Docuart și Institutul Cultural Român, fiind co-finanțat de Uniunea Națională a Cineaștilor (UCIN) și având partener principal Muzeul Național al Țăranului Român.
Toate activitățile din cadrul festivalului au intrare liberă. Participarea la gala de deschidere din 8 septembrie se realizează pe bază de înregistrare online pe site-ul festivalului: artfilmfestival.ro