The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Celula de Artă anunță „Book.art.est” - un proiect internațional dedicat cărții ca obiect de artă, cu un apel deschis pentru artiști

Articol / 12 Noi 2024 / Andra Mihai
  • Celula de Artă anunță „Book.art.est” - un proiect internațional dedicat cărții ca obiect de artă, cu un apel deschis pentru artiști
1/1
Legăturile dintre arte se pot manifesta uneori prin căi uimitor de complicate și de satisfăcătoare prin eleganța conexiunilor stabilite. Cartea, de pildă, este calea principală de transmitere a artei literare, dar nu arareori fie scriitorii, fie artiști plastici, au tratat-o ca pe un obiect artistic în sine, amestecând multiple tehnici artistice și tipografice și creând volume cu valoare artistică deosebită în sine, dincolo de cuvinte și printre rânduri. Dorind să aducă acest joc artistic mai aproape de publicul din București, Celula de Artă anunță lansarea proiectului „Book.art.est”, dedicat explorării cărții în funcția sa de componentă fundamentală a culturii, proiect care va culmina în luna decembrie printr-o expoziție de carte/obiect de artă, cu lucrări ale unor artiști selecționați în urma unui apel deschis

Proiectul este construit în așa fel încât susține colaborarea între artiști vizuali, scriitori și poeți, încurajându-i să dezvolte împreună creații unicat care să transgreseze granițele formale ale artei. Astfel, până pe 28 noiembrie 2024, sunt invitați să-și înscrie ideile o varietate largă de artiști - pictori, sculptori, ilustratori, tipografi, scriitori, poeți - lucrând fie individual, fie în colaborare. Doritorii se pot înscrie gratuit folosind acest formular, fiind necesar un portofoliu și până la patru lucrări de înscris.

În urma unei perioade de jurizare și selecție, la sfârșitul lunii noiembrie, „Book.art.est” se va concretiza într-un weekend cu vernisajul expoziției de lucrări selectate, câte și multe evenimente conexe: recital de poezie cu Daravere, o conferință despre copyright în artă susținută de Ada Moisă, un atelier de poezie dadaistă cu Andrei Stan și Ruxandra Niculae, un atelier de colaj susținut de Cristiana Bucureci și un party final, toate la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”. Expoziția va fi curatoriată de Daniel Loagăr (Celula de Artă, Wood Be Nice) și de artista Evghenia Gritsku (Ucraina / România / Polonia).

„Apropierea dintre arta plastică și arta scrisului sau a lecturii nu constituie o ciudățenie... cartea-obiect se privește, se contemplă, se admiră și, totodată, privitorul poate descifra în ea un mesaj subtil: citește, păstrează și nu ignora cărțile.” - Ioan Cristescu

Astfel, Celula de Artă, în parteneriat cu Primăria Sectorului 2, București, Academia de Artă și Design Eugeniusz Geppert din Wrocław, Polonia, Art Attack, Polonia, Institutul Polonez din București, Bucharest Collage Collective și Să Fiți Cuminți Gallery din București, își dorește să încurajeze nu doar interacțiunea cu arta contemporană, ci și lectura și, mai mult decât atât, o atitudine ludică, mereu în căutare de conexiuni și de inspirații reciproce.

Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spațiu cu deschidere stradală, care și-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; în acest context, nemaiexistând o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spațiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal.

Cu o prezență de peste 6 ani pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut peste 200 de evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri). Începând cu anul 2022, Celula de Artă și-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduiește „artă în vizită”, dar și la Galeria Verticală din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție din România și la Palatul Bragadiru, grație sprijinului oferit de Bulevart.