The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Centenar RIOPELLE Bestiar volant la Muzeul de Artă Recentă

Articol / 20 Iun 2023 / Andra Mihai
  • Centenar RIOPELLE Bestiar volant la Muzeul de Artă Recentă
1/1
LUNI, 26 iunie 2023, de la orele 19.00 are loc la Muzeul de Artă Recentă vernisajul expoziției Centenar RIOPELLE: Bestiar volant. Acesta va fi precedat de o conferință de presă Yseult Riopelle - Chevaliere de l`Ordre des Arts et des Lettres, France, artistă pluridisciplinară, fiica și autoarea Catalogue Raisonne al operei lui Jean Paul Riopelle. 
 
Jean Paul Riopelle (1923-2002) este unul dintre cei mai importanți artiști canadieni din ultimii 100 de ani. Opera sa artistică, realizată în Canada și în Franța, a fost inclusă, în perioada anilor 60-70, în curentul expresionismului abstract de orientare lirică și informală. Membru al mișcării artistice Automatistes (Automatici), este unul dintre semnatarii Manifestului Refus global – care promova depășirea schemelor tradiționale ale figurației. Imensitatea operei sale l-a plasat timp de decenii în vârful generației de artiști care au revitalizat pictura după cel de-al doilea război mondial.

Pentru a celebra un secol de la nașterea sa, MARe în partenariat cu L’Institut de Coopération Stratégique Roumanie-Canada, în colaborare cu Galeria Simon Blais din Montréal și cu amabila participare a Fondation Jean Paul Riopelle, au ales o tematică reprezentativă din opera lui Jean Paul Riopelle: gâștele albe de la Cap Tourmente. În strânsă cooperare cu comisara expoziției dna Yseult Riopelle - Chevalière de l’Ordre des Arts et des Lettres, France, artistă pluridisciplinară, fiica și autoarea Catalogue Raisonné al operei lui Jean Paul Riopelle - cele 24 de lucrări selectate au fost realizate în perioada 1981-1984 la Cap Tourmente, o rezervație naturală din Québec, Canada.

Jean Paul Riopelle a regăsit la Cap Tourmente o oază propice creației, unde a observat, studiat și descris, ca un veritabil artist-cercetător, viața, aspectul, relațiile și formele abstracte create pe cer de imensele stoluri de gâște albe.

Acest subiect l-a captivat pe Riopelle în ultimele decenii de viață, perioadă în care demersul său artistic s-a distanțat de abstracționismul din operele de tinerețe și, în locul imaginilor subiective și abstracte, opera lui este absorbită de lumea înconjurătoare, concretă.

Expoziția permite descoperirea unui artist internațional major, expus in pentru prima dată în România, descoperirea unei tematici specifice și a unui teritoriu cu totul aparte într-un context actual de mare relevanță, acel al schimbărilor climatice și al impactului acestora asupra diversității vieții și a ecosistemelor sensibile.

Pentru o mai bună contextualizare a operei lui Jean Paul Riopelle, MARe a inclus în expoziție filmul documentar „Les oies de Jean Paul Riopelle” (2023, Canada, 78 minute). Prezentat cu succes la festivaluri de filme documentare și selectionat FIFA, filmul realizat de Jean Luc Dupuis este dedicat atât lui Jean Paul Riopelle, locului - Cap Tourmente, cât și subiectului care l-a captivat pe artist: marea gîscă albă. Jean Luc Dupuis va susține la MARe o conferință despre Jean Paul Riopelle din perspectiva realizării filmului dedicat acestuia și a subiectului prezentat în expoziția Riopelle – Bestiarul Zburator de la MARe.

O pledoarie pentru artă și pentru natură, conferința lui Jean-Luc Dupuis va aborda construcția filmului documentar în rezervația naturală de Cap Tourmente, în omniprezența stolurilor de păsări si din perspectiva relaționării realizatorului cu artistul si cu opera lui prin multiple voci semnificative: Yseult Riopelle – fiica artistului, Guy Sioui – sociolog de artă, conferențiar, autor și membru al națiunii Hurons-Wendat, Huguette Vachon – ultima companie a artistului, galeristul Simon Blais si renumitul pictor Marc Seguin.