The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Cluj în Rezidență găzduiește întâlnirea finală a ediției pilot

Articol / 20 Noi 2023 / Andra Mihai
  • Cluj în Rezidență găzduiește întâlnirea finală a ediției pilot
1/1
Programul pilot de rezidențe artistice Cluj în Rezidență își prezintă rezultatele pe 23 noiembrie la ora 16:00 la Casa Tranzit într-o întâlnire a comunității de artiști.

În desfășurare

Artiștii care au beneficiat de programul de rezidență se adună în același spațiu pentru a împărtăși poveștile lor de creație, pentru a-și prezenta lucrările și progresul făcut în cadrul proiectelor. Programul a reunit 20 de artiști și colective de artiști din Cluj din domeniile arte vizuale, arte digitale și new media, muzică și arte sonore, dans și performance, literatură și teatru, oferind burse în valoare de maxim 10.000 lei brut/ proiect pentru o durată de 2 luni. Pentru a afla mai multe despre munca lor de pe parcursul rezidenței, puteți accesahttps://academiaschimbarii.ro/cluj-in-rezidenta/ sau urmări hashtag-ul #clujînrezidență pe social media.

“Pentru mine, experiența acestei rezidențe a însemnat ocazia rară și minunată de a mă concentra asupra lucrului pe care îl fac cu cea mai mare plăcere în viață, și anume scrisul. Din păcate, instituția burselor și rezidențelor e doar la început în România, iar șansa pe care Centrul Cultural Clujean ne-a oferit-o mie și celorlalți artiști este de neprețuit. Abia aștept să termin cartea la care lucrez!” a declarat Alex Moldovan.

“Această rezidență a însemnat pentru unii dintre artiști imboldul de a termina o lucrare mai veche, de a încerca noi tehnici de creație sau de a aduna într-un mod coerent mai multe lucrări pentru a le prezenta public. Fără a avea presiunea unui produs finit la finalul celor două luni, o parte dintre ei au avut în perioada rezidenței expoziții sau performance-uri deschise publicului, dar cel mai important, cu toții au avut mai mult timp să se gândească doar la practica lor artistică.” spune Irina Bălan, coordonatoarea proiectului.

O comunitate de artiști

Ediția pilot a programului Cluj în Rezidență se încheie cu o întâlnire a comunității artistice independente din Cluj, încercând să aducă împreună artiștii din rezidență și să-i pună în contact cu publicul pornind de la prezentarea lucrărilor printr-un dialog sincer - comunitatea se deschide publicului și posibilelor colaborări. Mai mult decât susținerea producției artistice, programul își propune să contribuie la reziliența și vizibilitatea sectorului independent.

Întâlnirea comunității Cluj în Rezidență va avea loc la Casa Tranzit pe 23 noiembrie de la ora 16:00 și va fi găzduită de echipa Centrului Cultural Clujean. Întâlnirea este deschisă publicului pe bază de înscriere prealabilă.

“Cluj în Rezidență, mi-a oferit posibilitatea de a mă concentra pe căutarea de noi modalități de producție artistică. Am putut să mă desprind de modul în care eram obișnuită să lucrez și să explorez modalități mai libere de a crea imagini, de data asta explorând arta și cultura indiană. Sunt entuziasmată să dezvolt acest proiect și să văd care este feedback-ul comunității artistice și al publicului pe acest subiect.” declară artista Ioana Iacob.

“Experiența acestui program pilot ne-a confirmat nevoia acută de sprijin pentru creație și producție pentru artiștii independenți. Disponibilitatea resurselor pentru ca artiștii să își poată realiza propriile lucrări este în sine o formă de garantare a libertății de expresie artistică. Marea provocare pe care o avem în față este să găsim mijloacele și cadrele instituționale care să permită transformarea acestui proiect pilot într-un program permanent” spune Rarița Zbranca, director de program al Centrului Cultural Clujean.

***

Cluj în Rezidență este un program pilot de rezidențe artistice care își propune să stimuleze creația locală prin susținerea directă a artiștilor. Programul este realizat de către Centrul Cultural Clujean cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Despre Centrul Cultural Clujean

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă.

Centrul are 117 membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj. Rețeaua Centrului mai include 25 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 32 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali.

Centrul gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.

Despre Academia Schimbării

Academia Schimbării este o platformă de sprijin și creștere a capacității sectorului cultural.

Agenda Academiei include programe de formare și mentorat pentru artiști, manageri culturali și organizații culturale, programe de mediere culturală, programe de rezidențe artistice, programe de acces la burse și resurse pentru cultură, cercetare culturală și acțiuni de advocacy pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul culturii.