The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

COSMOCENTRIC - expoziție de pictură Livia Mateiaș

Articol / 03 Mai 2023 / Andra Mihai
  • COSMOCENTRIC - expoziție de pictură Livia Mateiaș
1/1
Ne întrebăm deseori care e locul nostru în Univers, suntem situați la periferia unei galaxii și ne învârtim continuu împreună cu Pământul în jurul Soarelui. 

O lungă perioadă de timp s-a crezut că pământul este centrul universului, apoi că soarele este centrul univesului, iar apoi, la o privire mai de ansamblu s-a observat că lucrurile sunt mult mai complexe de atât.

În teoria integrală definită de Ken Wilber etapa cosmocentrică este considerată ca fiind etapa superioară a evoluției în care întreaga lume este centrul, care include nu doar toți oamenii dar și toate ființele simțitoare, mai exact toată realitatea însăși. Conform acestuia evoluția conștiinței urmează următoarea cale:

Identitatea egocentrică - cu accentul pe EU
Identitatea etnocentrică - cu accentul pe NOI
Identitatea mondocentrică - cu accentul pe NOI TOȚI
Identitatea cosmocentrică - prin care este sugerat faptul că identitatea tuturor ființelor simțitoare este una cu întregul - mai exact am putea observa aici accentul pe NOI UNUL

Livia Mateiaș vă invită la explorarea conceptului NOI UNUL care vorbește despre unitate și infinit cosmic printr-o expoziție de pictură sub titlul Cosmocentric. Creațiile reimaginează cosmosul printr-o privire poetică, interioară.

Cosmocentric este despre lumină, despre energie, despre un punct de vedere unic al universului cosmotic pe care artista îl definește ca fiind universul interior.

Vernisajul va avea loc în data de 4 mai de la ora 18. Cuvânt de deschidere Andreea Foanene (artist și teoretician al artei). Alături de noi va fi și pianista Elena Popa care va interpreta la pian piesa ,,Three passions for our tortured planet” compusă de Brian Field.

***

Livia Mateiaş este un spirit liber şi creativ. A urmat studii de Licență, Master şi Doctorat la Facultatea de Arte şi Design Timişoara, cu specializarea grafică și un Master în Management la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor Timișoara. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2009 şi co-fondatoarea studioului de artă şi design artouching (2014) și a platormei DIGITAL:CANVAS (2018).

Ca forme de expresie artistică folosește grafica, pictura, arta digitală, instalația și performance-ul adaptând ușor tehnica pentru a transmite ideea. Participă la expoziții şi rezidențe artistice atât în țară cât şi în străinătate.

De-a lungul timpului a ținut peste 100 de ateliere creative pentru diferiți beneficiari (adulți, tineri, copii, seniori și persoane vulnerabile) - activități în spațiul public, în parcuri, în galerii de artă, în spații alternative, mănăstire budistă (Austria), pe stadion (Portugalia), în centre de refugiați (Grecia), în penitenciar, în centre sociale, instituții de învățământ etc. A ințiat și implementat în Timișoara câteva proiecte finanțate, printre care Arta în comunitate, Fluid, Acasă pe Pământ, Podul de Poveste - comunitatea creativă Croșetăm Povești și Poduri, Pixel_ART etc.

Este o fire veselă și optimistă, care explorează infinitul cosmic prin artă.