The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

COZZZMONAUTICA 2024 - Desert Planets /// Stellar Silk Roads

Articol / 17 Sep 2024 / Andra Mihai
  • COZZZMONAUTICA 2024 - Desert Planets /// Stellar Silk Roads
1/1
Anul acesta caravana Cozzzmonautica ne poartă, ne leagănă ușor și ne invită să visăm împreună pe Drumurile Mătăsii, care se întind dinspre trecut spre viitor. 

Programul ediției din 2024, curatoriat de Ștefan Tiron și echipa Indecis artist run, cuprinde o serie de prezentări, ateliere și intervenții. Evenimentul va avea loc în perioada 20-21 septembrie la spațiul Indecis artist run, Bastion 3, Timișoara.

Vom explora, călăuziți de invitații acestei ediții, universuri vaste – de la tărâmurile pustii ale deșerturilor terestre, la planetele aride ale sistemului solar – într-o serie de evenimente care ne invită să reconsiderăm legătura noastră cu cele mai inospitaliere și aride peisaje ale planetei.

Cozzzmonautica 2024 ne reamintește că deșerturile, atât terestre, cât și planetare, au fost dintotdeauna incubatoare ale speculațiilor și experimentelor umane. De la pustnicii medievali până la antrenamentele cosmonauților, aceste medii ne oferă perspective unice asupra supraviețuirii și adaptării într-un univers ostil vieții umane.

Cozzzmonautica este un program educativ alternativ dedicat iubitorilor spațiului cosmic, explorării universului și xenobiologiei, SF-ului și ficțiunii speculative. Prima ediție a avut loc în 2006.

Program:

Prima zi este dedicată unei serii de prezentări:

18:15 – 19:00, Electromătăsuri: inventarea și reinventarea nanofibrelor

Descoperă fascinanta lume a electrofilării, tehnica din spatele tehnologiei de obținere a fibrelor ultrafine cu ajutorul electricității statice. Această prezentare susținută de Alexandru Evanghelidis, urmărește evoluția sa, de la experimentele obscure din Evul Mediu până la renașterile sale moderne. Un fir foarte subțire al istoriei, dar unul care ne provoacă să reflectăm și să medităm asupra naturii uitării și reamintirii tehnice și științifice.

19:15 – 20:00, Planeta este roșie: Poți fi chinez și marțian în același timp?

În această prezentare a lui Xueting C. Ni, vom explora rolul planetei Marte în science fiction-ul și mitologia chineză și vom analiza cum lunga istorie a Chinei în explorare, investiții internaționale și migrație ar putea influența viitoarele așezări marțiene.

20:15 – 21:00, Speculând cu Physarum polycephalum

Maria Dębińska ne va vorbi despre cercetarea sa asupra mucegaiului Physarum polycephalum și multiplele sale utilizări în biologie, arte și tehnologie. Vom afla cum acest organism, care nu este nici ciupercă, nici plantă, nici animal, dar care manifestă inteligență, memorie și capacități de învățare, depășește granițele tradiționale ale disciplinelor.

21:15 – 22:30, Căsătoria interplanetară a lui Yambo – O lună de miere italiană în Sci-Fi

Silvia Casolari & Davide Monopoli ne invită într-o călătorie în timp, la începutul secolului XX, înapoi la originile science fiction-ului italian, prin lucrările lui Enrico Novelli, cunoscut sub numele de „Yambo”, una dintre figurile fondatoare ale acestui gen.

Programul primei zile Cozzzmonautica se încheie cu proiecția unei capodopere a animației stop-motion și un rescoring live de waka_x.

Sâmbătă, au loc două ateliere:

11:00 – 13:00, Pinhole Galaxy: capturing tiny Sci-Fi worlds, atelier de fotografie pentru copii cu Florin Fâra

Fotografia pinhole e o tehnică simplă dar fascinantă, bazată pe conceptul camera obscura, care presupune fotografierea analogică, fără obiectiv. Cei mici vor avea ocazia să-și construiască propriile camere pinhole, să creeze împreună o poveste vizuală și să-și expună lucrările. Atelierul se adresează copiilor între 8 și 14 ani. Mai multe detalii și înscrieri aici.

17:00 – 17:00, Pete, molii, mucegai, un alt fel de atelier textil cu Dinu Bodiciu

Multe din hainele noastre preferate poartă, fără să știm, urmele unei „vieți ascunse” a materialelor din care sunt confecționate. Aceste materiale au fost vizitate și transformate de entități precum bacterii, mucegaiuri și molii, care lasă în urmă pete și rupturi. Sâmbătă, 12 participanți vor avea ocazia să exploreze modalități alternative prin care să redea viață hainelor vechi, care au acumulat patina timpului prin uzură sau degradare.

***

Cozzzmonautica 2024 - Desert Planets /// Stellar Silk Roads este organizat de asociația Foc & Pară, în parteneriat cu Ștefan Tiron.

Asociația Foc și Pară s-a înființat în anul 2016, cu scopul de a constitui şi susţine o structură organizaţională şi comunicațională specifică manifestărilor din zona artei contemporane și a educației alternative.

Ștefan Tiron s-a născut în 1976. Este absolvent al Facultății de Istorie și Teoria Artei din București. A participat la rezidențe artistice și curatoriale în cadrul Zugger Kultustiftung/Berlin, Akademie Solitude Stuttgart, Chez Bushwick NY, Q21 din Vienna, Utopiana din Geneva și Ruang Mes 56 în Yogyakarta. În perioada 2006-2021 inițiază, curatoriază și coordonează programul Cozzzmonautica de știință popularizată bazat pe explorarea spațiului, hiper-somn, gândire speculativă, SF, cosmism și sound art desfăşurat în Timișoara, Arad, Cluj, Oradea, București, Berlin şi Yogyakarta, cu evenimente documentate aici.

Cozzzmonautica 2024 – Desert Planets /// Stellar Silk Roads face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. #SpațiiPentruComunitate

Programul complet poate fi accesat aici. Mai multe detalii se găsesc pe canalele de comunicare Indecis:

Website
/ Facebook / Instagram