The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

CUM ARATĂ JURIUL ROMANIAN JEWELRY WEEK 2.0?

Articol / 16 Sep 2021 / Luiza Popescu
  • CUM ARATĂ JURIUL ROMANIAN JEWELRY WEEK 2.0?
1/1
Romanian Jewelry Week 2.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 30 septembrie și 3 octombrie cu expoziții, conferințe, tururi ghidate și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie.

Un juriu internațional de renume va desemna premiile din această ediție, juriu care are în componență reprezentanți consacrați ai unora dintre cele mai importante organizații internaționale din domeniul bijuteriei contemporane precum Federația Europeană de Bijuterie de la Bruxelles, Muzeul de Bijuterie din Atena Ilias Lalaounis, Joya Barcelona, Legnica Silver Festival și multe altele.

David Sandu - Curator și fondator Romanian Jewelry Week



DAVID SANDU DESPRE SELECȚIA 2021
Pentru încă o perioadă de câțiva ani, ne-am propus ca ROMANIAN JEWELRY WEEK să aibă o formulă eclectică, mizăm pe diversitate și nu neapărat pe propunerea unei teme. Selecția 2021 este un progres față de prima ediție, atât designeri independenți, cât și colective sau școli au făcut alegeri foarte speciale. Pandemia nu a fost un impediment pentru artiști, din contră, consistența multor colecții este impresionantă.
David Sandu a început să descopere secretele realizării bijuteriilor la vârsta de 13 ani, sub îndrumarea sculptorului și bijutierului Vlad Gherghiceanu. Este unul dintre primii artiști de bijuterii contemporane din România și a participat la proiecte și expoziții internaționale și a câștigat numeroase premii semnificative. În 2010, David a fondat Assemblage School of Contemporary Jewellery și Assamblage Contemporary Jewellery Association, jucând un rol major în formarea unei noi generații de artiști și designeri. În 2020, a devenit membru fondator și curator al evenimentului internațional Romanian Jewelry Week.

Charon Kransen - Charon Kransen Arts, New York



Charon Kransen Arts, New York

Charon Kransen (Olanda 1950) a lucrat în domeniul bijuteriilor contemporane din 1969: ca bijutier instruit la Academia de Arte Frumoase Bezalel din Ierusalim Israel, Hochschule fuer Gestaltung Pforzheim Germania și la Juhls Kautokeino Norvegia, ca profesor de design de bijuterii (și smalț) la Hogeschool der Kunsten Utrecht Olanda, ca președinte al VES (Dutch Jewelry Designers Organization) și în calitate de lector la universități, colegii și organizații de artă din întreaga lume, curator, comerciant de artă și agent al aproximativ 150 de bijutieri internaționali contemporani din America de Nord. În ultimii 25 de ani a arătat munca acestor artiști la târgurile de artă din SUA și la diferite expoziții organizate în galerii și muzee. A fost jurat pentru Talente München, Athens Jewelry Week, Joya Barcelona, Gioielli în Fermento Italia, precum și alte concursuri / expoziții legate de bijuteriile contemporane. Din 1999, cursurile sale de masterat pentru studenți și profesioniști continuă peste tot în lume. Din 1988 Charon Kransen locuiește în New York.

Byron Vafeiadis - Curator of Education and Collections at Ilias Lalaounis Jewelry Museum



Byron Vafeiadis, curator pentru colecțiile și programele educaționale ale ILJM, deține un B.A. în muzeologie, muzeografie și design de expoziții și un masterat în sociologie și arte aplicate - clinice.

Muzeul de bijuterii Ilias Lalaounis (ILJM) este primul muzeu din Grecia dedicat artei bijuteriilor. Din 1994, Muzeul acționează ca un centru internațional pentru bijuterii și meșteșuguri decorative, cu un vast program educațional. Colecția permanentă acoperă opera de viață a lui Ilias Lalaounis, bijuteriile de studio și artele decorative selectate. Moștenirea Lalaounis este prezentată cu afișarea a 50 de colecții proiectate și supravegheate de Ilias Lalaounis între 1957 și 2002, arhiva sa incluzând biblioteca, instrumentele și machetele. Cele 4.500 de afișaje sunt selectate pentru a oferi o imagine de ansamblu pe care Lalaounis a prezentat-o în expoziții din întreaga lume. Inspirat de arta preistorică, istoria artei antice grecești, 15 culturi diferite, tehnologie contemporană, natură și modele pentru copii, afișajele sunt susținute de videoclipuri, prezentări și ateliere, oferind o imagine de ansamblu imensă despre bijuteriile fine din a doua parte a secolului XX. Expozițiile temporare despre bijuterii și arte decorative, din colecțiile muzeului, private și ale artiștilor sunt organizate atât în Grecia, cât și în străinătate.

Bernadette Pinet-Cuoq - President of European Federation of Jewellery



Bernadette Pinet-Cuoq
President of the European Federation of Jewellery
Executive President of UFBJOP
President of the French Haute Ecole de Joaillerie
President of French Gemological Laboratory

Doctor în drept, doamna Bernadette Pinet-Cuoq și-a dedicat cariera dezvoltării industriei de bijuterii. A început ca senior executive în GL Group. Din 2003 a ocupat funcția de președinte executiv al Uniunii Franceze a Bijuteriilor (UFBJOP), apoi a devenit președinte al Haute Ecole de Joaillerie, al Laboratorului francez de gemologie și al Federației Europene de Bijuterii. Doamna Bernadette Pinet-Cuoq a fost numită Cavaler al Legiunii de Onoare în 2012 și este Ofițer al Ordinului Național al Meritului din 2005.

Paulo Ribeiro - Director general at JOYA Barcelona Art Jewellery & Objects



Paulo Ribeiro
Director general at JOYA Barcelona Art Jewellery & Objects

JOYA Barcelona Art Jewellery & Objects este principalul eveniment de bijuterii de artă și obiecte de artă din Spania. Are ca scop adunarea unui număr mare de artiști independenți, precum și organizații conexe, școli și alte entități.

Justyna Teodorczyk - Director Of The Gallery Of Art In Legnica, Poland



Justyna Teodorczyk
Director Of The Gallery Of Art In Legnica, Poland

Justyna Teodorczyk, dr. - curator, educator, animator de cultură, autor de texte despre arta contemporană. Din 2019 director, fost angajat al Galeriei de Artă din Legnica (Polonia) - instituție care de peste 40 de ani organizează Festivalul de bijuterii Legnica SILVER - una dintre cele mai vechi și mai importante recenzii despre bijuteriile de autor unice din Europa. Curator al multor expoziții de aur, organizate în cadrul Festivalului. Ea a inițiat un proiect care a dus la crearea site-ului web Biżuteria Artystyczna w Polsce (Bijuterii artistice în Polonia). Scopul său este să păstreze informații despre peste 200 de artiști polonezi și despre istoria aurăriei poloneze contemporane. Autor al popularizării textelor în periodice comerciale: „Zegarki & Biżuteria” (Ceasuri și Bijuterii) și „Polski Jubiler” (Bijuterie poloneză). A obținut un masterat în studii culturale (2003) și un doctorat în științe umaniste în domeniul studiilor culturale (2012) la Universitatea Wroclaw, Polonia. În afară de orfevrărie, este implicată în expoziții de artă contemporană ale artiștilor polonezi și în proiecte educaționale. Cercetător și autor de studii despre muzică și cultură rock.

Expoziția Centrală Romanian Jewelry Week 2.0 va avea loc pe 30 septembrie la Arcub Gabroveni, București, și vor fi prezentate creații ale celor peste 200 de designeri contemporani de bijuterii din întreaga lume.
Evenimentele speciale de la Arcub Gabroveni
30 septembrie 2021, ora 18.00 - Curator Tour - Tur ghidat în expoziție realizat de David Sandu, fondatorul și curatorul Romanian Jewelry Week
3 octombrie 2021, ora 17.00 - Ceremonia de Premiere Romanian Jewelry Week 2021


Mai multe detalii despre Romanian Jewelry Week aici.