The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Obsesia banalului / fotograful Dacian Groza

Interviu / 01 Oct 2014 / Raluca Mirel
  • Obsesia banalului / fotograful Dacian Groza
  • Obsesia banalului / fotograful Dacian Groza
  • Obsesia banalului / fotograful Dacian Groza
  • Obsesia banalului / fotograful Dacian Groza
1/4
Dacă ai văzut până acum cel puțin o fotografie cu un loc din Cluj care te-a impresionat, cel mai probabil era făcută de Dacian Groza. Pe site-ul oficial se descrie ca fotograf freelancer, căruia îi place să călătorească. Albumele lui de vacanță sunt mai degrabă o documentare atentă a locurilor și a clădirilor pe care le întâlnește în orașele unde merge. 
 
S-a născut în 1983 și a venit în Cluj ca să studieze arhitectura. Facultatea l-a ajutat să-și formeze o privire critică și un filtru de analiză a lumii din jur, contribuind foarte mult la dezvoltarea lui ca fotograf. Între timp și-a luat diploma, dar a rămas fidel Clujului și fotografiei. 
 
De ultima oară când ne-am întâlnit, la Romanian Design Week Preview, unde participa ca expozant, pentru Dacian timpul a zburat. „În general îmi place să mă gândesc că nu lucrez. Momentan mă simt într-o stare contemplativă, de observație și studiu”, spune Dacian despre prezent.
 
Portret de fotograf
 
Inspirația lui Dacian vine din frumusețea ascunsă în locurile plictisitoare prin care trecem în fiecare zi. Încearcă să se ferească de clișee, cadre evidente, frumusețe “clasică”. Fotografiile lui nu au un subiect recurent, dar pot fi recunoscute după abordarea sau compoziția aleasă în multe din ele. Dacă ar fi să își aleagă un loc din lume pe care să-l fotografieze, ar alege Metropolele din Asia - Tokyo, Hong-Kong. „Sunt orașe ale extremelor, ale contradicțiilor, și asta mă atrage”, mi-a spus el.
 
Fotografia este în primul rând o practică pentru Dacian, „o unealtă documentară, o metodă de reproducere a naturii". 
"Dar, bineînțeles, prin practica fotografică se creează opere de artă”, completează el.
 
Între film și digital îl preferă pe cel de-al doilea pentru că modul de lucru este mai accesibil și mai rapid. Imaginile sunt mai fidele realității și mai ușor de manipulat pentru a ajunge la rezultatul dorit. Cu toate astea, crede că filmul are caracteristici care nu pot fi imitate de digital. Are farmec.
 
Clujul în 4 întrebări
 
Povestește-ne despre legătura ta cu Clujul - cum v-ați cunoscut, de ce ai ales să rămâi în Cluj ?
 
Am venit în Cluj la facultate. A fost o schimbare importantă pentru mine, venind dintr-un oraș mic. M-a impresionat enorm în acea perioadă. După trei ani, fotografia a devenit interesul meu principal. Am mulți prieteni aici, am ajuns să cunosc bine orașul. Dar asta nu înseamnă că sunt blocat în Cluj; vreau să mă consider un călător.
 
Alege 3 locuri din Cluj care îți plac și spune-ne de ce.
 
Fabrica de pensule - O cunoașteți deja. Este un loc excelent. Clujul are o comunitate artistică destul de mare de oameni creativi în multe domenii. La fabrică se întâlnesc, chefuiesc și expun.
Clujul în iunie - Tot Clujul e frumos la începutul verii, când se întâmplă două festivaluri majore - TIFF și Electric Castle. Merită vizitat chiar dacă nu te interesează filmele sau muzica. Orașul vibrează. 
Străzile lăturalnice din cartierele mărginașe - Sunt de interes pur personal, pentru melancolia și liniștea ocazională. Intâmplător se pot găsi comori fotografice. 
 
Odată ce fotografiezi un oraș, se epuizează pentru tine? Mai ai impulsul de a scoate aparatul și de a face poze în Cluj? 
 
Într-un fel da. Dar pentru mine nu se poate epuiza un oraș prin fotografiere, ci prin obișnuință. Trebuie să schimb mediul din când în când pentru a putea privi același loc cu ochi noi. 
 
Cât de bine e reprezentată meseria de fotograf în Cluj? Se poate trăi din fotografie?
 
Sunt foarte mulți fotografi în Cluj. Mai ales în domeniul modei și al fotografiei de eveniment, cred că e bine reprezentat. Dar cred că sunt mulți fotografi buni care nu sunt profesioniști, adică nu trăiesc din fotografie. Cred că lumea acordă din ce în ce mai mult interes artelor. Și fotografia este poate cel mai la îndemână mediu pentru exprimarea creativității. 
Cred că se poate trăi din fotografie în Cluj, deși în general meseria de fotograf nu este ușoară. Din cauza că interesul pentru fotografie și accesul la aparatură este facil concurența este mare. Aici intervine capacitatea fiecăruia de a ieși în evidență sau de a-și găsi propria nișă.