The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Daniel SPOERRI: A DIGERA TRECUTUL ‒ Eat Art şi Object Art

Articol / 11 Sep 2018 / The Institute
  • Daniel SPOERRI: A DIGERA TRECUTUL ‒ Eat Art şi Object ArtRita Newman
  • Daniel SPOERRI: A DIGERA TRECUTUL ‒ Eat Art şi Object Art
  • Daniel SPOERRI: A DIGERA TRECUTUL ‒ Eat Art şi Object ArtRita Newman
1/3
Prima expoziție individuală din România a fondatorului curentului Eat Art, Daniel SPOERRI este găzduită de Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe în perioada 14 septembrie–30 noiembrie 2018. Expoziția care prezintă 35 de lucrări originale ale artistului, precum și un vast material documentar – albume, cataloage, filme – despre activitatea artisitică a lui Daniel Spoerri este deschisă pe 13 septembrie la ora 17 de curatorul Gergely Ligetfalvi.

Daniel Spoerri (1930) şi-a început cariera artistică ca dansator de balet, apoi şi-a încercat norocul în lumea teatrului şi a literaturii. Totuşi, recunoaşterea internaţională a obţinut-o ca artist plastic, la 30 de ani, când a creat primele tablouri-capcană: după un festin, masa – cu toate obiectele, detaliile și resturile ei (vase murdare, sticle goale, scrumieră cu mucuri de ţigară) – este fixată şi transformată într-un tablou expus pe perete; adică, obiectele sunt fixate pe masă, pe scaun sau alt tip de suport, apoi, prin schimbarea planului, poziţia orizontală devine verticală, iar colajele atârnă pe pereţi, asemenea unor tablouri.

Transformarea unor momente culinare în artă plastică nu s-a oprit aici. La începutul anilor '70, Spoerri se impusese deja în lumea artistică din Europa de Vest drept fondatorul conceptului Eat Art – un curent artistic rămas viu până în zilele noastre.

Dar Eat Art nu a însemnat ultima etapă a activităţii artistice a lui Spoerri. Aflat într-o continuă căutare, artistul a călătorit în multe ţări europene şi a marcat istoria artei şi a culturii prin creaţiile sale, unele faimoase, altele pe nedrept uitate. Celebrele şi inconfundabilele sale colaje, create din cele mai diverse obiecte, sau expoziţiile şi evenimentele cu încărcătură sentimentală, organizate la Paris, Basel, Köln şi Salzburg, îl consacră drept una dintre figurile importante ale pop-art-ului european.

Trebuie să-l menţionăm şi pe sculptorul Spoerri, care şi-a turnat în bronz întreaga cameră de la mansarda de odinioară din Paris, iar cei interesaţi pot vizita grădina de sculpturi din Italia a artistului: în Giardino di Daniel Spoerri, rătăcind printre măslinii Toscanei, pot admira o sută de sculpturi. Merită amintită şi o carte, pe care Spoerri a publicat-o în 1962 şi care a devenit ea însăşi obiect de artă : Topographie anecdotée du hasard / Topografia anecdotică a hazardului, tradusă în engleză, la New York (1966), apoi în germană (1968), devenind o carte-cult.

Daniel Spoerri s-a născut la Galaţi, fiind fiul lui Isaak Feinstein, de origine evreiască, şi al Lydiei Spoerri din Elveţia, care au renunţat la tradiţia mozaică şi au activat ca misionari creştini. În 1941, Feinstein şi-a pierdut viaţa în pogromul de la Iaşi. A durat un an întreg până Lydia Spoerri a putut părăsi ţara, plecând la Zürich, împreună cu cei şase copii ai săi.

Pentru prima dată în România, expoziţia noastră prezintă lucrări originale ale artistului şi este construită în jurul Eat Art şi Object Art – concepte dezvoltate de Spoerri.
Gergely LIGETFALVI

Pa lângă cele 35 de opere prezente expoziția va cuprinde și o sală de lectură cu peste 50 de cataloage de expoziții, albume, volume de studii și diferite ediții conexe reprezentând activitatea lui Spoerri, care vor sta la dispoziția vizitatorilor. Tot în această sală va fi prezentat filmul Copilul sălbatic din Iaşi – O privire asupra vieţii şi artei lui Daniel Spoerri de Olga Ștefan. Acest film este prima înregistrare în care artistul detaliază experiențele sale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Iași, explicând în special călătoria sa din 2010 în România în căutarea urmelor tatălui său și dezamăgirea față de țara pe care a găsit-o. Daniel abordează chestiuni existențiale precum viața și moartea, apartenența și lipsa patriei, precum și rolul jucat de artă în înfruntarea cu lipsa de sens.

VERNISAJ: 13 septembrie, 2018, orele 17:00 de curatorul expozitiei Gergely LIGETFALVI
Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA
(P-ța Libertății Nr. 2, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, România)
Expoziția poate fi vizitată până la 30 noiembrie 2018, în fiecare zi cu excepția zilei de luni, între orele 11-19.
Informații mai detaliate despre evenimentele proiectului pot fi accesate pe pagina web de mai jos: magmacm.ro

Expoziţia face parte din programul Festivalului de Arte Contemporane pulzArt 6.
Expoziţie realizată cu sprijinul generos al: AFCN - Administrația Fondului Cultural Național, Verein zur Förderung des Werkes von Daniels Spoerri, NKA - Fondul Cultural Național al Ungariei, Fondul Bethlen Gábor, Muzeul Național Secuiesc, Consiliul Județean Covasna, Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură Kónya Ádám.
Proiect cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Credite imagini:
Daniel Spoerri, Colecție din seria Il Bistrot di Santa Marta,
2002, asamblaj, foto: Rita Newman