The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Deschiderea expoziției „Mircea Carp. Un secol în serviciul libertății”, la Muzeul Național de Istorie a României

Articol / 05 Mai 2023 / Andra Mihai
  • Deschiderea expoziției „Mircea Carp. Un secol în serviciul libertății”, la Muzeul Național de Istorie a României
1/1
Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției temporare „Mircea Carp. Un secol în serviciul libertății”. Vernisajul va avea loc vineri, 5 mai a.c., începând cu ora 12:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Proiectul expozițional este organizat de Muzeul Național de Istorie a României împreună cu familia Carp, designerul și fotograful Octavian Bâlea, familia domnului colonel Gheorghe Cojocea, familia domnului colonel Ioan Mexi, Asociația RoMilitaria și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Expoziția marchează aniversarea în acest an, a unui secol de viață a apreciatului ofițer și om de presă.

Vernisajul expoziției se va desfășura în prezența membrilor familiei Carp, ai unor reprezentanți ai Corpului Diplomatic și ai Armatei Române. De asemenea, la eveniment vor fi prezente personalități din viața publică din România, prieteni din țară și de pretutindeni.

„Mircea Carp. Un secol în serviciul libertății” este un demers inedit, care invită publicul să cunoască destinul unui om remarcabil, martor și protagonist al unei istorii de peste un secol. Expoziția propune cunoașterea și redescoperirea unei personalități complexe, cunoscută în principal prin vocea sa și încrederea pe care o transmitea românilor în anii grei ai comunismului.

Expoziția cuprinde obiecte, fotografii și documente rare, care prezintă viața și evoluția unui om cu un destin remarcabil și reprezentativ pentru generația din care a făcut parte. Publicul va avea șansa să descopere ,,o istorie în ramă’’ și să cunoască istorii despre aristocrația de odinioară, eroi din timpul Marelui Război, licee militare din perioada interbelică, acte de bravură din al Doilea Război Mondial, instaurarea comunismului, realitățile exilului, importanța radioului, libertatea presei și dragostea de patrie.

Vizitatorii vor putea admira fotografii realizate de Octavian Bâlea în august 2022 și primăvara anului 2023, care îl înfățișează pe venerabilul ofițer și om de presă. Pentru realizarea fotografiilor portret au fost folosite 3 camere diferite, pe 3 formate diferite care sunt reprezentative pentru istoria fotografiei și artei fotografice.

Expoziția, ai cărei curatori sunt Flavius Nicolae Roaită, muzeograf în cadrul MNIR și Octavian Bâlea, fotograf și designer, va putea fi vizitată în perioada 5 mai - 11 iunie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10ꓽ00 – 18ꓽ00.