The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Despre rădăcini și legătura cu natura în cercetarea performativă ROOTS

Articol / 01 Mar 2024 / Andra Mihai
  • Despre rădăcini și legătura cu natura în cercetarea performativă ROOTS
1/1
Începând cu luna martie, un grup eterogen format din coregrafi, artiști vizuali, filosofi, psihoterapeuți și experți în neuroștiință explorează tema rădăcinilor și legătura dintre microcosmos și macrocosmos, prin intermediul cercetării coregrafice ROOTS, care se va desfășura la AREAL - spațiul pentru dezvoltare coregrafică, /SAC Malmaison, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” și la Institutul Cultural Italian. Până în luna mai, artistele și teoreticienii invitați în proiect vor facilita ateliere, vor susține conferințe și vor deschide ușile spațiilor de lucru pentru studenți, profesioniști și publicul larg. 

Echipa coordonată de coregrafa și profesoara universitară Valentina De Piante, reunind alți coregrafi și artiști vizuali, dar și filosofi, antropologi, psihoterapeuți, terapeuți prin artă și experți în neuroștiință, a pornit de la patru perspective teoretice: Autopoiesis a biologului Francisco Varela, Simbiogeneza a biologei Lynn Margulis, Psihologia transpersonală și Metafizica Fuziunii ale filosofului Emanuele Coccia. Această cercetare performativă a moștenirii ancestrale își propune să deschidă discuția despre conexiunea cu natura pe care suntem pe cale să o pierdem.

“Ne uităm la pământ ca la un teritoriu în care biologicul, autobiograficul și misticul coexistă - un sistem viu, inteligent și interconectat în care ne întâlnim cu amintiri șterse, fragmentate și evenimente ale arborelui genealogic.” - povestește Valentina De Piante.

Cercetarea se va derula timp de cinci săptămâni, în perioada martie – aprilie, iar echipa artistică alcătuită dintr-un grup mixt: coregrafele Valentina De Piante, Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld și Timea Kovacs și artistele vizuale Alina Ușurelu și Lena Ciobanu, alături de psihoterapeuta Ema Alexandrescu, va merge în profunzimea temei alese - rădăcinile explorate din perspective multiple. Perioada de cercetare coregrafică va fi susținută și de  patru invitați conferențiari (neuroștiință, experiențe senzoriale complexe, eco-somatica, studii culturale și filosofie), care vor oferi ateliere și consultanță pentru echipa artistică, nuanțând astfel procesul de lucru.

În lunile martie - aprilie - mai, fiecare dintre cele opt artiste va susține câte un atelier inspirat de metodologia descoperită în laboratoarele de cercetare. Atelierele vor fi dedicate profesioniștilor și studenților de la arte, regie de teatru, film, coregrafie, filosofie, psihologie, cât și publicului interesat de subiectele propuse de proiect. Atelierele se vor desfășura la Areal, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" și în aer liber.

Pe 15 martie la /SAC Malmaison, chiar la deschiderea proiectului, va avea loc prima conferință cu lectură performativă despre plante, iar pe 26 martie, la Institutul italian de Cultură, va urma o conferință în eco-somatică.

Iar în aprilie vor avea loc două evenimente de tip Open Studio la /SAC Malmaison, în cadrul cărora procesul de lucru se va deschide către participanți. Fiecare zi de Open Studio susținut de echipa artistică va fi completată de câte o conferință adresată publicului larg interesat de legătura între coregrafie, artă și știință și susținută de oameni de știință.

Calendarul evenimentelor din cadrul ROOTS este:

15.03, ora 19:00 | Conferință @/SAC Malmaison - Irina Bobei
17.03, ora 15:00 | Workshop @AREAL - Lena Ciobanu
26.03, ora 19:00 | Conferință @Institutul Cultural Italian - cercetător dr. Raffaele Rufo
30.03, ora 18:00 | Workshop @AREAL - Tímea Kovács
04.04, ora 19:00 | Workshop @UNATC - lector univ. dr. Valentina De Piante & Lala Misosniky
14.04, ora 15:00 | Workshop @AREAL - Alexandra Bălășoiu
20.04, ora 17:00 | Open Studio & Conferință @/SAC Malmaison - echipa ROOTS & conf. univ. dr. Dragoș Cîrneci
21.04, ora 17:00 | Open Studio & Conferință @/SAC Malmaison - echipa ROOTS & lector univ. dr. Carlo Brentari
26.04, ora 19:00 | Workshop @AREAL - Cristina Lilienfeld
11 & 12.05, ora 12:00 | Workshop @Parcurile Icoanei și Ioanid - Alina Ușurelu & Ema Alexandrescu

Detalii despre proiect se găsesc pe site și pe Facebook We are Developing Art.

*** 

ROOTS este un proiect AREAL - spațiu pentru dezvoltare coregrafică cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN.
Cu sprijinul: Institutul Cultural Italian, /SAC Malmaison
Parteneri instituționali: Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”
Universitatea Spiru Haret - Facultatea de Psihologie, Universitatea București - Facultatea de Filosofie
Parteneri media: Radio România Cultural, Adevărul, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista Golan, The Institute, Bookhub, Capital Cultural, life.ro, Mindcraft Stories, Iscoada, Happ.ro, Spotmedia, Savantgarde.

***

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.