The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Despre transformare, transcendere si optimism in expozitiile verii de la Celula de Arta

Articol / 21 Iun 2024 / Andra Mihai
  • Despre transformare, transcendere si optimism in expozitiile verii de la Celula de Arta
1/1
Spatiile galeriei neconventionale Celula de Arta aduc si pe durata verii, pentru curiosii  ramasi in Bucuresti, inca o serie de expozitii in care artiste emergente, dar si consacrate, indeamna privitorii sa isi ia cateva momente de introspectie. Pe 21 iunie, in Salonul Permanent al Celulei de Arta de la Palatul Bragadiru (Calea Rahovei nr 147 – 153) va avea loc vernisajul expozitiei „Da-te din drum!” a artistei Ioana Ruse, pe 28 iunie Aurelia Chiru aduce in vitrina Pop-up de la Kulterra Gallery (Str. stirbey Voda  nr. 104 – 106)  seria de lucrari „Neurovegetal” iar in Celula de Arta din B-dul Carol nr. 53 pot fi vazute lucrarile artistei emergente Andreea Trandafir din expozitia „Boneless”. 

Cand un nou loc face loc unui nou eu


„Da-te din drum!” este o documentare a experientei mutarii intr-un spatiu nefamiliar si schimbarile care survin asupra individului in urma unui astfel de eveniment. Inspirat de calatoria Ioanei Ruse intr-o tara straina, proiectul este atat martor cat si infaptuire a metamorfozei spirituale si artistice ce a avut loc.

Lucrarile infatiseaza ceea ce se modifica, ce ramane constant si ce se reveleaza in contextul redefinirii identitatii intr-un nou spatiu. Fiecare lucru nou cu care intram in contact isi exercita o influenta asupra noastra si ne transforma felul de a fi si de a gandi, iar din perspectiva artistica, acest tip de calatorie prilejuieste reevaluarea viziunii asupra universului personal si a elementelor ce-l alcatuiesc.

Ioana Ruse si-a finalizat studiile de licenta la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti si in prezent studiaza pictura in al doilea an de master.

Un concept recurent in demersurile sale artistice este cel de identitate. Cel mai adesea, aceasta este dezvoltata prin teme bazate pe conflict: individul in lupta cu sine insusi, cu societatea si cu mediul inconjurator. Pornind de la subiecte precum memoria, amintirea si
natura subconstientului, artista construieste imagini care reflecta impresiile lasate de realitatea inconjuratoare.

Expozitia poate fi vizitata intre 21 iunie si 3 august, pe durata orelor de functionare ale Palatului Bragadiru.

O existenta in tonuri feminine si luminoase

Seria de lucrari neurovegetale a Aureliei Chiru reprezinta forme semiabstracte florale, pastoase, feminine si gestuale. Cuvantul neurovegetal este o transformare a cuvantului neurovegetativ, ce tine de sistemul nervos si este o aluzie la acest univers sensibil al existentei pe care autoarea s-a gandit sa il transforme intr-un circuit infloritor si luminos in care regenerarea, optimismul si bucuria se impletesc pe ritmuri pulsatile intr-o cromatica luminoasa.

Aurelia Chiru, desi se spune ca este un artist dual, eclectic, are totusi un stil recognoscibil, efervescent, penduland intre diafan si visceral in functie de inspiratie. A pendulat intre reprezentari figurative in tehnica mixta, simtind nevoia sa transmita mesaje, intamplari, amintiri pana cand a ajuns la disecari viscerale insa a simtit in tot acest timp dorinta de a-si oferi flori, pictandu-si feminitatea. Cel mai important este mesajul invingator de pace si iubire, dorinta de imblanzire, comunicare,  nevoia de a fi inteles, cautarea unor solutii si dorinta de a evolua si de a  inflori.

A participat la multe expozitii in tara si internationale, printre care: European International Book Art Biennale (premiata), Romanian Design Week, BASE Exhibition - Istanbul, Bienala Internationala de Carte-Obiect din Tokyo, Bienala Internationala de Carte-Obiect la Muzeul National al Literaturii Romane, Artposition - BlueFactory (Elvetia), Galateca - Salonul de arta contemporana si Design ''Anniversaire'' Regina Maria si Casa Regala Romana, DIPLOMA, Celula de Arta,  ETAJ Artist run-space, Galateca - Nu abuzului impotriva femeilor, Mahakali Gallery, Burning Man Romania, Manasia Hub, Salonul Uniunii Artistilor Plastici, Art Hub.  

Dupa vernisajul de pe 28 iunie, expozitia mai poate fi vazuta la Kulterra Gallery pana pe 10 august. 

O reprezentare materiala a celor nevazute

Despre expozitia „Boneless” povesteste chiar artista: „Cred in independenta sufletului fata de corp. Moartea, interdependenta cu viata, inseamna pentru mine separarea sufletului de material, deci o realitate fireasca, un simplu aspect al existentei. Ceea ce vine dupa moarte ne ramane necunoscut iar. asa cum zice Lovecraft, cea mai veche si mai puternica frica este frica de necunoscut.

Imi asum caracterul grotesc, visceral al imaginilor deoarece nu trebuie sa ne ferim din a observa structurile din care suntem formati si procesele fiziologice prin care aceste structuri trec inevitabil. In lucrarile precedente am folosit oasele drept simbol pentru planul fizic, pentru limitarile formei umane. Cu toate acestea, imi finalizez proiectul de disertatie concentrandu-ma pe elemente acvatice. Cefalopodele sunt creaturi complexe, cu o inteligenta greu de inteles si cu un sistem nervos unic. Se fosilizeaza greu, nu au schelet sa il lase in urma pe planul material. Ele simbolizeaza subconstientul, dimensiunile necunoscute ale sufletului si mintii. Pictez deci despre o veche preocupare a umanitatii, anume incercarea de a transcende." - Andreea Ioana Trandafir

Andreea Ioana Trandafir este artist vizual emergent, viitoare absolventa de master al Universitatii Nationale de Arte, sectia de pictura. Este membru stagiar al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, a expus in expozitii de grup si personale, atat nationale cat si internationale. S-a nascut la Constanta si, in prezent, este instructor de scuba diving, aducand astfel in pictura parte din misterul si metafizica fiintelor marine.

Lucrarile Aureliei din Celula de Arta pot fi vazute la ora pana in data de 20 iulie.

Celula de Arta a debutat in 2017 ca un spatiu cu deschidere stradala, care si-a propus sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei, pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje; in acest context, nemaiexistand o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creeaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creatiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora, in spatiul-vitrina de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal.

Cu o prezenta de peste 6 ani pe scena artei din Bucuresti, Celula de Arta a sustinut peste 200 de evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri). Incepand cu anul 2022, Celula de Arta si-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window in cadrul programului Feat. Kulterra, ce gazduieste „arta in vizita”, dar si la Galeria Verticala din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional si autorizat de arta si obiecte de colectie din Romania si la Palatul Bragadiru, gratie sprijinului oferit de Bulevart.