The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

DIPLOMA Viewing Rooms // Ochiul, creierul și inima, o colecție de lucrări de artă îngrijită de Roman Tolici

Articol / 04 Aug 2020 / The Institute
  • DIPLOMA Viewing Rooms // Ochiul, creierul și inima, o colecție de lucrări de artă îngrijită de Roman ToliciOchiul, creierul și inima - Roman Tolici
1/1
DIPLOMA, cel mai amplu eveniment dedicat absolvenților de facultăți creative, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank, prezintă expoziția Ochiul, creierul și inima, îngrijită de Roman Tolici. Parte din platforma DIPLOMA Viewing Rooms (viewingrooms.diplomafestival.ro), aceasta reunește proiectele a cinci artiști din arhiva DIPLOMA.

Născut în 1974, în satul Ghetlova, Republica Moldova, Roman Tolici îsi începe studiile artistice la Şcoala de Arte Igor Vieru din Chişinău. În 1990 se stabilește în Bucureşti, iniţial ca bursier al statului român, la Liceul de Artă Nicolae Tonitza, iar ulterior absolvind secţia de grafică a Universităţii Naţionale de Arte. Începând cu sfârşitul anilor ‘90 experimentează în zona literară, animaţie, fotografie, comics şi ilustraţie, iar de la începutul anilor 2000 se impune ca pictor, numărându-se printre cei mai activi și apreciați artiști ai generației sale. Trăiește și lucrează în București.



Când „judec" o lucrare de artă, pentru mine un loc prim îl ocupă emoția, trăirea pe care aceasta mi-o provoacă. Dacă lucrarea nu mă lasă rece, dacă mă tulbură sau mă intrigă estetic, dacă îmi pune întrebări sau îmi dă răspunsuri neașteptate, pentru mine este o lucrare bună. Nu mai contează dacă artistul e un începător necunoscut sau un maestru celebru, dacă e expus la MOMA sau pe stradă.”, declară Roman Tolici.

Expoziția reunește proiectele creativilor Andrei Nuțu, Cătălin Velea, Denis Simion, Mathias Bar și Mircea Constantinescu.

Demersul urmărește să ajute la (re)descoperirea tinerilor artiști, precum și integrarea și închegarea lor în circuitul industriilor creative locale.

Experimentând în mai multe domenii, precum pictura, desenul, iconografia și fotografia, Andrei Nuțu vine cu multă voință și forță de muncă, pentru a se găsi pe sine în lumea artei și pentru a expune vizual felul în care se percepe pe sine și lumea din jurlul lui.

Cătălin Velea este absolvent UNArte, secția Sculptură. A participat la tabăra de arte în aer liber Gigantica și la alte expoziții de grup precum Heterogeneous din spațiul Halucinarium sau Take Off.

Denis Simion a studiat șapte ani de sculptură, începând cu Liceul de Arte Nicolae Tonitza și terminând un master în Sculptura. În perioada masteratului a obținut o bursă de studiu, în cadrul programului Erasmus, la Universitat Politecnica de Valencia, Facultad de Bellas Artes de San Carlos. De-a lungul timpului a expus în cadrul Transform, Muzeul Național de Artă Contemporană din Zagreb, Dunavski Dijalozi, Novi Sad, Serbia sau la Galeria Galateca din București.

Mathias Bar este un artist vizual tânăr, absolvent al UAD Cluj, preocupat de mai multe medii de exprimare: pictură, grafică, instalație. Experimentează cu imaginea corpului uman atât din punct de vedere formal, expresiv, cât și conceptual, urmărind diferite ipostaze identitare.

Mircea Constantinescu este un artist de 25 de ani care a absolvit Universitatea Națională de Arte din Bucuresti, secția grafică.

DIPLOMA Viewing Rooms este o expoziție virtuală ce reunește șapte capsule cu proiecte imersive de artă, arhitectură și design. Inițiativa reprezintă un discurs complex și multidisciplinar, o extensie a festivalului DIPLOMA adaptată contextului actual, prin care acesta își continuă rolul de susținător al creativilor români la început de drum, oferindu-le vizibilitate și deschidere atât în fața specialiștilor din industrie, cât și în fața pasionaților de artă. Demersul își propune de asemenea redirecționarea publicului spre resursele digitale și reconsolidarea unor obiceiuri de consum cultural.

Capsulele cuprinde lucrări de artă, design și arhitectură selectate din edițiile 2017, 2018 și 2019 ale festivalului DIPLOMA și integrate, cu ajutorul unor specialiști din diverse zone ale industriilor creative, într-un context nou și coerent. Curatorii digitali, membri ai boardului creativ DIPLOMA 2020, continuă fiecare expoziție în jurul unor teme curente printr-un mix de lucrări original.

Persoanele interesate se pot abona pentru a primi notificări despre lansarea fiecărui nou viewing room. Lansările au loc săptămânal.

Diploma Viewing Rooms este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, inspirat de Unicredit Bank și semnat The Institute.