The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Expoziția IULIAN MEREUȚĂ: RED ROOM la ARCUB

Articol / 28 Noi 2022 / Andra Mihai
  • Expoziția IULIAN MEREUȚĂ: RED ROOM la ARCUB
1/1
Expoziția RED ROOM prezintă o selecție de filme experimentale ale artistului Iulian Mereuță (1943–2015), realizate în perioada anilor 2000. 

Deschiderea expoziției a avut loc joi, 24 noiembrie 2022, la ARCUB (Sala Bolților), Strada Lipscani nr. 84 – 90, București și poate fi vizitată până pe 8 decembrie, 2022. 

Expoziția face parte din proiectul menit să continue cercetarea în practica artistului Iulian Mereuță, „Everyone can be an artist (?)”, cuprinzând și două burse de cercetare în perioada august-noiembrie 2022. Proiect organizat de Asociația Artewiser în colaborare cu Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și cu sprijinul Primăriei Capitalei prin ARCUB.

Iulian Mereuță, artistul român care, sub presiunea regimului comunist, a părăsit țara și s-a stabilit în Franța în 1978, a realizat lucrări conceptuale, performance, instalații, picturi, desene, fotografii și filme experimentale. Artist cât și critic de artă, a publicat articole și recenzii în revistele de specialitate. Opera sa extrem de diversă, realizată de-a lungul a patru decade, rămâne, încă, prea puțin explorată. Practica sa experimentală a trecut prin diverse etape, având influențe abstracte, expresioniste și suprarealiste. Printre lucrările sale se numără acțiuni precum "Vacuum, Multimammia", "Magdeburg Experimentum Revisited"; un eveniment artistic simultan Londra - București, împreună cu Paul Neagu, "Skandinavia Voodoo" și "Holly Aethi-Opia", propuneri de desene, picturi și instalații; seria "Mâ", picturi bazate pe un ritual Dogon și Umatul, un sistem de pictură; "Prison for One", un ansamblu de 13 sculpturi, văzute ca machete de arhitectură pentru o închisoare individuală și proiectul multimedia frequentlynowhere.com, alături de artistul Decebal Scriba.

RED ROOM este o expoziție suport a demersului de cercetare a practicii video a artistului Iulian Mereuță. Proiect inițiat de Asociația Artewiser cu acordul fam. Mereuță, în colaborare cu Galeria Sector 1. Finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național - AFCN și realizat cu cooperarea Muzeului Național de Artă Contemporană al României - MNAC.

Rezultatele cercetării celor două burse Iulian Mereuță, acordate Cosminei Gherghe și Rafaelei Teodora Bîrlădeanu, au fost prezentate în cadrul unei prezentări publice, la CESI, Facultatea de Litere din București (demisol), str. Edgar Quinet 5-7, în laboratorul multimedia, vineri, 25 noiembrie, orele 18.00 – 19.00.

***

Parteneri media: Revista Arta, Propagarta, The Institute

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.