The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Expoziția Julije Knifer: Meandre fără ocolișuri

Articol / 30 Aug 2024 / Andra Mihai
  • Expoziția Julije Knifer: Meandre fără ocolișuri
1/1
Fundația Art Encounters aduce pentru prima dată în România lucrările emblematicului artist Julije Knifer, o figură istorică a avangardei est-europene.

Expoziția Julije Knifer: Meandre fără ocolișuri, curatoriată de Ami Barak, prezintă o colecție exhaustivă de picturi și desene ale lui Julije Knifer, realizate de-a lungul vieții sale. 

Vernisajul va avea loc joi, 5 septembrie 2024, de la ora 18.00, în spațiul expozițional al Fundației Art Encounters din Timișoara. Expoziția poate fi vizitată până pe 12 octombrie 2024, de marți până sâmbătă, între orele 12-18.

Vernisajul Julije Knifer - Meandre fără ocolișuri va fi învăluit într-o atmosferă unde arta se va îmbina armonios cu un mix de acorduri muzicale.

Născut în 1924 la Osijek, Croația, Julije Knifer este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului XX, ale cărui lucrări se concentrează pe folosirea repetitivă a meandrului. Artistul a ajuns la meandru pentru că dorea să atingă esențialul prin renunțarea la toate elementele de prisos. Lucrările lui  explorează relația dintre sugestia de repetiție infinită a motivului și limitele pânzei. Râul care șerpuiește este un motiv străvechi văzut ca un simbol al fluxului etern al vieții, dar pentru Knifer el a devenit cheia unei lumi în care timpul nu există, articulând conceptual meandrul încă de la primele schițe și dedicându-și viața acestei forme simple. 

Această temă unică de repetare a celei mai pure și mai simple forme crează o estetică puternică ce emană din toate lucrările. 

A fost unul dintre membrii fondatori ai grupului proto-conceptual Gorgona, un colectiv avangardist din Zagreb, care promova o poziție nihilistă inspirată de filosofia existențialistă și de exemplul avangardelor locale anterioare războiului.

Julije Knifer a studiat la Academia de Arte Frumoase din Zagreb. Lucrările sale de artă reflectă o preocupare constantă pentru structura vizuală și repetiție, aducând în prim plan o estetică minimalistă de mare impact. Aceste meandre repetitive și minimaliste, prin reducerea extremă a formelor și conținutului, exprimă o preocupare profundă pentru problema reprezentării timpului, oferind privitorilor o experiență unică de introspecție și reflecție.

Knifer a reprezentat Croația la Bienala de la Veneția din 2001, iar în 2014 Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb a organizat o retrospectivă completă a lucrărilor sale. El a expus la Centre Pompidou, Paris, MAMCO din Geneva și Muzeul de Artă Contemporană din Sydney, iar lucrările sale se află în numeroase colecții private și publice din întreaga lume, inclusiv MoMA din New York, Tate Modern din Londra, Centre Pompidou din Paris și Galeria Națională din Berlin.

Fundația Art Encounters este dedicată promovării artei contemporane și încurajării dialogului cultural. Prin aducerea pentru prima dată în România a lucrărilor lui Julije Knifer, Fundația își reafirmă angajamentul de a oferi publicului acces la lucrări semnificative și de a evidenția aspecte ignorate sau uitate din istoria avangardei est-europene. Această expoziție oferă o oportunitate unică pasionaților de artă, criticilor, studenților și publicului larg de a descoperi opera unui artist excepțional a cărui influență asupra artei abstracte rămâne semnificativă și astăzi.

Expoziția beneficiază de ajutorul inestimabil al Anei Knifer.

ℹ️  Expoziția va putea fi vizitată în perioada 5 septembrie - 12 octombrie 2024 de marți până sâmbătă, între orele 12:00 - 18:00, oferind câte un tur ghidat în fiecare sâmbătă de la ora 17:00. 

ℹ️ Expoziția Julije Knifer- Meandre fără ocolișuri este organizată de către Fundația Art Encounters și cofinanțată de AFCN. Un eveniment posibil datorită parteneriatului strategic cu Banca Transilvania, a partenerilor ISHO, Cramele Recaș, Volvo Autocardo și a partenerilor media, Empower Artists, Radio Romania Cultural, RFI România, The Institute, Zeppelin, Revista Arta.