The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Expoziție, spectacole de teatru, filme. Octombrie și cultura poloneză în România

Articol / 16 Oct 2024 / Andra Mihai
  • Expoziție, spectacole de teatru, filme. Octombrie și cultura poloneză în România
1/1
La finalul lunii octombrie, la București vor avea loc noi evenimente în cadrul Sezonului Cultural Polonia-România 2024-2025. De această dată, în capitala României se va auzi vocea teatrului polonez. La Muzeul Național de Artă al României va putea fi vizitată expoziția „Tadeusz Kantor – artist oriunde, oricând”, iar în cadrul Festivalului Național de Teatru va fi prezentată piesa „Ultimele zile ale Elenei și ale lui Nicolae Ceaușescu”, în regia lui Wojciech Faruga. De asemenea, la Sibiu va avea loc Astra Film Festival, de unde nu vor lipsi producțiile poloneze. Toate evenimentele sunt organizate de Institutul Adam Mickiewicz în colaborare cu parteneri polonezi și români. 

„Tadeusz Kantor – artist oriunde, oricând” (20.10.2024-09.03.2025)

Tadeusz Kantor (1915-1990) este cunoscut în România în primul rând drept unul dintre creatorii teatrului experimental polonez, însă activitatea lui artistică a depășit cu mult acest cadru. Avangardistul din Cracovia a fost, de asemenea, pictor, desenator, sculptor și autor de happening-uri și nu a scăpat din vedere nici cea mai măruntă sferă în care să experimenteze lucrul cu imaginea și să o pună în mișcare. În cadrul expoziției „Tadeusz Kantor – artist oriunde, oricând”, al cărei vernisaj va avea loc în data de 20 octombrie, la ora 16.00, la Muzeul Național de Artă al României, va fi prezentată complexitatea preocupărilor creatorului polonez. În prestigiosul muzeu din București vor putea fi văzute picturi de început, celebrele asamblaje cu umbrele, experimente mai târzii în pictură, obiecte scenice și documentații teatrale – în total câteva zeci de lucrări și fotografii din colecția Muzeului de Artă Contemporană MOCAK.

Expoziția va rămâne deschisă până pe 9 martie 2025 și va fi însoțită de un program bogat de evenimente conexe, co-organizat de Centrul pentru Documentarea Artei lui Tadeusz Kantor „Cricoteka”. Primele vor fi atelierele cu titlul „Costumul în instrumentarul teatral al lui Tadeusz Kantor”, care vor fi susținute de Bogdan Renczyński, actor al Teatrului Cricot 2, în perioada 21-25 octombrie 2024

În februarie 2025 va fi deschisă instalația artistică „Spațiul personal”, care va avea drept fundal fotografii cu costumele pentru teatru ale lui Kantor, proiectate sub forma unor slide-uri. „Spațiul personal” va deveni un loc al întâlnirilor și atelierelor susținute pe parcursul câtorva zile de Justyna Droń, pedagog teatral și autoarea programului educativ al Centrului Cricoteka.

De asemenea, vor avea loc cinci proiecții cu înregistrări după spectacolele lui Kantor, de la „Clasa moartă” (1976) până la „Astăzi e ziua mea” (1991), piesă în care autorul nu a mai ajuns să joace, căci s-a stins din viață după una dintre ultimele repetiții. Înaintea fiecărui spectacol va fi proiectat documentarul biografic „Tadeusz Kantor”, produs de Cricoteka.

Întregul program de evenimente poate fi consultat aici.  

„Ultimele zile ale Elenei și ale lui Nicolae Ceaușescu” (21.10.2024) 

În ziua imediat următoare vernisajului expoziției, la București va avea loc premiera piesei contemporane „Ultimele zile ale Elenei și ale lui Nicolae Ceaușescu”. Spectacolul, prezentat în cadrul Festivalului Național de Teatru pe 21 octombrie 2024, de la orele 17.00 și 21.00, în Sala Atelier a Teatrului Național din București, a fost scris de Julia Holewińska, fiind regizat de Wojciech Faruga, directorul Teatrului Polonez din Bydgoszcz și laureat al Premiului „Konrad Swinarski” pentru cel mai bun regizor în stagiunea 2022/2023. Cei doi autori, care din luna noiembrie se vor afla la conducerea Teatrului Dramatic din Varșovia, abordează în spectacol tema declinului dictaturii conducătorilor români, așadar un proces important pentru conștiința contemporană istorică a românilor, pe parcursul căruia „zeii” de până atunci, convinși până la capăt de meritele lor pentru țară, devin prizonieri și în cele din urmă mor. Pe scenă vor fi prezentate și destinele persoanelor care au însoțit cuplul în ultimele lui ore.

Astra Film Festival (20-27.10.2024)

Festivalul de la Sibiu este cel mai vechi festival internațional de film din România, dedicat cinematografiei documentare europene. În cadrul ediției din acest an (20-27 octombrie 2024) vor fi prezentate trei filme poloneze: pe 25 octombrie - „Pădurea” (în regia Lidiei Duda, cu care publicul de la Sibiu va putea sta de vorbă după proiecție) și „Corpus Christi" (regia Jan Komasa), iar pe 26 octombrie - „În numele pământului” (regia Dorota Kobiela Welchman și Hugh Welchman). În plus, pe 25 octombrie va avea loc DocTalk-ul „Secretul avansului Poloniei”, o dezbatere despre dezvoltarea economică a Poloniei postcomuniste. Vor vorbi: Bogumił Luft, fost ambasador al Poloniei în România, Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria și Cornel Ban, profesor la Copenhagen Business School. Discuția va fi moderată de jurnalista TV Cristina Cileacu și va fi transmisă online (https://www.facebook.com/AstraFilmFestival/). De asemenea, pentru concursul internațional DocSchool Competition a fost selectat filmul „Basia: trei povești scurte”, creat de Mateusz Pietrak și Paweł Kozak. Proiecția filmului și întâlnirea cu regizorul vor avea loc pe 24 octombrie.

Sezonul Cultural Polonia-România 2024-2025 

Prima inițiativă de acest gen din istorie, sezonul cultural polono-român a fost inaugurat în iunie 2024 și va continua până în octombrie anul viitor. Se desfășoară sub sloganul „Vorbim aceeași limbă”, care, așa cum explică Olga Wysocka, directoarea Institutului Adam Mickiewicz, „face trimitere la limbajul culturii, ce permite cunoașterea și înțelegerea profundă într-o diversitate de forme, mijloace de expresie și tradiții”. Sezonul este o acțiune comună a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din Polonia și Institutului Adam Mickiewicz, cu sprijinul Institutului Polonez din București, Ministerului Culturii din România și Institutului Cultural Român din Varșovia.

*** 

Institutul Adam Mickiewicz (IAM) este o punte de legătură între cultura poloneză și oameni din întreaga lume. Ca instituție de stat, IAM  construiește un interes de durată pentru cultura și arta poloneze, consolidând prezența artiștilor polonezi pe scena globală. Inițiază proiecte inovative, sprijină colaborarea internațională și schimburile culturale. Promovează atât creația autorilor consacrați, cât și a celor aflați la început, evidențiind diversitatea și bogăția culturii poloneze. IAM este autorul portalului Culture.pl, care reprezintă o sursă vastă de informații despre cultura poloneză.