The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Expresii artistice în mediul textil

Articol / 14 Mai 2021 / Luiza Popescu
  • Expresii artistice în mediul textilPhoto by Iorga
1/1
„Expresii artistice în mediu textil”, expoziție a Departamentului Arte textile - Design textil, organizată la UNAgaleria (Str. Băiculești, nr. 29), a fost inaugurată pe 8 mai 2021 și se va închide pe 19 mai 2021.

Proiectul este coordonat de conferențiar univ. dr. Dorina Horătău și de lector univ. dr. Otilia Boeru.

De la compozițiile anului I, realizate din semne grafice simple și cu atenție la calitatea suprafețelor, urmărind mai apoi procesul de transpunere și creare direct în material textil al anului II, chiar înainte de concluzia finală a celor trei ani de studiu, suita de schițe, desene, căutări ale expresiei personale pe o temă universală și inepuizabilă, cea a corpului uman, desfășoară în fața privitorului un adevărat laborator de idei și forme, de intenții și regăsiri, formulate eclectic, dar hotărât în a arăta potențialul expresiv al materialului textil.

În expoziție sunt prezentate câteva teme din programul de studiu al Departamentului Arte Textile - Design Textil, care se adresează exersării și dezvoltării cunoștințelor și aptitudinilor artistice în relație cu materialul textil și cu tehnicile textile:

1. „Punct – Linie – Suprafață”, anul I, temă exemplificată prin lucrări realizate în tehnica colajului și a tapiseriei haute-lisse;

Coordonatori: Lector univ. dr. Claudia Mușat și Lector (asoc.) univ. dr. Iulia Toma

2. Temele „Screen-painting” și „Țesătură-obiect”, pentru disciplina „Tehnici de reprezentare bi- și tridimensională” din anul II, prin care se explorează posibilitățile plastice de exprimare în mediu textil și care accentuează asupra procesului de creație specific prin folosirea tehnicilor de imprimare serigrafică și țesăturii în gherghef vertical;

Coordonator: Lector univ. dr. Otilia Boeru

3. „Corpul uman – formă, expresie și interpretare artistică” este o temă de studiu asupra naturii umane, care aduce în prim-plan diferite modalități de decantare a unor viziuni artistice. Pentru studenți, este un exercițiu provocator, în care căutarea de elemente plastice devine un mijloc de autoreflexie ce poate să descrie o experiență personală directă, complex. Fiecare schiță sau lucrare descrie un traseu de la sursa de inspirație la finalitatea practică a obiectului artistic.

Coordonator: Conferențiar univ. dr. Dorina Horătău

În cadrul workshopului „Atelier de lucru în expoziție”, parte din conceptul evenimentului, se întâlnesc studenții Departamentului Arte Textile cu elevii de la Liceul “Dimitrie Paciurea” pentru a lucra crochiuri / studii libere după model viu feminin.

Este un proiect provocator care încearcă să explice importanța acestui tip de studiu, precum și a modului în care acest subiect este asimilat și reprezentat în forme cât mai expresive, pentru a obține, în final, diverse reprezentări artistice în mediu textil.

Workshopul „Atelier de lucru în expoziție” este susținut de „PictorShop – magazine de materiale pentru arta".

Parteneri media : Modernism.ro, The Institute, UAPR