The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

GRÂU - Expoziție personală a sculptorului Virgil Scripcariu la Spațiul The Institute

Articol / 01 Noi 2022 / Andra Mihai
  • GRÂU - Expoziție personală a sculptorului Virgil Scripcariu la Spațiul The Institute
1/1
În perioada 1-30 noiembrie 2022, în spațiul The Institute, va avea loc GRÂU, expoziție personală a sculptorului Virgil Scripcariu. Vernisajul va avea loc marți 1.11, ora 18, cu participarea Cristianei Ursache/Galeria Artep, mediator cultural. 

Artistul propune o explorare vizual semantică a grâului, ca simbol al hranei și, totodată, tensiunea care se naște când această resursă este pusă în pericol. Expunerea cuprinde câteva instalații de mari dimensiuni, create din ready-made-uri, artefacte venite dintr-o lume în care grâul avea un înțeles sacru. Artistul expune propriile trăiri, ivite în contextul războiului și a dezechilibrelor de tot felul pe care acesta le generează. ”Grâu” este o metaforă a războiului dintotdeauna și totodată o chestionare a stării umanității – colectivitate versus individ.

Virgil Scripcariu este licențiat în arte plastice la clasa maestrului Vasile Gorduz, în anul 2003. Continuă cu studii post-universitare, aprofundând tema portretului în sculptură. Din 2004 participă la expoziții de grup în țară și în străinătate, realizează expoziții personale și aplasează lucrări în spațiul public în câteva orașe din țară. În anul 2006 se stabilește cu familia, la Piscu, fost sat de olari în apropierea Bucureștiului. Împreună cu soția lui, Adriana, istoric de artă, pornește un proiect de cercetare și punere în valoare a patrimoniului cultural de la Piscu; au loc numeroase acțiuni culturale, educaționale și artistice, local și în deplasare. În anul 2021 se inaugurează Muzeu-Atelier Școala de la Piscu, un spațiu cultural dedicat patrimoniului local dar și ceramicii țărănești din spațiul românesc în general și altor tehnici tradiționale de prelucrare a argilei. Inițiativa, coordonarea șantierului și conceptul expunerii îi aparțin lui Virgil Scripcariu (muzeu.piscu.ro).  Inițiativa este recunoscută la nivel european, primind Premiul Europa Nostra 2022, la secțiunea Educație, Formare, Meșteșug.


PROGRAM DE VIZITARE
Marți - Sâmbătă / 15:00 - 20:00
***

Parteneri: combinat.ro, The Institute, Galeria Artep
Mediator cultural: Cristiana Ursache/Galeria Artep


***

Virgil Scripcariu este face parte din comunitatea România Tradițiilor Creative, un grup de actori culturali care se preocupă de recuperarea și valorificarea elementelor de patrimoniu național, material și imaterial, pentru a le reconverti creativ în resurse pentru educație și dezvoltare culturală. www.traditiicreative.ro