The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Instalația Share, Tag or Dye mai poate fi vizitată până pe 2 octombrie

Articol / 27 Sep 2022 / Andra Mihai
  • Instalația Share, Tag or Dye mai poate fi vizitată până pe 2 octombrie
1/1
Instalația Share, Tag or Dye, parte a proiectului omonim derulat de Asociația Fotografică Allkimik, va mai putea fi vizitată până pe 2 octombrie, la VAGon - spațiu in(ter)disciplinat, din cadrul Atelierelor Malmaison (Calea Plevnei nr. 137C, etaj 2, aripa stângă, București), în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, cu un program special vineri, sâmbătă și duminică, între orele 19:00 și 24:00.

Share, Tag or Dye a provocat printr-un apel deschis peste 200 de artiști din toată lumea, din Chile și până în Suedia, India sau Noua Zeelandă, care au contribuit cu link-uri din feed-urile lor de social media pentru materializarea instalației colective. Proiectul și-a propus atât să pună în discuție social media ca mediu de consum pentru obiectele artistice - în ce măsură poate micul ecran contemporan, pe care îl deținem cu toții, să redea complexitatea unei lucrări de artă?, dar și să sondeze cât timp petrec artiștii promovându-și lucrările în aceste medii vs. timpul petrecut pentru creație.

„Share, Tag or Dye este un început foarte curajos pentru Asociația Allkimik, care abordează cu umor și o profundă ironie teme curente legate de artă, (auto)promovare și social media. Indiferent de domeniul de activitate, succesul profesional este puternic legat de măsura în care ceilalți află despre ceea ce facem, iar principalul instrument în acest sens au devenit rețelele de socializare. Dar care e momentul în care autopromovarea devine prea multă? Când devine munca noastră secundară timpului pe care îl petrecem vorbind despre ea? Acestea sunt principalele întrebări pe care le punem în Share, Tag or Dye și la care răspundem cu ajutorul artiștilor din întreaga lume, în instalația imersivă de la VAGon - Spațiu In(ter)disciplinat.” - Andrei Tudose, inițiatorul și coordonatorul proiectului.

Instalația înrădăcinată în mediul online a fost adusă în plan material, prin intermediul unei tehnici fotografice cu aproape 200 de ani de istorie (cianotipia este una dintre primele tehnici stabile ale fotografiei, bazată de săruri feroase și expunere la soare), astfel încât vizitatorii să poată avea experiența unei rețele sociale transpuse în spațiul fizic.

„Cred că orice formă de artă care nu a fost gândită ab initio pentru a fi consumată în mediul digital, fiind o reproducere așadar o simplificare, nu poate reda senzația experienței nemijlocite cu obiectul de artă. Aici putem vorbi inclusiv de aura lucrării artistice, fie că ne referim la un tablou, o sculptură sau chiar un print fotografic.” - Ștefan Dinu, co-fondator Allkimik și director tehnic al Share, Tag or Dye.

Share, Tag or Dye este un proiect cultural de promovare a artiștilor români, alături de artiști internaționali, prin intermediul unui dialog transparent, extins și colaborativ. Mai multe informații despre evenimentele din cadrul proiectului Share, Tag or Dye sunt disponibile pe pagina de Facebook Allkimik.

***

Share, Tag or Dye este un proiect finanțat de Ministerul Culturii prin programul Acces 2022.
Parteneri culturali: VAGon - spatiu in(ter)disciplinat, Atelierele Malmaison, Alternative Photography, Tied to Light, Alternative Processes.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Internațional, București FM, Zile și Nopți, Curatorial, Igloo, The Institute, Zeppelin, Cărturești, IQads, LIFE.ro, Spotmedia, Observator Cultural, Propagarta, Modernism, Revista Atelierul, PRwave, Munteanu, SMARK.

***

Pornit inițial ca proiect antreprenorial de nișă, co-fondat de Ștefan Dinu și Alex Spineanu (fotografi și antreprenori), Allkimik și-a propus încă de la începuturi, în urmă cu peste 10 ani, să susțină comunitatea pasionaților și practicienilor (atât amatori, cât și profesioniști) de fotografie analog, alternativă și experimentală, prin cursuri și workshopuri, developare și print analog & alternativ, studio de ambrotipie și, mai ales, prin deschiderea unui spațiu creativ accesibil oricărei persoane interesate de acest domeniu tehnico-artistic – FotoHub (2009-2017). Începând cu 2020, echipei i s-a alăturat Sabina Suru (artist vizual și manager cultural), iar organizația s-a restructurat în Asociația Fotografică Allkimik, pornind împreună o suită de proiecte care își propun implicarea comunității artistice și a celei tehnico-fotografice, într-o rețea colaborativă, sustenabilă și transparentă.