The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

La un click de istorie. ”Aperitive” digitale crossover

Articol / 08 Iul 2024 / Andra Mihai
  • La un click de istorie. ”Aperitive” digitale crossover
1/1
Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin anunță implementarea unui nou proiect cultural cu titlul La un click de istorie. ”Aperitive” digitale crossover, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect ce se va desfășura la Castelul de Apă din Drobeta Turnu Severin, în perioada iunie – noiembrie 2024.

Proiectul este o intervenție în fostul Castel de Apă, monument emblematic al orașului Drobeta Turnu Severin. După ce mai întâi am dezvoltat conținut expozițional și artistic transformând complet monumentul, căruia i-am reactivat memoria sa istorică legată de apă, venim acum cu un nou strat de conținut, unul digital și video, care să completeze, imersiv/tehnologic, partea semnificativă de patrimoniu fizic dispărut și să ofere vizitatorilor experiențe senzoriale și de învățare complete. Prin cele două aplicații ce vor fi produse – o experiență VR care reconstituite un fragment din viața insulei Ada Kaleh (din cărți poștale) și un video-ghid care completează conținutul expozițiilor Castelului de Apă cu mici fragmente de producții video explicative și povești oferite de naratorii, curatorii și artiștii castelului - activăm procesele de experimentare în valorificarea patrimoniului cultural. Astfel, apelăm la arta digitală și video pentru a crește gradul de vizitare și pentru a recupera virtual ceea ce nu mai există, dar știm cum arăta.
 
Produsele proiectului cultural sunt: un video-ghid bilingv, compus dintr-un un material de informare, cu repertoriu narativ și imagistic; un conținut video, cu scenarii de interviu înregistrat, sub forma de povești și experiențe artistice și un film documentar de scurt metraj despre istoria turnului, cu o opțiune de actualizare conținut și interactivitate – publicul poate face selfie-uri sau își pot înregistra impresiile. Acest video-ghid este accesibil prin cod QR plasat la fiecare etaj al Castelului, prin descărcare de pe website-urile oficiale https://palatulculturiiseverin.ro și https://casteluldeapa.com, pe baza unui link generat și compatibil cu smartphone-uri.
 
Al doilea produs este povestea VR, introdusă ca serviciu în cadrul expoziției despre insula Ada-Kaleh, cu o scenografie ce reconstituie în virtual un cadru relevant din centrul de maximă vitalitate a insulei dispărute, zona fostului bazar, accesibil publicului prin căști VR.
 
Prin acest proiect urmărim activarea culturală și comunitară în spații alternative. Activăm o experiență digitală completă și multiplă, de animare a unui monument istoric, transformat într-un spațiu cultural alternativ, acum prin utilizarea producțiilor video și a artei digitale de maximă interactivitate. Realitatea virtuală și aplicațiile multimedia introduse în spațiile culturale au demonstrat o creștere spectaculoasă a interesului tinerilor față de patrimoniu și istorie. În cazul exponatelor istorice, VR poate comunica realitățile trecutului și le umanizează atrăgând o conexiune mai profundă. Poate contribui la conectarea publicului adolescent la un monument istoric, ajutându-l să absoarbă informațiile și să digere mai clar semnificația acestora. Introducem astfel un mod activ de explorare a patrimoniului ca resursă pedagogică și de animare a experienței de vizitare a unui monument istoric.