The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Lucrări de la opt artiști români și internaționali, în expoziția AfterLand

Articol / 29 Mai 2024 / Andra Mihai
  • Lucrări de la opt artiști români și internaționali, în expoziția AfterLand
1/1
Asociația Qolony - Colonia pentru artă și știință propune publicului din București AfterLand, o expoziție cu vernisajul pe data de 4 iunie, începând cu ora 19:00, găzduită de Rezidența9, în cadrul căreia sunt reunite lucrări ale unui grup internațional de artiști preocupați de intersecțiile dintre artă, știință și natură. Fiecare dintre cei opt artiști au o afinitate deosebită față de apă, privind-o dintr-o multitudine de unghiuri de abordare, la fel de variate ca valențele simbolice ale elementului însuși. De la înțelegerea primordială a apei ca sursă fizică și spirituală a vieții, înspre ecosisteme și biodiversitate, prin perspectiva socio-politică în care apa este un teren de luptă pentru puteri militare și economice, până la conexiunile aproape „imposibil de deosebit de magie” între cibernetică și fluide, expoziția AfterLand este un efort unic de revelare și de creare de context, la confluența dintre felurite discipline și mentalități. Expoziția va putea fi vizitată până pe 26 iunie. 

Clara Boj și Diego Diaz (Spania) construiesc pornind de la experiența lor ca participanți în Mar Menor, o cercetare interdisciplinară aplecată asupra lagunei spaniole, un spațiu cu o biodiversitate unică, aflat într-o stare de deteriorare semnificativă. Mark IJzerman este un artist olandez, câștigător al bursei Starts4water în anul 2022, a cărui practică se apleacă asupra conceptului de „antropocen”, era geologică a impactului uman asupra ecologiei. Sébastien Robert (Franța/Olanda) călătorește în jurul lumii înregistrând sunete amenințate cu dispariția, fie din pricina globalizării, a schimbărilor climatice, sau a oricărui alt impact uman. Floriama Cândea (România) explorează în lucrările sale posibilitățile unui viitor sustenabil, meditând asupra relațiilor dintre specii, dintre natural și artificial, dintre uman și tehnologic. Robertina Sebjanic (Slovenia) este unul dintre cei mai importanți actori europeni în proiecte culturale de ecologie a apei. Nu în ultimul rând, Ioana Vreme Moser (România/Germania) lucrează la confluența dintre comentariul socio-economic, electronică și știință, incluzând cercetări asupra unor computere fluidice.

Pe lângă expoziția colectivă în cadrul căreia lucrările unora dintre acești artiști vor fi accesibile pentru prima oară publicului din România, proiectul AfterLand presupune și o mică excursie de cercetare și documentare în diferite localități din Delta Dunării, între 5 și 8 iunie, când echipa va vizita laboratoarele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare din Delta Dunării. Pe data de 9 iunie, artiștii vor participa la un eveniment deschis publicului, găzduit tot la Rezidența9, în parteneriat cu Quo Artis, o organizație internațională cu sediul în Spania, dedicată promovării legăturilor dintre artă, științe, tehnologie și ecologie, Artshare - o organizație din Portugalia dedicată dezvoltării de procese, produse și servicii care îmbină practicile artistice și tehnologia și Obsolete Studio, o organizație din Franța dedicată transdisciplinarității, prin inițiative educaționale și proiecte de cercetare.

AfterLand se înscrie într-un val foarte interesant de proiecte culturale din România care se poziționează la confluența dintre discursuri și mentalități considerate până nu demult în opoziție categorică. Complexitatea simbolică a apei reprezintă în acest context o oportunitate, un cadru în care oameni de știință, artiști și persoane interesate de tehnologie se pot inspira reciproc și pot oferi noi perspective și experiențe publicului din București.

Mai multe detalii despre proiect se găsesc pe site și peFacebook șiInstagram.

***

Afterland este organizat de Asociația Qolony -Colonia pentru artă și știință și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), de Institutul Francez din România și de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

Parteneri: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea, Quo Artis (ES),  Artshare (PT), Obsolete Studio (FR).

Parteneri media:Radio România Cultural,IQads,Zile și Nopți,Scena9,The Institute,Revista Golan,Ziarul Metropolis,Mindcraft Stories,Curatorial,Propagarta,Modernism,Empower Artists,Iscoada,Happ.ro,Savantgarde.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Qolony este o organizație non-profit cu sediul în București, România, dedicată stimulării conexiunilor dintre artă, știință și tehnologie. Făcând aluzie la coloniile bacteriene auto-organizate, Qolony acționează ca metaforă pentru diversitatea vibrantă a gândirii umane și pentru decolonizarea cunoașterii. Își propune să genereze în mod organic o rețea colaborativă, o punte vitală între profesioniștii din aceste domenii. Qolony este ghidată de convingerea că practicile transdisciplinare stau la baza dezvoltării ideilor inovatoare, contribuind la construirea unui viitor mai inclusiv și mai sustenabil. În acest scop, Qolony sprijină activ și facilitează diverse evenimente, precum expoziții, conferințe, discuții artist - cercetător și rezidențe artistice, toate concentrate în jurul intersectării cercetării științifice și creației artistice.