The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Maratonul Art Encounters: Conferință de presă, invitații, Bienala Art Encounters 2023

Articol / 24 Oct 2022 / Andra Mihai
  • Maratonul Art Encounters: Conferință de presă, invitații, Bienala Art Encounters 2023
1/1
Fundația Art Encounters vă invită în perioada 24–27 octombrie la un maraton de evenimente dedicate pregătirilor pentru cea de-a V-a ediție a Bienalei de artă contemporană. 

Programul debutează luni, 24 octombrie, de la ora 18:00, la sediul fundației, cu o sesiune de lucru dedicată spațiilor artist-run din Timișoara, urmată, de la ora 19:10, de un artist talk cu una din artistele prezente în Bienala de anul viitor. Marți și miercuri, maratonul va continua după același tipar al sesiunilor artist run spaces (18:00) & artist talk (19:00), la care se adaugă și o discuție cu board-ul curatorial al Bienalei, miercuri, între orele 17:00–17:50.

Board-ul curatorial al Bienalei AE 2023 a debutat ca o colaborare între principalul curator, Adrian Notz, și șase tineri curatori, scriitori și critici de artă din România și Elveția, foști participanți ai Școlii Curatoriale de Toamnă (“New Now”) din 2020. Programată miercuri după-amiază, această sesiune are rolul de a prezenta publicului evoluția conceptuală a Bienalei AE 2023, precum și ideile specifice și obiectivele pe care și le propune un eveniment de o asemenea amploare.

Bienala Art Encounters 2023 își dorește să pună un accent deosebit pe contribuția spațiilor artist run la ecosistemul artistic local. Ca atare, evenimentul de anul viitor își propune să creeze și gestioneze o platformă complementară dedicată acestor spații—o formă de celebrare a artiștilor locali care au inițiative și aleg să se organizeze singuri.

Moderate de Adrian Notz, discuțiile cu artiștii scenei actuale de artă vor beneficia și de expunerea rezultatelor preliminare desprinse din cercetarea curatorială desfășurată în vara acestui an și vor prezenta lucrări nou-comisionate pentru Bienala AE 2023. Publicul larg va avea posibilitatea de a intra în contact cu cercetarea și practicile artistice legate de principala temă a evenimentului: artă și știință.

Joi, 27 octombrie, de la ora 10:00, maratonul Art Encounters se va încheia printr-o conferință de presă la care președintele Art Encounters, Ovidiu Șandor, directoarea artistică, Diana Marincu, și curatorul desemnat al Bienalei AE 2023, Adrian Notz, vor trage primele concluzii și vor vorbi despre unul dintre cele mai relevante proiecte de artă contemporană din România și contribuția fundației la un an cultural de excepție.

Puteți consulta mai jos programul detaliat al „Maratonului Art Encounters”:         

Luni, 24 octombrie:

18:00 – 18:50 | Artist run spaces: reprezentanți ai Festivalului Simultan și ai proiectului independent Lapsus (discuție moderată de Georgia Țidorescu)
18:50 – 19:10 | Pauză de cafea  
19:10 – 20:00 | Artist talk cu Kata Geibl (Ungaria), moderator Adrian Notz

Marți, 25 octombrie:

18:00 – 18:50 | Artist run spaces: reprezentanți ai Nava C2 și Baraka (discuție moderată de Georgia Țidorescu)
18:50 – 19:10 | Pauză de cafea
19:10 – 20:00 | Artist talk cu Katarina Petrović (Serbia), moderator Adrian Notz

Miercuri, 26 octombrie:

17:00 – 17:50 | Board curatorial (sesiune de feedback moderată de Adrian Notz și introdusă de Diana Marincu)
18:00 – 18:50 | Artist run spaces: reprezentanți ai Balamuc și Avanpost (discuție moderată de Diana Marincu și Georgia Țidorescu)
18:50 – 19:10 | Pauză de cafea
19:10 – 20:00 | Artist talk cu Dimitar Solakov (Bulgaria), moderator Adrian Notz

Joi, 27 octombrie:

10:00 – 11:00 | Conferință de presă (transmisă live Facebook)

Așadar, în ultima săptămână din octombrie, la sediul Fundației Art Encounters, îi puteți vedea la lucru pe câțiva dintre participanții Bienalei Art Encounters 2023, aflând în același timp din tainele complexului proces de „facere” a unei bienale de artă contemporană. Spre deosebire de edițiile anterioare, Bienala de anul viitor va fi o ediție specială de vară derulată pe parcursul a 8 săptămâni (19 mai–16 iulie 2023). 

*** 

*Evenimentele artist run spaces fac parte din proiectul Bienala Art Encounters. Cercetare, context, comunitate. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023–Capitala Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

**Evenimentele board curatorial și artist talks fac parte din proiectul Art Encounters 2023–FORmART, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.