The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

MARe/Muzeul de Artă Recentă București prezintă Martha Rosler. Ochiul vorbitor.

Articol / 07 Dec 2022 / Andra Mihai
  • MARe/Muzeul de Artă Recentă București prezintă Martha Rosler. Ochiul vorbitor.
1/1
MARTHA ROSLER face parte din generația de artiști radicali americani care au extins spectrul de cuprindere al artei critice de la un interes punctual (precum feminismul, reprezentat în expoziția de la MARe cu cea mai faimoasă serie a sa de fotomontaje, Body Beautiful, c. 1966-1972) spre cele mai diverse tensiuni, racile și nevralgii ale societății.

Martha Rosler a fost o ferventă activistă împotriva războiului din Vietnam (House Beautiful : Bringing the War Home, c. 1967-1972).

Dar ea a abordat sarcastic și setul de precepte comportamentale și norme vestimentare impus chelnerițelor americane în anii 70 - reprezentat în expoziția de la MARe prin North American Waitress, Coffee-Shop Variety (Know Your Servant Series, No. 1, 1976).

Preocuparea sa pentru criza de locuințe, lipsa de adăpost și distrugerea mediului urban prin demolări și investiții în ansambluri dedicate doar celor super-favorizați este reprezentată în expoziție de fotomontajul Brunch a la Loft from : The Rewards of Money, 1987.

Latura alienantă a transportului, închisă în sine, universul aproape fictiv al aeroporturilor, cu paralelismul lor distopic față de lumea de afară, la fel ca și lumea forfotitoare a metrourilor se regăsesc ilustrate în expoziția de la MARe prin fotografiile din seria In the Place of the Public, demarată în 1983, și care continuă și la ora actuală.

Vernisajul expoziției Martha Rosler. Ochiul vorbitor/The Talking Eye va fi însoțit de conferința Corp și Istorie / Body&History susținută de Saskia Draxler și moderată de Erwin Kessler, curatorul expoziției.

După conferință și sesiunea Q&A va urma un tur ghidat al expoziției, împreună cu Erwin Kessler și Saskia Draxler.  

”Spectacolul acesta ne este adresat nouă. Este despre clișee, veselia filistină și supunerea placidă. Ochiul tăios al Marthei Rosler rupe în numele celorlalți revistele lucioase și reclamele TV. Apar astfel fotomontaje, fotografii și video-uri care dezgolesc eroarea din bunăstare, agonia din frumusețe, războiul din confort. Pionieră a agitprop-ului American, Martha Rosler întruchipa arta activistă radicală deja din anii 70, cînd aceasta nu era nici modă, nici profesie, ci doar idealism. Iar ochii ei continuă să taie, continuă să vorbească, păstrează viu idealul artei angajate.” ERWIN KESSLER

Expoziția ”Martha Rosler. Ochiul vorbitor.” face parte din proiectul „Curator-Antreprenor. Dezvoltarea abilităților teoretice, tehnice și practice ale curatoriatului în contextul muzeelor de artă contemporană” și este finanțat prin Granturile SEE  2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de  980.958,27 lei (199,446.62 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 18 luni.

***
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 - 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Expoziția Martha Rosler. Ochiul vorbitor/The Talking Eye a fost făcută posibilă de colaborarea cu Terra Foundation for American Art.  
Parteneri: VISP, UniCredit Bank.