The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Măsura flexibilă a tuturor posibilităților

Articol / 06 Mai 2025 / Andra Mihai
  • Măsura flexibilă a tuturor posibilităților
1/1
2/3 galeria are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției personale Măsura flexibilă a tuturor posibilităților, semnată de Cristina Garabețanu și curatoriată de Călina Coman. Evenimentul va avea loc joi, 8 mai 2025, începând cu ora 18:00, în prezența artistei și a curatoarei. Expoziția investighează teme precum transformarea și identitatea, pornind de la o cercetare multidisciplinară a artistei asupra propriei genealogii. Din acest punct de plecare intim, Garabețanu extinde discursul către întrebări mai ample despre apartenență, drepturi, libertate și identitate culturală. Bazându-se pe moștenirea sa multiculturală — română, armeană, greacă, posibil rromă — artista dezvoltă un limbaj vizual alcătuit din obiecte tridimensionale, mozaic și fotografie, elemente ce unifică o istorie familială fragmentată și un parcurs artistic individual. 

La intersecția dintre personal și politic, expoziția propune un spațiu dialogic, deschis unor interpretări diverse, reflectând asupra istoriilor unor teritorii atât geografice, cât și emoționale. Titlul sugerează un cadru dinamic — o „măsură flexibilă” aflată în continuă transformare — care reflectă evoluția înțelegerii libertății în contexte istorice diferite. Fiecare corp de lucrări are o narațiune proprie, exprimată prin fotografie, sunet, obiect și instalație. Sunt prezentate două serii recente: Linie de gândire (2025) – o colecție cu caracter documentar care analizează relația dintre om și mediu, și Minciuni pentru mincinoși, claritate pentru căutători (2025) – o explorare poetică a memoriei ca spațiu fluid, intersectat de elemente culturale, sociale și politice.

Ansamblul de lucrări coexistă într-o suspensie ambiguă a unor segmente narative distincte și o ordine implicită caracteristică unui tip de estetică a sugestiei. În relație cu spațiul, elementele pot fi înțelese deopotrivă drept sisteme autonome ale privirii și secvențe care reclamă discontinuitatea ca formă de expresie. Lucrările Cristinei Garabețanu propun vizitarea acelui câmp atins de multiple realități ce constituie o infrastructură afectivă pentru procese de reflecție asupra devenirii, tranziției și apartenenței.

Cristina Garabețanu este o artistă vizuală multidisciplinară care trăiește și lucrează în București. Practica sa cuprinde pictură, sculptură, instalație și fotografie, fiind susținută de o abordare introspectivă și poetică. Absolventă a Universității Naționale de Arte din București, cu un master în pictură, Cristina explorează în lucrările sale teme legate de identitate, conștientizare, relația cu natura și amprentele contextului cultural care ne modelează ca ființe umane. Cristina a expus în galerii din România și din străinătate, printre care: Galeria LABORNA, București; Galeria 2/3, București; Muzeul de Artă din Constanța; Palatul Mogoșoaia, București; Galeria Calina, Timișoara; Kunstbarkeiten, Graz, Austria; Contemporary Art Ruhr (C.A.R.), Essen, Germania; Ozyegin University, Istanbul, Turcia; SAEE (Service d'Action Extérieure européen), Bruxelles, Belgia; Muzeul Kasbah, Sfax, Tunisia; 32bis, Tunis, Tunisia. Lucrările sale creează o atmosferă magnetică și evocatoare, vorbind despre fragilitatea umană, dar și despre puterea de transformare în urma haosului, despre anduranță și capacitatea continuă de reinventare.

Călina Coman (n. 1998) este curatoare independentă și autoare stabilită în București. Activitatea sa curatorială este ancorată în ideea de comunitate și se desfășoară în proximitatea artiștilor emergenți sau la mijloc de carieră, cu un interes susținut pentru practicile artistelor și pentru discursul curatorial autohton. A absolvit studiile de licență în Istoria și Teoria Artei și un masterat în Studii Vizuale și Curatoriale, ambele la Universitatea Națională de Arte din București, completate cu stagii de formare la Université Bordeaux Montaigne (Franța) și Facultatea de Arte Frumoase din Lisabona (FBAUL). A curatoriat expoziții și proiecte în spații independente și instituționale, în inițiative publice și private, printre care: Art Safari București, Institutul Cultural Român din Stockholm, Ambasada Sloveniei la București, precum și în cadrul unor târguri internaționale de artă din Milano, Mexic și Los Angeles. Scrierile sale despre artă (cronici, recenzii, profiluri de artist) sunt publicate frecvent în Revista ARTA și alte platforme de specialitate.

***

Mulțumiri speciale către Crama Cotnari pentru sprijinul acordat și pentru furnizarea vinului NAIV din cadrul evenimentului de deschidere. Măsura flexibilă a tuturor posibilităților face parte din programul anual „Fotografia după fotografie”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și este prezentată în parteneriat cu Borderline Art Space. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea revin în întregime responsabilității beneficiarului finanțării.