The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Memorialul Ivan Patzaichin va fi gata în acest an

Articol / 08 Feb 2023 / Andra Mihai
  • Memorialul Ivan Patzaichin va fi gata în acest an
1/1
În data de 6 februarie 2023, în ședința Consiliului Local Tulcea, s-a aprobat parteneriatul între Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 pentru construirea ansamblului memorial pentru Ivan Patzaichin, pe faleza ce îi poartă numele. Bazat pe proiectul Asociației, Memorialul va fi finalizat în cursul acestui an, urmând a fi inaugurat la Festivalul Ivan Patzaichin de la începutul lunii septembrie.Amplasat la capătul Falezei către Sulina, Memorialul va deveni un obiectiv turistic și cultural al orașului, beneficiind de cinci lucrări de artă ale unor artiști de excepție, care l-au cunoscut îndeaproape pe Ivan; Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan și Gyárfás Oláh.

De mai bine de zece ani ne bucurăm de implicarea directă a lui Ivan în promovarea județului nostru și suntem încântați că fiica sa și echipa cu care lucrează continuă această preocupare. Faptul că memorialul face parte dintr-o abordare mai amplă, care include un întreg traseu, între Tulcea și Mila 23, va încuraja vizitarea Deltei cu o atitudine de responsabilitate și respect pentru valorile acesteia. Deseori l-am auzit pe Ivan spunând că „doar într-o barcă cu vâsle, încet, în ritm de pagaie, poți descoperi adevărata frumusețe a Deltei”, a spus Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea.

„În această toamnă Tulcea se va îmbogăți cu un nou reper urbanistic, un loc în care ne vom putea întâlni pentru a ne aminti de marele nostru Ivan, cel care și-a pus, cu generozitate, la dispoziția tulcenilor reputația, timpul, energia și talentul de a face lucrurile să se miște. Faleza ne va oferi un spațiu unic, aproape de apă și de inimile noastre, în care să ținem vie povestea vieții lui, dar și să contemplăm frumusețea orașului și să ne mândrim cu lucrări de artă ale unor artiști români de mare valoare” a completat Ștefan Ilie, primarul Municipiului Tulcea.

„Le mulțumesc prietenilor tatălui meu, artiștii și reprezentanții autorităților, care și-au dat mâna fără să ezite în realizarea Memorialului și colaborează cu entuziasm și multă rigoare. Dragostea tatălui meu pentru Tulcea, pentru Deltă și pentru natură este aproape palpabilă în proiectul conceput de cei cinci artiști și curatoriat de Teodor Frolu. La toamnă sper să ne revedem pe faleză și tulcenii să aprecieze lucrarea, care este mai mult decât un spațiu de reculegere – este un detaliu al viitorului acestui oraș”, a completat Ivona Patzaichin-Rusu.

Piesa centrală a Memorialului va fi „Columna” (operă a lui Virgil Scripcariu), care, cu cele 54 de pagăi ale sale, va reprezenta cursele istorice ale lui Ivan, dar va aminti și toți campionii Deltei ce s-au inspirat și sprijinit unii pe alții. Columna va fi completată cu „Metopa” (operă a lui Mircea Cantor ce va ilustra scene-cheie din viața lui Ivan Patzaichin), „Inima așezată” și „Val oprit” (două lucrări ale lui Teodor Graur ce exprimă dragostea și dorul față de marele dispărut), „Fântâna” (lucrare a lui Dan Vezentan ce surprinde relația organică a lui Ivan cu apa) și „Grădina” (compoziție a lui Gyárfás Oláh care prezintă relația lui Ivan cu natura, în general, și cu Delta, în special). Proiectul de ansamblu al Memorialului a fost realizat de arhitectul Teodor Frolu, care i-a fost prieten apropiat și partener în ultimii ani ai lui Ivan.

Detalii privind proiectul Memorialului aici.