The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

MENTORING UND AKTION: Un proiect de educație și creație inspirat de Joseph Beuys

/ 01 Noi 2021 / Andra Mihai
  • MENTORING UND AKTION: Un proiect de educație și creație inspirat de Joseph Beuys
1/1
La 100 de ani de la nașterea lui Joseph Beuys, Centrul Cultural German din Brașov propune comunității locale și nu numai, un proiect de educație, creație și expunere artistică în spiritul artistului german. Joseph Beuys, artist multidisciplinar și prolific, a creat o operă vastă, complexă și greu de definit la intersecția dintre sculptură, performance art, artă conceptuală, instalație, practică ecologistă, activism politic și social, fiind interesat de tematici precum memoria, trauma, transformarea, arhivarea, democrația și democratizarea artei, educația etc.

Programul Mentoring und Aktion constă într-o serie de întâlniri online și o oportunitate de expunere, menite să aducă în atenția artiștilor/artistelor locali/locale opera și viziunea lui Joseph Beuys despre artă, viață și natură și să încurajeze producerea de lucrări noi din sferele artei conceptuale, sculpturii, instalației, performance-ului, desenului, colajului, asamblajului și artei video, fără a se limita însă la acestea. În spiritul abordărilor artistului german, este de așteptat că operele vor avea fie un caracter interdisciplinar, ecologist ori comunitar, fie că vor face apel la estetica specifică operei și practicii artistului german.  

Programul Mentoring und Aktion, își ia numele de la cele 2 componente ale sale:

A. MENTORING:

 Prima parte, numită Mentoring, va avea la rândul său 2 componente:

1. Gruppen-Mentoring

Prima parte va consta într-o serie de întâlniri online de grup de tipul conferință/lectură/curs/workshop pe care un număr patru mentori le vor susține pentru participanții aleși prin prezentul open call. Întâlnirile cu îndumătorii/îndrumătoarele se vor desfășura online, timp de 4 weekend-uri din intervalul 11.11.2021 – 18.12.2021 (cele 4 weekenduri vor fi anunțate ulterior iar zilele de desfășurare ale întâlnirilor vor fi vineri seara, sâmbătă și duminică dimineața). Fiecare dintre aceștia/acestea va avea la dispoziție unul dintre weekend-uri pentru a intra în relație cu participanții/participantele. În interiorul acestor întâlniri vor avea loc nu doar discuții teoretice despre opera lui Beuys, punctele de intersecție dintre aceasta și practica artistică a titularului/titularei ci și discuții și propuneri practice de creație, exerciții și metode de dezvoltare a acesteia.

Mentori:

- Irina Botea Bucan
- Teodor Graur
- Dan Perjovschi
- Lia Perjovschi


2. Individuelles Mentoring

Cea de-a doua parte a Mentoring-ului dorește să încurajeze producerea de lucrări noi pornind de la informațiile obținute anterior și sub îndrumarea unuia dintre mentori. Pentru încurajarea acestei producții se va pune la dispoziția participanților un buget individual de producție cumulat cu un mic artist fee, în valoare totală de 200 de euro/participant. Programul de întâlniri cu îndrumătoarele/îndrumătorii și discuții pe baza operei in progress vor fi decise de către acestea/aceștia și participante/participanți, în funcție de propria disponibilitate, și se vor desfășura online.

Fiecare dintre participanții la proiect își va alege o călăuzitoare/un călăuzitor sub îndrumarea căreia/căruia va crea una sau mai multe opere pornind de la conceptele discutate și experimentate în cadrul sesiunilor de Gruppen-Mentoring. Distribuirea participanților se va face în mod egal între îndrumători/îndrumătoare, prin consens sau prin tragere la sorți – Să dăm șansei o șansă și coiotului ce e al coiotului!

O serie de materiale informative și documentare despre opera lui Joseph Beuys și despre aceea a mentorilor vor fi puse la dispoziția participanților pentru consultare la Biblioteca Centrului Cultural German Brașov și la Biblioteca Centrului Multicultural al Universității Transilvania.

B.  AKTION:

Operele realizate în cadrul programului vor fi expuse în cadrul expoziției Mentoring und Aktion organizată la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, la o dată care va fi anunțată ulterior. În funcție de restricțiile și constrângerile cauzate de situația pandemică actuală expoziția va fi deschisă cu un vernisaj sau cu o discuție online accesibilă pentru publicul larg.

Condiții de participare.

Persoanele dornice să participe la program vor trebui să completeze următorul formular: https://forms.gle/qECFWsNPkKjuSEhq6

Pentru înscriere sunt necesare transmiterea unei scrisori de intenție și a unui portofoliu de lucrări conținând un minim de 5 opere/serii. (în limba română, germană sau engleză) atașate în formularul de mai sus.

Scrisoarea de intenție trebuie să conțină informații despre: activitatea artistică anterioară, motivația creației și direcțiile principale de investigație, medii preferate, motivația pentru participarea la proiect (maxim 3 pagini format A4, fișier format .pdf, dimensiune mazimă 10MB).

Portofoliul poate conține lucrări în orice medii, tehnici și de orice dimensiuni. În afara fotografiilor care să ilustreze lucrările respective, însoțite de o scurtă descriere sau un concept al lucrărilor, este binevenită dar nu obligatorie includerea în portofoliu a unor imagini care să arate plasarea operelor într-un context (expozițional, natural, etc.). (fișier format .pdf, dimensiune maximă 100MB)

Număr de participanți care vor fi selectați prin open call: 6-10

Artist fee pentru participarea la expoziție & production support: 200 euro/participant (în total)

Pentru informații suplimentare puteți contacta Departamentul de cultură al Centrului Cultural German din Brașov la adresa de email cultura@kulturzentrum-kronstadt.ro sau la numărul de telefon 0722 117 432.