The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Mud & butterflies, a doua expoziție personală a artistei Chioma Ebinama

Articol / 10 Mar 2021 / The Institute
  • Mud & butterflies, a doua expoziție personală a artistei Chioma EbinamaChioma Ebinama, Working Title reclining feminine figure, 2021, watercolor on paper (detail) - Courtesy of Galeria Catinca Tabacaru
1/1
Galeria Catinca Tabacaru invită publicul să descopere noroi și fluturi (mud & butterflies), a doua expoziție personală a artistei Chioma Ebinama cu Galeria Catinca Tabacaru și prima ei prezență în București, România.

Preaiubită, adun noroiul împrejurul meu.
La început, l-am detestat. Uitasem că sunt o făptură țintuită de pământ. M-am gândit că voi fi veșnic imponderabilă. Am crezut în infinit.
Dar acum, noroiul l-am transformat în pătura protectoare. Da, sunt caldă și calmă în glodul acesta hrănitor. Am fiorul unei amintiri, amintirea unor regate clădite din noroi, beau și mănânc din vase plămădite din noroi, noroi în părul meu. Acum mă reîntorc acasă... înapoi în noroi.
Materia alchimică se adună sub unghiile mele. Degetele mi se destind. Simt cum, tremurători, fluturi mi se așează pe pleoape. Visez cum lotusul sacru răsare din noroi, strălucitor și blând - o renaștere.
Plin de dragoste, copilul apei se contopește cu pământul.

CHIOMA EBINAMA (b. 1988, USA)

Chioma Ebinama este o artistă Nigerian-Americană. Sfera interesului său artistic includeanimismul, mitologia, filozofia precoloniala precum și modul în care acestea oferă un spațiu virtual în interiorul căruia se conturează viziunea unei libertăți detașată de paradigma social-politică a Vestului. Lucrările sale figurative eterice explorează temele identității, feminității, metamorfoza, lumea naturală. Practica sa se concentrează pe acuarelă, experimentând desenul și narațiunea vizuală ca metode de meditație și ca instrumente de eliberare spirituală.

Munca sa își găsește inspirația intr-o miriadă de surse, de la cosmologia Africii de Vest, până la arta populară a Sudul Global, limbajul vizual al religiilor, spiritualitatea și tradițiile Estului Îndepărtat. Aceasta coliziune a esteticilor este definitorie și pentru modul de viață al Ebinamei - viață nomadă, de-a lungul căreia, în nenumăratele sale călătorii, a colaborat cu o varietate de artiști locali, în scopul transpunerii realității colajate în obiecte de artă textilă, elemente de artă purtabilă și sculpturi.

In 2018 a avut prima expoziție personală la Catinca Tabacaru Gallery în New York City, dupa care au urmat expozitii personale cu Boys’ Quarters Project Space în Port Harcourt, Nigeria (2019), Fortnight Institute în New York (2020), si The Breeder în Athens (2020). In 2021 ea va prezenta proiecte solo împreună cu Catinca Tabacaru în București, Maureen Paley în Londra, și cu Muzeul de Artă Contemporană Haute-Vienne în Franța. Lucrările sale au fost achiziționate de către fundații și colecții internaționale, inclusiv de colecția permanentă a Muzeului de Arta Perez din Miami (PAMM).

Galeria Catinca Tabacaru o reprezintă pe Chioma Ebinama în colaborare cu Fortnight Institute, New York.