The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Noile intervenții artistice din cadrul programului Un-hidden Romania

Articol / 01 Mar 2023 / Andra Mihai
  • Noile intervenții artistice din cadrul programului Un-hidden Romania
1/1
Programul multianual Un-hidden Romania anunță următoarele intervenții artistice, create de artiștii Mr. Thoms (Italia), Andrei Felea și Alexa Lincu, în parteneriat cu Romexpo, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) și Școala Gimnazială Specială Nr. 9. 

Lucrările, programate pentru lunile Martie și Aprilie, sunt propunerile câștigătoare ale apelului deschis organizat în luna Decembrie 2022, jurizat de reprezentanții partenerului ROMEXPO, reprezentanții partenerului MNAC, și anume Călin Dan (Director General MNAC), Sandra Demetrescu (Director Programe MNAC), Alexandru Oberländer-Târnoveanu (Muzeograf / Curatoriat MNAC), Mădălina Tichie (Muzeograf / Mediere culturală MNAC), reprezentanții partenerului Școala Gimnazială Specială Nr. 9, și anume Cana Cristina (Director Școala Gimnazială Specială Nr. 9) și Alina Hirit, alături de artiștii MSER, Pisica Pătrată și reprezentanții organizatorului.


Despre lucrări și artiști




INTERVENȚIE ARTISTICĂ MULTIDISCIPLINARĂ

Artiști: Alexa Lincu, câștigătoare Apel deschis (artă murală) + TBA (compoziție de muzică electronică) 
Școala Gimnazială Specială Nr. 9, București
19 – 27 Martie

Descrierea lucrării

Dar ar putea tinerețea să dureze și viața să se mai înmulțească? Prin intermediul cărților nu se poate să nu fie așa. Ca o experiență care îți schimbă viața, ca o invitație de a descoperi lumea, de a te descoperi pe tine însuți, ca un dar. O enciclopedie a stării de a fi, a sufletului. Fie ca aceasta să ne facă pe toți să creștem.

Biografie Alexa Lincu
Eu sunt Alexa. Desenez de când mă știu, deși până în ultimul an de liceu nu mi-a trecut prin cap că aș putea alege să fac o carieră din asta. Absolventă a secției de Artă Murală din cadrul Universității Naționale de Arte din București, sunt curioasă să experimentez atât cu mediile tradiționale, cât și cu cele digitale, așteptând cu nerăbdare să pot reflecta asupra unei mai bune înțelegeri a practicii artistice în materie de artă contemporană. Lucrările mele reflectă călătoria mea de introspecție profundă, folosind ca sursă de inspirație sentimente care își au rădăcinile în evenimente actuale sau amintiri din copilărie, dezvoltând contextul vizual al unei noi lumi de posibilități.



INTERVENȚIE ARTISTICĂ

Artist: Andrei Felea
Anexa MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană), București
6 -7 Aprilie

Descrierea lucrării
Focal Point

Lucrarea “Focal Point” pornește de la reliefarea importanței artei stradale față de mediu urban. Având în vedere dorința ridicată de curiozitate pe care o poate genera un oraș precum Bucureștiul, datoria oamenilor în secolul XXI este de a se revanșa față de oraș. Cu respect pentru toate categoriile artă, avem oportunitatea de a ne bucura de tot ce ne este oferit. Deși ne aflăm în mijlocul orașului pictat în tonuri de gri, totuși amprenta artiștilor rămâne aproape imposibil de șters sau uitat. 

Biografie Andrei Felea
Salutare, sunt Andrei Felea, am 27 de ani, sunt artist vizual și absolvent al Universității Naționale de Arte din București. Am universul propriu și plin de imaginație iar lucrările mele te pun pe gânduri, mesajul acestora având diverse interpretări, în funcție de cine privește. Sunt mereu în căutare de cunoaștere și ceva nou. Apreciez abordările istorice, sociale și culturale. Îmi doresc mereu să opresc clipa și să o surprind.


 

INTERVENȚIE ARTISTICĂ

Artist: Mister Thoms [IT]
Clădirea Atelierele Romexpo, București
11 – 18 Aprilie

Descrierea lucrării
NEXT STOP: FUTURE

Este o cursă, oamenii sunt într-o cursă.
În fruntea competiției se află un robot care reprezintă “tehnologia”
Fiecare în felul său, prin profesia sa (știință, artă, educație) încearcă să țină pasul cu Robotul care reprezintă “evoluția tehnologică” din ce în ce mai rapidă în epoca noastră.

Biografie Mister Thoms
Născut în 1979 la Roma, Mister Thoms a început să facă graffiti în 1996 și este în prezent unul dintre cei mai cunoscuți artiști stradali italieni.
Însuși numele său evocă un sunet onomatopeic care sugerează elasticitatea artei sale: Mister Thoms. Diego della Posta, este de fapt un artist cu multiple fațete care se exprimă nu numai prin Street Art, ci și prin pictură, ilustrație și design grafic, într-o căutare constantă a echilibrului între umorul ironic și conceptul expresiv.

Mr.Thoms se joacă cu culori vii și forme geometrice pentru a crea mișcare. Pereții pe care lucrează au o influență directă asupra subiectului său. Excelenta sa înțelegere a arhitecturii și a limbajului corpului îi permite să capteze esența personajelor sale.

Aceasta este ceea ce definește abilitățile lui Mr.Thoms, abilitatea sa de a reprezenta mișcarea pe pereți, dar în același timp de a exprima un concept, trimițând un mesaj asupra căruia să reflecteze într-un mod ironic.

Activ pe scena artei stradale, participă la evenimente și festivaluri de artă urbană din întreaga lume, în Italia, Anglia, New York, Danemarca, Hong Kong, Germania, Rusia, California, Mexic, Portugalia și Spania, răspândind stilul său ironic și tăios. Talentul său este de a transforma locurile obișnuite în locuri extraordinare.


Află mai multe despre rezultatele apelului deschis aici.
Toate activitățile și produsele programului Un-hidden Romania sunt gratuite.

*** 

Un-hidden Romania este un program multianual de regenerare urbană imaginat ca serie de intervenții artistice care au ca scop umanizarea spațiilor publice din țară, și promovarea explorării acestora prin artă.

Programul cultural este produs de Save or Cancel (Cristina Popa, Andrei Racovițan) prin feeder.ro și co-finanțat de AFCN.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Muzeul Național de Artă Contemporană (București), Școala Gimnazială Specială Nr. 9, Romexpo, Biblioteca Metropolitană București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (București)Lente (București), Colegiul Național de Arte Regina Maria (Constanța)Asociația Artipic (Iași)

Parteneri media: IglooZeppelinThe InstituteIQadsRevista Atelierul, Zile și Nopți, La pas prin Brașov, Litera 9, Romania Pozitivă, Book Hub, Teen Press, Revista Golan, Propagarta

Despre Save or Cancel

Din 2009, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.

Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte culturale și editoriale.