The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

OASIS. GREEN IDENTITY – EXPOZIȚIA GRUPULUI AVANTPOST

Articol / 10 Sep 2021 / Luiza Popescu
  • OASIS. GREEN IDENTITY – EXPOZIȚIA GRUPULUI AVANTPOST
1/1
Expoziția de artă contemporană „Oasis. Green Identity”, organizată de grupul Avantpost în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole Timișoara și curatoriată de Maria Orosan-Telea, reunește artiști din Timișoara în colaborare cu reprezentanți ai Platformei MQ18 Kunstplatz München și Colectivului Invisible Flock Leeds. Obișnuindu-și publicul cu abordări inedite, artiștii propun un nou concept curatorial de tip experimental într-un spațiu alternativ pe strada Rozelor nr. 4, Stațiunea Tinerilor Naturaliști, ce aparține Universității de Științe Agricole Timișoara.

Vineri, 17 septembrie, marchează deschiderea expoziției începând cu ora 18.

„Proiectul problematizează relația dintre mediul antropic și mediul natural, urbanizarea accelerată și adâncirea tot mai mare a dezechilibrului dintre zonele construite și spațiile verzi din interiorul orașelor. Expoziția Oasis. Green Identity își propune să reflecteze asupra acestor aspecte prin prezența unor artiști care lucrează cu spațiul, obiectele și cu tehnologiile new media, care construiesc discursuri coerente în raport cu locul și situația în care urmează să-și insereze structurile conceptuale și materiale.

Intervențiile pun în valoare un areal verde din zona estică a orașului Timișoara, un spațiu surprinzător prin diversitatea tipologiei de peisaje naturale pe care le însumează. Stațiunea Tinerilor Naturaliști aparține Universității de Științe Agricole din Timișoara și este în același timp parc dendrologic, pădure de salcâmi, grădină urbană, zonă cu iazuri, gospodărie didactică”.

În perioada 17 septembrie - 17 octombrie gradina urbană devine un centru al întâlnirilor dintre artiști și public prin weekenduri de picnic și artă, tururi ghidate, prezentări, ateliere și artist talks / walks. Astfel, în fiecare weekend în intervalul orar Vineri: 14 – 19, Sâmbătă și Duminică: 10 – 19, expoziția prinde viață și propune noi teme de reflecție. Programul detaliat pentru fiecare weekend se regăsește aici.

Artiști: Grupul Avanpost (Aura Bălănescu, Ciprian Chirileanu, Cosmin Haiaș, 13m10j, Livia Mateiaș, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Petrică Ștefan, Bogdan Tomșa, Miki Velciov).
Artiști invitați: Andreas Bohnenstengel, Massimo Fiorito, Patricia Lincke / Platforma MQ18 Kunstplatz München (co-curator Narcisa Fluturel) și Colectivul Invisible Flock Leeds (co-curator Catherine Baxendale).

Despre Avantpost

Avantpost este o platformă dedicată experimentării și arhivării artei site-specific din Timișoara, această abordare fiind completată de strategii participativ-colaborative care decurg din relația dintre artă și tehnologia media. Platforma abordează, de asemenea, o zonă de artă critică prin dezbaterea interdisciplinară a unor probleme ale societății contemporane, precum schimbările climatice, supraexploatarea resurselor naturale și forței de muncă, sărăcirea populației, migrația, războiul biologic, manipularea mass-media sau impactul omului însoțit de tehnologie asupra altor vietăți. În acest context, artiștii caută modalități de a contribui creativ la abordarea acestor probleme (observând / analizând / dezvăluind / rezolvând). Aceste practici de artă media sunt importante în măsura în care ajung la publicul larg pentru a trezi creativitatea și gândirea critică.